Patat van Aviko wint de Jaarprijs van het Voedingscentrum. Het is geen nieuw product, het was er al in november vorig jaar. Aviko 0llemaal Frideale.
Het Voedingscentrum is dolgelukkig met deze patat omdat er minder vet in wordt opgenomen tijdens het afbakken. En consumenten kunnen nu kiezen uit ongezonde (vet) en gezonde patat (30 procent minder vet), want je snapt wel, als goedgelovige consument, als patat zo'n jaarprijs krijgt van de regering dan moet het wel heel goed voor je zijn.
Maar kiezen consumenten? In het prachtblad Distrifood, vakblad voor kruidenier en levensmiddelenindustrie staat een bericht, typisch bestemd voor vaklui, over de ervaringen van Aviko met Frideale dat vorig jaar geleden werd geïntroduceerd.
Citaat: 'Voor supermarkten is Frideale een echte toevoeging binnen het segment frites, de omzet van het fritessegment is er bovenop gekomen.'
Ik geloof dat er staat dat supermarkten geen verschuiving in de fritesverkoop zagen, maar door Frideale meer frites zijn gaan verkopen.
Als dat als zo is zal dankzij de jaarprijs van het Voedingscentrum de fritesconsumptie nog meer toenemen.
Maar iets anders. Hoeveel minder vet is de nieuwe friet dan wel als hij voor de tweede keer gebakken is? Het is even zoeken op de website van Aviko maar het staat er. In 100 gram jaarprijs friet kan tot 11 gram vet gevonden worden. Net zoveel als in goed gebakken gewone friet, zegt Aviko. Maar in gewone friet kan het vetgehalte oplopen tot 17.5 gram, in jaarprijsfriet kan het minder dan 11 gram zijn, tot 7.5 gram.
Winst?
Hangt van de bakker af en zijn frietketel.
Tenslotte. Aviko zegt op de website tegen beroepspatatbakkers dat Frideale in de snackbar een prijsverhoging van 10 tot 15 procent 'rechtvaardigt'.'
Waarom dan? In Frideale patat zit meer water, maar water kost toch niks?
Dit artikel afdrukken
Het Voedingscentrum is dolgelukkig met deze patat omdat er minder vet in wordt opgenomen tijdens het afbakken. En consumenten kunnen nu kiezen uit ongezonde (vet) en gezonde patat (30 procent minder vet), want je snapt wel, als goedgelovige consument, als patat zo'n jaarprijs krijgt van de regering dan moet het wel heel goed voor je zijn.
Maar kiezen consumenten? In het prachtblad Distrifood, vakblad voor kruidenier en levensmiddelenindustrie staat een bericht, typisch bestemd voor vaklui, over de ervaringen van Aviko met Frideale dat vorig jaar geleden werd geïntroduceerd.
Citaat: 'Voor supermarkten is Frideale een echte toevoeging binnen het segment frites, de omzet van het fritessegment is er bovenop gekomen.'
Ik geloof dat er staat dat supermarkten geen verschuiving in de fritesverkoop zagen, maar door Frideale meer frites zijn gaan verkopen.
Als dat als zo is zal dankzij de jaarprijs van het Voedingscentrum de fritesconsumptie nog meer toenemen.
Maar iets anders. Hoeveel minder vet is de nieuwe friet dan wel als hij voor de tweede keer gebakken is? Het is even zoeken op de website van Aviko maar het staat er. In 100 gram jaarprijs friet kan tot 11 gram vet gevonden worden. Net zoveel als in goed gebakken gewone friet, zegt Aviko. Maar in gewone friet kan het vetgehalte oplopen tot 17.5 gram, in jaarprijsfriet kan het minder dan 11 gram zijn, tot 7.5 gram.
Winst?
Hangt van de bakker af en zijn frietketel.
Tenslotte. Aviko zegt op de website tegen beroepspatatbakkers dat Frideale in de snackbar een prijsverhoging van 10 tot 15 procent 'rechtvaardigt'.'
Waarom dan? In Frideale patat zit meer water, maar water kost toch niks?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe kun je dit nou 'ns netjes zeggen? Bijv. 'Wat een fritestent' ;-)
Het spul is voorgebakken in zonnebloemolie, dat meer dan 60 procent n-6 vetzuren (linolzuur) bevat. De fabrikant kent zijn klassiekers niet (Simopoulos, Okuyama en al die andere kanonnen), want hij prijst zonnebloemolie zonder blikken of blozen aan als 'gezond'.
Weet iemand waar die 'vetwerende' coating uit bestaat? Overigens heeft 'magere' patat een aanzienlijk lagere satiety index dan vette patat, dus eet je er meer van: hogere glycemische belasting.
Als we jou niet hadden om op de essentiële vetten te letten ;-)
Alle gekheid op een stokje: goeie vraag, want 'dit product zit in de categorie 'minder vet = goed denkt het publiek'. Terwijl het gaat om de vraag 'welke vetten?'.
We kunnen het toch even vragen? Het mailadres van Aviko staat op hun site.
Ik hoorde gisteren het gesprek met je (Wouter Klootwijk) op Radio 1. Een volslagen debiele redenering houdt het Voedingscentrum erop na inderdaad en Dick: wat je schrijft klopt weer als een bus.
"Citaat: 'Voor supermarkten is Frideale een echte toevoeging binnen het segment frites, de omzet van het fritessegment is er bovenop gekomen.'
Ik geloof dat er staat dat supermarkten geen verschuiving in de fritesverkoop zagen, maar door Frideale meer frites zijn gaan verkopen."
Er staat dat de omzet is toegenomen. Frideale is flink duurder dan gewone friet, dus de totale verkoop hoeft niet te zijn gestegen om de totale omzet van het fritesschap te zien stijgen. Overigens zie je hier een duidelijk voorbeeld van een kloof tussen arm en rijk: de armen moeten het doen met vette, ongezonde frites, tenzij ze fatsoenlijk frites kunnen bakken;-)