Waarom we een bepaald product of merk kopen, zou wel eens weinig tot niets te maken kunnen hebben met dat merk zelf. Laat staan met de smaak ervan of met de marketinginspanningen die dat merk zich getroost. Succesnummers hebben simpelweg geluk met hun plek: lekker centraal in het schap.
Recent, nog niet gepubliceerd onderzoek, laat zien dat de oogbewegingen van proefpersonen de neiging hebben zich te concenteren op de objecten die in het midden van het schap staan - vijf seconden voordat ze hun keuze maken. Het maakt niet uit welk product er in het schap staat. Het onderzoek zal in december verschijnen in het Journal of Consumer Research, schrijft Scientific American.
De proefpersonen keken naar een 3 bij 3 'schap' met fictieve producten, van voedingssupplementen tot video's. Ze bleken zelfs voor het merk in het midden van het schap te gaan als dat niet in het midden van hun gezichtsveld stond.
De bevindingen sluiten aan bij eerdere studies die laten zien dat mensen een voorkeur hebben voor de middelste plekken: de middelste WC, een plek midden aan tafel in plaats van aan het hoofd of het middelste voorwerp in een serie van willekeurige voorwerpen.
Er valt nog veel te leren over hoe de consument besluit welk product zij mee naar huis neemt. De simpele visuele positionering zou wel eens een sterkere impuls kunnen zijn dan alles wat de marketingafdeling verzonnen heeft.
Vraagt u het zich eens af: neemt u uit de ene supermarkt een andere pot pindakaas mee dan uit de andere?
Fotocredits: ~scatterak
Dit artikel afdrukken
De proefpersonen keken naar een 3 bij 3 'schap' met fictieve producten, van voedingssupplementen tot video's. Ze bleken zelfs voor het merk in het midden van het schap te gaan als dat niet in het midden van hun gezichtsveld stond.
De bevindingen sluiten aan bij eerdere studies die laten zien dat mensen een voorkeur hebben voor de middelste plekken: de middelste WC, een plek midden aan tafel in plaats van aan het hoofd of het middelste voorwerp in een serie van willekeurige voorwerpen.
Er valt nog veel te leren over hoe de consument besluit welk product zij mee naar huis neemt. De simpele visuele positionering zou wel eens een sterkere impuls kunnen zijn dan alles wat de marketingafdeling verzonnen heeft.
Vraagt u het zich eens af: neemt u uit de ene supermarkt een andere pot pindakaas mee dan uit de andere?
Fotocredits: ~scatterak
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Interessant, ik kies dus niet langer voor de middelste wc.
Of die wc's en plaatsen aan tafel echt te maken hebben met het midden van het schap vind ik niet erg aannemelijk, bij die eerste 2 wordt nagedacht, bij de schappen niet. Daarom vraag ik me af of de 'schappen-psychologie' niet geconditioneerd is. De praktijk - obv de g van geld, helemaal eens met Jan Peter - zorgt dat de meest winstgevende producten al decennia lang de centrale plek op ooghoogte bezetten. En de meest winstgevende producten zijn de cash cows; van bewezen kwaliteit zonder de hoofdprijs. Heeft de super ons dat niet (aan)geleerd?
Maar de Heineken-psychologie, in het restaurant of het cafe, heeft bewezen dat we 'met geluid' vaker het eerste merk kiezen, niet het middelste. In de on-line wereld laat Google zien dat het ook om de eerste plekken gaat, tenzij je misschien een schap op je beeldscherm krijgt...
En de g van geld: je moet die plek natuurlijk wel kunnen betalen.
Ja, leuk. Dit is een marketingmix op microniveau: de 'place' nu eens als plek in het schap i.p.v. een productie-/vestingingsplaats. En 'people' hoort er overigens ook bij. Officieus. En zeker de laatste pakweg twintig jaar.
Maar met als nieuws dat promotie op het moment supreme kennelijk minder doet dan place!
de klassieke marketing mix: product, place, price and promotion. Bij voeding overigens daarnaast de drie g's (genot (smaak), gemak en gezondheid).