Vegan is zo hot dat vega in zijn schijnsel verdwijnt. In restaurants worden dierlijke zuivelproducten in hoog tempo vervangen door vegan alternatieven. Tot ergernis van vegetariërs. De vega mist zijn vertrouwde kaas en ei. De pescotariër, de iets frivolere vega, mist zijn vis.
De nodige restaurants serveren het traditionele menu dat gereserveerd was voor vleesvrije eters tegenwoordig alleen nog volledig diervrij. Dat is immers wat vegans willen. Geen kaas of ei, maar helemaal diervrij.
Chefs kiezen er daarom voor om dat ene gerecht helemaal vegan te maken en denken niet meer na over de behoeften van vegetariërs die hun eiwitten nog wel uit zuivel, eieren en - in sommige gevallen - vis meenden te kunnen halen.
Koks besparen zich extra werk en voedselverspilling en geven zich met al hun creativiteit over aan hun vegan menu. Maar ze miskennen de wensen van de vegetariër. Alleen-maar-vegan valt bij de geen-vlees-maar-wel-zuivel-of-ook-vis-eters niet in goede aarde.
De Britse krant The Guardian signaleert zelfs de 'dood' van de vegetariër. Een korte poll liet zien dat de helft van de restauranteigenaren de trend ziet en een deel van hen er aan meedoet. Het aantal vegan opties in restaurants groeit dan ook 29% sneller dan de vegetarische. Vegetarisme wordt 'vergeten' en verdwijnt onder de noemer vegan.
Koks snappen het niet zo. Wie wil er nou kaas of ei als het net zo lekker helemaal diervrij kan? Een keuken zonder dierlijke eiwitten en vetten vinden ze een veel grotere uitdaging omdat een mooi en lekker vegan gerecht meer creativiteit vraagt dan het bedenken van een 'gewone' vegetarische maaltijd.
De oplossing om de stille strijd tussen vegetariërs en vegans te sussen is simpel. Koks moeten beide groeiende gemeenschappen bieden wat ze willen. De ene groep wil nog een klein beetje beest, de andere niet. Vega's pikken het in ieder geval niet dat vegans hun kaas afpakken door die in de ban te doen.
Onlangs at een deel van de redactie van dit blad in het 'plantbased' restaurant L'école (website in het Engels) in Olargues, Hérault, Frankrijk. Het wordt gedreven door een Belgische familie en serveert kreeft en zalmforel bij het alternatief voor het helemaal vegan menu. Marktgericht en gewaagd.
Dit artikel afdrukken
Chefs kiezen er daarom voor om dat ene gerecht helemaal vegan te maken en denken niet meer na over de behoeften van vegetariërs die hun eiwitten nog wel uit zuivel, eieren en - in sommige gevallen - vis meenden te kunnen halen.
Koks besparen zich extra werk en voedselverspilling en geven zich met al hun creativiteit over aan hun vegan menu. Maar ze miskennen de wensen van de vegetariër. Alleen-maar-vegan valt bij de geen-vlees-maar-wel-zuivel-of-ook-vis-eters niet in goede aarde.
De Britse krant The Guardian signaleert zelfs de 'dood' van de vegetariër. Een korte poll liet zien dat de helft van de restauranteigenaren de trend ziet en een deel van hen er aan meedoet. Het aantal vegan opties in restaurants groeit dan ook 29% sneller dan de vegetarische. Vegetarisme wordt 'vergeten' en verdwijnt onder de noemer vegan.
Koks snappen het niet zo. Wie wil er nou kaas of ei als het net zo lekker helemaal diervrij kan? Een keuken zonder dierlijke eiwitten en vetten vinden ze een veel grotere uitdaging omdat een mooi en lekker vegan gerecht meer creativiteit vraagt dan het bedenken van een 'gewone' vegetarische maaltijd.
De oplossing om de stille strijd tussen vegetariërs en vegans te sussen is simpel. Koks moeten beide groeiende gemeenschappen bieden wat ze willen. De ene groep wil nog een klein beetje beest, de andere niet. Vega's pikken het in ieder geval niet dat vegans hun kaas afpakken door die in de ban te doen.
Onlangs at een deel van de redactie van dit blad in het 'plantbased' restaurant L'école (website in het Engels) in Olargues, Hérault, Frankrijk. Het wordt gedreven door een Belgische familie en serveert kreeft en zalmforel bij het alternatief voor het helemaal vegan menu. Marktgericht en gewaagd.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Nederlandse vegetariërs bond zegt dit.
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel).
De verwarring compleet?
#1 Wat is de verwarring?
Waar is dit artikel op gebaseerd? Een enquete? Een onderzoek? Of de frustratie van een redactielid? Hier in Noord Limburg is het vega wat de klok slaat, vegan is nauwelijks doorgedrongen helaas.
Over l'Ecole: Blijkbaar hebben ze twee menu's: een plant based (niet vegan, want bevat truffel) en een "terre et mer"met idd vis.
Ik heb niet het idee dat ze het restaurant afficheren als plantaardig, de gerechten zijn geselecteerd door een plant based chef, onduidelijk is of ze ook dé chef is.
Wat een BS! Het is ook voor vegetariërs helemaal niet erg om diervrij te eten. Compenseer je dat lekker thuis. Hoe vaak ga je uit eten?
"Een keuken zonder dierlijke eiwitten en vetten vinden ze een veel grotere uitdaging omdat een mooi en lekker vegan gerecht meer creativiteit vraagt dan het bedenken van een 'gewone' vegetarische maaltijd. "
Dit geldt misschien voor sommige koks, veel koks houden helemaal niet van uitdagingen. Een bestaand, niet-vegetarisch, gerecht aanpassen zodat ik het het als vegetariër wél kan eten heeft me in het verleden heel vaak teleurgesteld. Er waren er zelfs die zeiden dat ik dan maar ergens anders moest gaan eten.
@Pieter J. Bogaers: BS! Het is ook voor zgn veganisten helemaal niet erg om eens een keer kaas of ei te eten. De meeste moderne vegan-eters zijn namelijk helemaal geen veganisten. Zij eten wel vlees, maar niet zo vaak, lopen gewoon op leren schoenen en eten bijv. gewoon kaas en eieren. Het zijn eigenlijk niet eens vegetariërs, maar vooral modieuze eters.
#4 "De meeste moderne vegan-eters zijn namelijk helemaal geen veganisten." Waar haal je deze kennis vandaan?