Dat zijn de belangrijkste uitkomsten die tegen het volksgeloof ingaan, uit Mente's langjarige onderzoek (ruim 9 jaar) dat onder bijna 150.000 mensen in 21 landen is uitgevoerd. Ze gelden vooral voor mensen met een laag besteedbaar inkomen in landen waar de consumptie van zulke producten laag ligt en het publiek vooral leeft van een menu van geraffineerde koolhydraten. Dat is immers betaalbaar, want houdbaar en daarom ruimschoots voorhanden.
Mente vindt het de hoogste tijd voor nieuwe voedingsadviezen die beter beschermen tegen het ontstaan van hart- en vaatziekten. Bestaande adviezen leggen de nadruk op beperkt gebruik van zuivel. Die moet dan ook nog eens mager zijn. Volgens Mente kun je beter volvette yoghurt en melk nemen.
In de afgelopen 15 jaar zijn er op Foodlog vele discussies gevoerd over de langzaam positiever geworden houding van voedingsonderzoekers ten aanzien van verzadigd vet. Toch geven ook de officiële adviezen van ons Voedingscentrum nog altijd de voorkeur aan beperkt zuivelgebruik ('niet meer dan aanbevolen') en geen volvette zuivel, maar 'magere en halfvolle melk en yoghurt, magere kwark en karnemelk'.
Volgens Mente tonen de resultaten van zijn onderzoek aan dat tot twee porties zuivel per dag, voornamelijk volvette zelfs, gezond zijn en aanbevolen zouden moeten worden. "De moderne voedingswetenschap laat zien", zegt hij "dat met name volvette zuivel mogelijk bescherming biedt tegen hoge bloeddruk en metabool syndroom".
Mente en zijn team vergeleken de gezondheid van een wereldwijde populatie op basis van het zogeheten PURE-dieet. Die afkorting staat niet voor onbewerkt maar voor 2-3 porties fruit per dag, 2-3 porties groenten per dag, 3-4 porties peulvruchten per week, 7 porties noten per week, 2-3 porties vis per week en 14 porties zuivelproducten (voornamelijk volle zuivel, maar geen boter of slagroom) per week.
Wie op alle 6 categorieën hoog scoort haalt een score van 6. De gemiddelde score wereldwijd ligt op 2,95. Vergeleken met het minst gezonde dieet (een score van 1 of minder), liet het gezondste dieet (score van 5 of meer) een 30% lager risico op sterfte zien. En tevens een 18% lagere kans op hart- en vaatziekten, een 14% lager risico op hartinfarcten en een 19% lager risico op beroerte. De verbanden tussen de gezonde dieetscore en resultaten werden bevestigd in vijf onafhankelijke studies, met in totaal 96.955 patiënten met hart- en vaatziekten in 70 landen.
Mente vindt zijn onderzoek mondiaal veruit het meest diverse naar de effecten van de inname van voedsel en het enige dat voldoende representatief is om een goede vergelijking te kunnen maken tussen hoge-, midden- en lage-inkomenslanden. De relatie tussen het PURE-dieet en gezondheidsresultaten is gebaseerd op gezonde mensen, patiënten met hart- en vaatziekten, patiënten met diabetes uit heel verschillende sociaal-economische contexten.
In Zuid-Azië, China en Afrika eet het algemene publiek het meest karig. Het krijgt weinig calorieën binnen, voornamelijk in de vorm van geraffineerde koolhydraten. Volgens Mente laat een groot deel van de sterfgevallen en hart- en vaatziekten onder volwassenen over de hele wereld zien, dat er sprake is van ondervoeding. Ze krijgen te weinig energie (koolhydraten) én beschermende voeding binnen.
Dariush Mozaffarian, de bekende pro-vet cardioloog en onderzoeker aan de Friedman School of Nutrition Science and Policy (Tufts University, Boston) laat naar aanleiding van het onderzoek van Mente weten dat de nieuwe resultaten van het onderzoek van Mente "vragen om een heroverweging van onwrikbare richtlijnen om volvette zuivelproducten te vermijden".
Pro-vlees en pro-zuivel levensmiddelentechnoloog en gezondheidsonderzoeker Frédéric Leroy (hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel) laat zien dat een gezond dieet vooral een forse stoot vette zuivel mag bevatten.
PURE publishes its healthy diet score.
— Frédéric Leroy (@fleroy1974) July 7, 2023
Average per day: 563g fruit/veg, 48g legumes, 28g nuts, 26g fish, 186g dairy (mostly whole-fat), 55g red meat, 22g poultry. 17% kcal from protein.
"Least healthy": higher carb, lower fat/protein. https://t.co/DKjtBrpPmN pic.twitter.com/Muoh95nvWa
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Volle zuivel is lekkerder en verzadigd veel beter.
Heel opvallend in het staatje dat Frédéric Leroy uit het onderzoek naar voren haalt, is het stuivertje wisselen tussen de inname van 'sweets' in de meest gezonde en de meest ongezonde categorie eters. De gezondste eters hebben de hoogste inname van sweets. De ongezondste en de klasse daarboven de minste.
Voor de inname van cholesterol geldt hetzelfde.
Over melkproducten en de kleine hoeveelheden, in welke vorm, goed voor ons zijn. Een longread van Rieneke Dijkinga met heel veel weetjes en getallen.
Nog een lange weg te gaan:
'De mens is wat hij eet maar moet terug naar wat hij at' (professor Muskiet).
#2 Dick, dat geldt voor meer categorieën. Wellicht zijn die andere stoffen die de gezondsten eten beschermend tegen die met ongezondheid gerealateerde producten.
Ze zou dit lijstje eigenlijk even over moeten zetten in een spreadsheet om de onderlinge verbanden sneller te kunnen duiden dan uit het hoofd.
Volgens mij klopt de interpretatie van de resultaten niet. Je ziet duidelijk, ook aan de inname vd cal dat de ongezondste groep ondervoed is. En de studie is grotendeels gedaan in arme landen. Dus de armste groep voedt zich met goedkope, lege caloriën, laag in eiwit. Dan zit de winst van zuivel niet in het feit dat het vol is maar in de calcium, vitamines en eiwitten. Want idd de gezondste groep eet ook de meeste suiker (kan het zich dus permiteren). Schoolvoorbeeld van verkeerde interpretatie. En jammer want nu gaan mensen in ons landje, die toch sl te zwaar zijn, denken dat ze beter volle zuivel kunnen eten dan magere. Terwijl voor hen magere zuivel waarschijnlijk een betere keus is.
En: in het staatje met resultaten wordt bovendien geen onderscheid gemaakt tussen volle en magere zuivel. Dus zo lusten we er nog wel een.