... een kaasgrossier in Lyon. Die was in heel Nederland gaan zoeken naar authentieke boerenkaas en kwam dus in De Weere, bij Winkel, terecht. De Europese Beschermde Oorsprongs-benaming voor Edammer kaas was al vergeven, aan de gepasteuriseerde versie van Cono-Beemster.
Dus wat nou streekproducten, die lokaal zouden moeten worden afgezet?
Dat schrijft Diny Schouten hieronder. Schateren - of huilen, wat je wilt - moet je dan ook als je het bovenstaande berichtje leest (uit Nieuwe Oogst, een boerenblad). Schuttelaar, het bureau achter Ik Kies Bewust en de opiniemaker voor geraffineerd 'gezonde' industrieproducten voor wie het maar wil betalen, gaat een onderzoek doen naar een academie voor streekproducten.
Wat zou je daar moeten leren? De redactie kan maar 1 ding verzinnen: neppen.
Nederlanders die echt wat willen kopen het straks in Frankrijk, Italie en Spanje. De foodmiles donderen niet. Die mensen willen echt en echte nieuwe uitvindingen.
De boeren gaan leren hoe ze producten moeten maken die de grens niet over te krijgen zijn. Gelukkig is er AH die er wel een excellent nepstreekmerkje van wil maken. Komt het toch nog goed, maar verdienen ze weer geen lazer. De streeknep zit alweer in z'n varkenscyclus. Schuttelaar adviseert straks vrolijk hoe je daar uit moet komen. Een overnametje van de boeren door Unilever. Die moeten meer in vers om betrouwbaar over te komen bij het publiek.
@Nick: "Voedingsgewoontes veranderen zo diep dat de buitenstaanders ook oneigenlijke verwachtingen krijgen over streekproducten.
Wat heet 'streek'? Tom Boonen is een Kempenzoon. En ik ben dat ook. Maar Balen heeft totaal niks met Houthalen en omgekeerd.
En wie creëert die verwachtingen? Niet de mensen die thuis uit gewoonte de traditie verderzetten, zonder zich iets van die traditie op zich iets aan te trekken. Ik vind het een verkoopverhaal. De eethuisjes in Sint-Truiden die 'streekgerechten' op het menu plaatsen schieten als paddestoelen uit de grond. Veelal blijft het bij lokaal geteeld fruit gebruiken. Dus wanneer ik mijn krieken door de yoghurt draai heb ik een streekproduct?
Nick, ik hoop dat de academie in Hasselt beter op haar plaats is. Het moet natuurlijk pas echt beginnen in 2009. Waarom Hasselt er zo op gebrand is het te huisvesten is om haar zichzelf toegeëigende titel 'hoofdstad van de smaak' eindelijk ook eens te kunnen liëren aan voeding/culinaire. Maar gelijkaardige initiatieven worden door het stadsbestuur veelal vakkundig afgeschermd voor de 'buitenwereld'. Kwestie zich vooral niet hoeven bezig te houden met andere zaken dan imago. De academie is hier heel erg welkom, maar ik krijg voorlopig 'niet thuis'.
Wat Jupille en Hoegaarden betreft: jij bent op dat terrein beter ingelicht dan ik, dus ga van jouw uitleg uit.