Wat koop je liever: streeksnoekbaars of echte snoekbaars van Keijzer?
De snoekbaars die door de IJsselmeervissers wordt gevangen, wordt mogelijk een streekproduct met de naam ZuiderZeeZilver. Het idee van Volendammer Cor Keijzer van Vishandel VD119, om kwaliteitsvis uit het IJsselmeer af te zetten via een eigen keurmerk, is inmiddels opgepakt door de Nederlandse Vissersbond en directeur Mariëtte Lutgerink van het Nederlands Visbureau. Twee viskotters uit Urk zijn al aan het draaien. Als de proef slaagt kan er na de zomer gecertificeerde snoekbaars worden verkocht.
bron: Noordhollands Dagblad met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wat ik eigenaardig vind: waarom moet van een streekproduct een (moeilijk) merk worden gemaakt?
Als ze in de Gers in Frankrijk vinden dat hun kippen er bijzonder zijn, dan vermarkten ze die als "kip uit de Gers", wanneer wijn uit de Bourgogne prijzenswaardig wordt bevonden, spreken ze van 'bourgognewijn', als je oester uit Zeeland lekker vindt, dan koop je "zeeuwse oesters". Maar toch geen "délice de d"Artagnan", "Nectar de Dijon", "Grevelingengoud" of "zierikzeezilver"?
"IJsselmeersnoekbaars" is toch dudelijk genoeg? De naam zegt precies wat het is, je hebt maar een fractie van de marketinggelden nodig om uit te leggen waar het voor staat en je maakt het leven minder ingewikkeld.
-Goede snoekbaars hoeft geen krans-
Ben het roerend met Nick eens. Waarom beginnen met de nepverpakking en niet gewoon het product zelf benoemen dat veel logischer - en dus goedkoper - 'valt' in het hoofd van consumenten.
Zo krijg je een streekproduct, ipv het zoveelste streekmerk.
Dus Cor Keijzer, wmb is het IJsselmeersnoekbaars. Maak daar een kwaliteitseis voor en je bent er. Zonde om jaren te wachten op het Visbureau, want zo'n idee had heel Nederland in 1 klap aan de echte 'streekproducten' geholpen: benoem herkomst en stel kwaliteitseisen zodat het product een reguliere kwaliteit krijgt. Inhoud ipv verpakking!
Enne.... hadden de trendwatchers niet gezegd dat 'streek' uit was in 2009, juist vanwege alle streken die er mee uitgehaald worden? Gewoon snoekbaars uit het IJsselmeer als streekproduct en geen streeknaam als ZuiderZeeZever.
Tel je zegeningen: ze hadden er ook nog ZuyderZeeZilver van kunnen maken, met zo'n stukje Oudhollandsch erin dus. Maar natuurlijk is zo'n flutbenaming pure onzin, en nog contraproductief ook. Ik word er in elk geval altijd stante pede wat achterdochtig van. <i>Old Amsterdam Alert!</i>.
Natuurlijk is Zuiderzee Zilver, net als Waddengoud, wel een goed initiatief. Snoekbaars uit het Ijsselmeer klinkt misschien wel eenvoudig, maar wie garandeert dan dat de vis ook daarwerkelijk daarvandaan komt. Jullie weten als marketingdeskundigen en journalisten natuurlijk ook wel dat er geen enkele wettelijke bescherming bestaat tegen het oneigenlijk gebruik van streekaanduidingen. Old Amsterdam is echt iets anders, namenlijk een fancy naam van de levensmiddelenindustrie die met veel marketing budget in de markt is gezet (ik heb me overigens verbaasd over de naive verontwaardiging op Foodlog toen bleek dat Old Amsterdam noch uit Amsterdam komt, noch oude kaas is. Wat had je anders verwacht??).
Zuiderzee Zilver is overigens niet een merk voor Snoekbaars alleen, maar een keurmerk voor meerdere soorten duurzaam gevangen vis uit het IJsselmeer, met seizoensgebonden verkrijgbaarheid. Vissers onderwerpen zich aan een streng reglement wat de duurzaamheid en herkomst garandeert. Volgens mij verdient zo´n initiatief dan ook alle lof.