Onderzoek toont aan dat het voor het binnenkrijgen van nutriënten niet uitmaakt of je nu echt 'vers' eet, of ingeblikt of ingevroren. Wel maakt het uit in kosten: als prijs, afval en bewerkingstijd mee worden genomen blijkt bewerkt vers vaak goedkoper dan vers vers.
Internetsite FoodNavigator maakt melding van het onderzoek dat in opdracht van de Canned Food Alliance werd uitgevoerd aan de Tufts University.
In de huidige economische omstandigheden moeten veel huishoudens op de kleintjes letten, daar zou de aanbevolen nutriënteninname onder kunnen leiden. Onderzoeksleider Dr. Cathy Kapica constateert echter: "This research should assure families they are getting needed nutrition regardless of whether they choose canned, fresh, frozen or dried varieties. They can be confident in buying those foods that best meet their budgets, schedules, cooking abilities and taste preferences and still obtain important nutrients."
Voor het onderzoek werden verschillende voedingsmiddelen gekocht, bereid en geanalyseerd: mais, groene bonen, champignons, erwten, pompoen, spinazie, tomaten, peren, perziken, pinto bonen en tonijn. Vers, in blik, diepvries en gedroogd.
The foods were all cooked so that an accurate comparison could be made. They were anaylzed to determine the cost of several key nutrients, including protein, fiber, potassium, vitamin A, vitamin C and folate.
The researchers said that survey revealed that is is, for example, nearly 60% more expensive to obtain dietary fiber from fresh tomatoes as from the same portion of canned tomatoes.
"Not only is the price of canned tomatoes lower than fresh for the same serving size, but fresh tomatoes take longer to prepare, adding to the real cost of fresh," said the researchers.
Fotocredits: maureen lunn
Dit artikel afdrukken
In de huidige economische omstandigheden moeten veel huishoudens op de kleintjes letten, daar zou de aanbevolen nutriënteninname onder kunnen leiden. Onderzoeksleider Dr. Cathy Kapica constateert echter: "This research should assure families they are getting needed nutrition regardless of whether they choose canned, fresh, frozen or dried varieties. They can be confident in buying those foods that best meet their budgets, schedules, cooking abilities and taste preferences and still obtain important nutrients."
Voor het onderzoek werden verschillende voedingsmiddelen gekocht, bereid en geanalyseerd: mais, groene bonen, champignons, erwten, pompoen, spinazie, tomaten, peren, perziken, pinto bonen en tonijn. Vers, in blik, diepvries en gedroogd.
The foods were all cooked so that an accurate comparison could be made. They were anaylzed to determine the cost of several key nutrients, including protein, fiber, potassium, vitamin A, vitamin C and folate.
The researchers said that survey revealed that is is, for example, nearly 60% more expensive to obtain dietary fiber from fresh tomatoes as from the same portion of canned tomatoes.
"Not only is the price of canned tomatoes lower than fresh for the same serving size, but fresh tomatoes take longer to prepare, adding to the real cost of fresh," said the researchers.
Fotocredits: maureen lunn
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nogal een vreemde constatering dat ingeblikte tomaten sneller zijn om te bereiden, aangezien verse tomaten meestal gewoon rauw worden gegeten. Maar goed, verder denk ik dat ingeblikt of diepvries inderdaad een groot voordeel kan hebben; men gooit veel minder weg. Over de smaak valt echter vaak te twisten...
Goed weer eens een ander verhaal te horen. Je gaat al gauw te veel geloven in de het heilige ''regionaal, vers en lekker'' mantra. Er is ook een andere kant.
HAK beweerde hetzelfde en kon dat met cijfers onderbouwen tijdens ons bezoek een dik jaar geleden. Eigenlijk zou je dus, na afloop van het sperziebonenseizoen, de kratten in het AGF vak moeten vullen met conserven en DV. Niet met ingevlogen Egyptische. Communicatief sterk.
Ik Nederland is het aanbod diepvries groente redelijk beperkt. In Duitsland is dit veel uitgebreider, ook veel biologische groenten zijn te vinden in de vriezer.
Maar ook producten als paprika reepjes, gesneden champignons, uien, broccoli, spruiten etc.
Ik vind het ideaal, het bederft (bijna) niet, je hoeft niet te wassen, snijden etc. Je pakt uit de zak hoeveel je nodig hebt, en de rest leg je terug in de vriezer.
Ook zijn er premix groentes, zoals broccoli met wortel, erwten en tal van andere groentes.
Als je zelf (vers) een mix van groente wilt bereiden heb je meteen je hele koelkast vol liggen met kilo's groenten. Wortelen gaan vers vaak per 500gr of 1 kg, hetzelfde geldt voor uien, courgette, boontjes etc.
Groenten in glas of blik koop ik bijna nooit, deze zijn meestal helemaal overgaar gekookt in het sterilisatie proces. Daarnaast zit je weer met al dat blik en glas afval.
Het valt mij wel vaker op dat wanneer ik bv nasi maak, ik goedkoper uit (en sneller klaar) ben met een voorgesneden pakket dan met losse winterpeen, prei etc. Zelfs als ik, zuinig als ik ben, ook het groen van de prei helemaal opsnij. Ik troost me dan maar met de gedachte dat zelf gesneden beter smaakt, maar eigenlijk geloof ik daar ook niet in.....