In 2013 stopte FrieslandCampina met de productie van de lokale Nasal kaas in de grotten van Taga in Transsylvanië. Daartoe werd besloten omdat er te weinig belangstelling was bij de Roemeense consument voor de traditionele Napolact kaas. Vorige week maakte de Fabrica de Brânzeture Transilvana bekend dat er een overeenkomst is gesloten met FrieslandCampina en dat de productie van de Nasal kaas hervat gaat worden.

'Stinkkaas'
De Nasal kaas is een kaas op basis van koemelk die in de grot van Taga rijpt als een roodschimmelkaas. In de Taga grot komt de Brevibacterium linens voor, dezelfde bacterie die ook Limburger en Munster oplevert - en de kenmerkende zweetvoetengeur.

'Transylvaner Camembert'
De samenwerking tussen FrieslandCampina en Fabrica de Brânzeturi Transilvania, wordt door Felix Arion, topman bij de Roemeense zuivelaar, geroemd als 'een mogelijkheid om recepten en tradities te doen voortleven", citeert Dairy Reporter. Om te beginnen met... 'Transylvaner Camembert'....

Fotocredits: Still uit filmpje, YouTube
Dit artikel afdrukken