image In de Allerhande 11-2007 schrijft worstmerk Unox het volgende:

Bij Unox geloven we dat goed eten begint met de beste, natuurlijke ingrediënten. Daarom gaan we onze producten vanaf nu anders bereiden: natuurlijker, puurder. Onze eerste stap is de ingrediënten die niet meer nodig zijn om een lekker product te maken eruit te halen. Voor ons zullen dat onder andere een aantal E-nummers zijn. Waarom? Omdat we bij Unox vinden dat eten niet alleen erg lekker, maar vooral zo puur en natuurlijk mogelijk moet zijn.

In de vakpers formuleerde Unox het net iets anders, namelijk dat het "in wil spelen op de consumentenbehoefte naar natuurlijk en bewust eten." Lekker en/of puur is voor Unox geen hoofddoelstelling, maar een marketingstrategie. Een worst moet zo natuurlijk mogelijk LIJKEN, niet ZIJN. Ik voorspel een papieren verpakking ergens halverwege volgend jaar.. Unox vervolgt:

We beginnen met ons meest bekende product: de rookworst. Daar voegen we vanaf nu geen kunstmatige geur- en smaakstoffen meer aan toe. Wat wel in onze rookworst gaat, is vlees van de beste kwaliteit en natuurlijke extracten van kruiden en specerijen, zoals nootmuskaat, koriander en zwarte peper. Onze rookworst wordt er niet alleen lekker en sappig van, het maakt alle kunstmatige smaakversterkers ook meteen overbodig.

Hoe kan een fabriek die 23,6 miljoen worsten per jaar maakt en afzet, vlees van de beste kwaliteit gebruiken? En hoe maakt een extract van nootmuskaat, koriander en zwarte peper de worst sappig en hoe kan dat smaakversterkers vervangen?

Dan schrijft de worstmaker:

Wat wel nodigt blijft, is bijvoorbeeld conserveermiddel. Dit is voor rookworst en vele andere vleesproducten een onmisbare hulpstof bij de houdbaarheid. Zo hoeft u onze rookworst niet meteen bij de kassa op te eten.

Rookworst werd traditioneel toch juist gerookt om houdbaar te blijven? Als je vindt dat eten "zo puur en natuurlijk mogelijk moet zijn" zou je toch moeten streven naar houdbaarheid zonder kunstmatige toevoegingen? En hoe komt de rooksmaak tot stand met alleen een natuurlijke extract van kruiden en specerijen? Als je echt eerlijk en puur wil zijn: ga die rookworsten roken.

De liefhebber van kunstmatige smaken wordt gerustgesteld:

Wie bang is dat onze rookworst zijn vertrouwde smaak verliest, kunnen we geruststellen. Want dat zouden we onszelf nooit vergeven. Daarom is het fijn te weten dat de unieke smaak van de natuurlijke ingrediënten zelfs nog beter tot zijn recht komt. De Unox rookworst blijft dus gewoon de lekkerste.

Dit is bewezen niet waar. Echt niet waar. Aangetoond onjuist. Gejok.

Unox sluit af met:

U eet nu eenmaal niet alleen omdat u honger heeft. Wie iedere dag goed eet, voelt zich gewoon beter.

Unox. Eerlijk is heerlijk.


Heeft iemand de nieuwe worst al geproefd? En is is de smaak niet alleen veel beter, maar ook vertrouwd?

Dit artikel afdrukken