In een onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry, vergelijken wetenschappers hoe voedingsstoffen, voornamelijk ijzer, uit insecten overeenkomen met die van rundvlees. Insecten blijken goed aan onze menselijke behoefte aan voedingsstoffen te kunnen voldoen.

Eerder bleken de eiwitten uit insecten al een volwaardige vervanger voor ander dierlijk eiwit. Om de huidige vleesconsumptie te vervangen, is er meer nodig dan alleen eiwit. Het nieuwe onderzoek laat dus zien dat insecten ook op het gebied van mineralen goed scoren. Vooral ijzer is een mineraal waaraan mensen die geen vlees eten niet zelden een tekort hebben.

In de studie vergeleken wetenschappers sprinkhanen, krekels, meelwormen en buffalowormen met sirloin steak. Ze onderzochten ijzer, calcium, koper, magnesium, mangaan en zink. Ze keken niet alleen naar de hoeveelheid van deze mineralen die de insecten of het vlees bevatte, maar ook naar de opname van deze mineralen door het lichaam.

Krekels en sirloin steak bleken een hoger ijzer-, calcium-, en mangaangehalte te hebben dan sprinkhanen en buffalowormen. De opname van ijzer (in ng/mg eiwit) bij krekels bleek wel lager te zijn dan bij sirloin steak, maar dat van buffalowormen was dan weer vergelijkbaar. De opname van calcium, koper, magnesium, mangaan en zink uit krekels, sprinkhanen en meelwormen bleek hoger te zijn dan uit vlees.

De wetenschappers concluderen dat de insecten, die in andere culturen tot het gebruikelijke voedingspatroon behoren, een prima bron van ijzer kunnen zijn en ook kunnen bijdragen aan een hogere inname van mineralen bij mensen.
Dit artikel afdrukken