Waarom we een bepaald product of merk kopen, zou wel eens weinig tot niets te maken kunnen hebben met dat merk zelf. Laat staan met de smaak ervan of met de marketinginspanningen die dat merk zich getroost. Succesnummers hebben simpelweg geluk met hun plek: lekker centraal in het schap.
Recent, nog niet gepubliceerd onderzoek, laat zien dat de oogbewegingen van proefpersonen de neiging hebben zich te concenteren op de objecten die in het midden van het schap staan - vijf seconden voordat ze hun keuze maken. Het maakt niet uit welk product er in het schap staat. Het onderzoek zal in december verschijnen in het Journal of Consumer Research, schrijft Scientific American.
De proefpersonen keken naar een 3 bij 3 'schap' met fictieve producten, van voedingssupplementen tot video's. Ze bleken zelfs voor het merk in het midden van het schap te gaan als dat niet in het midden van hun gezichtsveld stond.
De bevindingen sluiten aan bij eerdere studies die laten zien dat mensen een voorkeur hebben voor de middelste plekken: de middelste WC, een plek midden aan tafel in plaats van aan het hoofd of het middelste voorwerp in een serie van willekeurige voorwerpen.
Er valt nog veel te leren over hoe de consument besluit welk product zij mee naar huis neemt. De simpele visuele positionering zou wel eens een sterkere impuls kunnen zijn dan alles wat de marketingafdeling verzonnen heeft.
Vraagt u het zich eens af: neemt u uit de ene supermarkt een andere pot pindakaas mee dan uit de andere?
Fotocredits: ~scatterak
Dit artikel afdrukken
De proefpersonen keken naar een 3 bij 3 'schap' met fictieve producten, van voedingssupplementen tot video's. Ze bleken zelfs voor het merk in het midden van het schap te gaan als dat niet in het midden van hun gezichtsveld stond.
De bevindingen sluiten aan bij eerdere studies die laten zien dat mensen een voorkeur hebben voor de middelste plekken: de middelste WC, een plek midden aan tafel in plaats van aan het hoofd of het middelste voorwerp in een serie van willekeurige voorwerpen.
Er valt nog veel te leren over hoe de consument besluit welk product zij mee naar huis neemt. De simpele visuele positionering zou wel eens een sterkere impuls kunnen zijn dan alles wat de marketingafdeling verzonnen heeft.
Vraagt u het zich eens af: neemt u uit de ene supermarkt een andere pot pindakaas mee dan uit de andere?
Fotocredits: ~scatterak
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
What's new? Toen ik midden jaren zeventig van de vorige eeuw (...) vakken mocht vullen bij de AH in Bergen NH (nachtwerk, omdat de toeristen overdag de winkel leeghaalden) werd me dit principe al heel fijntjes uitgelegd. AH had dat toen allang bestudeerd.
De titel "Plaats in het schap bepaalt wat we kopen" slaat helemaal nergens op. Natuurlijk heeft de plaats in het schap (lichte) invloed op wat we kopen, dat is logisch. Dit is niks nieuws, en dit onderzoek is dan ook onzinnig, de conclusie complete onzin.
Als je terzakekundig bent Ivo, dan is een commentaar interessant...
Zoals Norbert al opmerkte, retailers weten tot op de cm² nauwkeurig wat een artikel doet. Een winkelschap is dus niet zomaar een uitstalling van producten. Er is over nagedacht nav gerealiseerde omzetcijfers. De plaats en het aantal facings ligt dan ook nauwkeurig vast. Je ziet ook regelmatig producten van plaats veranderen, met tot gevolg dat andere producten weer eens extra in de picture komen.
Natuurlijk moet je alles met een zekere nuance bekijken. De klant die op zoek is naar een bepaald merk, zal zich niet van de wijs laten brengen, maar het gros van de consumenten blijkt impulsief te reageren op de producten uitgestald op borst/ooghoogte!
de klassieke marketing mix: product, place, price and promotion. Bij voeding overigens daarnaast de drie g's (genot (smaak), gemak en gezondheid).
Maar met als nieuws dat promotie op het moment supreme kennelijk minder doet dan place!