... een kaasgrossier in Lyon. Die was in heel Nederland gaan zoeken naar authentieke boerenkaas en kwam dus in De Weere, bij Winkel, terecht. De Europese Beschermde Oorsprongs-benaming voor Edammer kaas was al vergeven, aan de gepasteuriseerde versie van Cono-Beemster.
Dus wat nou streekproducten, die lokaal zouden moeten worden afgezet?
Dat schrijft Diny Schouten hieronder. Schateren - of huilen, wat je wilt - moet je dan ook als je het bovenstaande berichtje leest (uit Nieuwe Oogst, een boerenblad). Schuttelaar, het bureau achter Ik Kies Bewust en de opiniemaker voor geraffineerd 'gezonde' industrieproducten voor wie het maar wil betalen, gaat een onderzoek doen naar een academie voor streekproducten.
Wat zou je daar moeten leren? De redactie kan maar 1 ding verzinnen: neppen.
Nederlanders die echt wat willen kopen het straks in Frankrijk, Italie en Spanje. De foodmiles donderen niet. Die mensen willen echt en echte nieuwe uitvindingen.
De boeren gaan leren hoe ze producten moeten maken die de grens niet over te krijgen zijn. Gelukkig is er AH die er wel een excellent nepstreekmerkje van wil maken. Komt het toch nog goed, maar verdienen ze weer geen lazer. De streeknep zit alweer in z'n varkenscyclus. Schuttelaar adviseert straks vrolijk hoe je daar uit moet komen. Een overnametje van de boeren door Unilever. Die moeten meer in vers om betrouwbaar over te komen bij het publiek.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Gisteren was ik in Den Bosch bij de HAS en hoorde hierover. Er is zelfs een wedstrijd voor het uitvinden van een nieuw streekgerecht! Ik heb er een foldertje van gekregen geloof ik. Zucht.....
Maandag was ik in de boomgaard tegenover de Pronckheer in Cothen en kocht daar een kilo meikersen voor zes euro. Dat is een euro meer dan ik voor de burlats en marchants betaal in Buurmalsen. Maar voor een aparte kersensoort die je niet in de winkel kunt krijgen, geven de mensen dat graag uit. Heb je helemaal geen nieuw streekgerecht bij nodig. Gewoon: meikersen, of vroege Duitse, kersen met een goede smaak, slechts twee maanden per jaar leverbaar.
Net zoals appels en peren hebben aardbeien en kersen een naam, maar die zie je zelden. Het zijn Hollandse kersen of aardbeien en geen spekkersen of korona's. En dat vind ik dan een gemiste marketingkans.
Lizet, ik voel met je mee. Watr heeft het voor zin om nieuwe streekgerechten te ontwikkelen als de markt voor bestaande streekgerechten nog niet is benut. En wat is is dan een streekgerecht en welke streeks ligft er aan ten grondslag...? Of is die discussie straks niet meer nodig omdat Schuttelaar er een vignetje op zet. De tekst heb ik al: 'Helemaal van de streek'.
En wat je kersen betreft: ik zie wel altijd later in het seizoen Hedelfingers liggen. En dan heb je ook nog de Mierlose Zwarte
'Helemaal van streek' zul je bedoelen ;-)
Daar mag Schuttelaar betaald over nadenken
Er zijn ook al nieuwe 'streken' gedefinieerd, zoals het Groene Woud, als je daar dezelfde soort aardbeien plant als tien meter verderop, waar je opeens in een andere 'streek' zit, is het een ander 'streek', product. Ik vind het allemaal een beetje eng. In de zin van benepen, klein.
En wat dat betreft: helemaal van streek door Schuttelaars Streken, want mijn vragen over IKB en wat het kost om lid te mogen worden van de club en dan een logo te mogen aanschaffen voor een product? Daar heb ik nooit antwoord op gekregen.