Paniekzaaierij of goed dat het wordt aangepakt?

De éne soep kan vijfmaal zoveel zout bevatten als de andere soep. Ook zijn er grote verschillen tussen verschillende productgroepen. De gemiddelde hoeveelheid zout in bijvoorbeeld fastfoodmaaltijden is veel hoger dan die in de kant-en-klaarmenu's uit supermarkten. Dit blijkt onder andere uit het inventariserend onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de zoutgehaltes van diverse levensmiddelen. De onderzoeksgegevens gaan over de periode 2004 tot en met 2007. Zowel de overheid als de levensmiddelenindustrie streven naar minder zoutgebruik door de consument. Zout speelt een positieve rol bij bepaalde lichaamsfuncties. Een te hoge zoutconsumptie is echter schadelijk voor de gezondheid. Momenteel is de gemiddelde zoutconsumptie in Nederland hoog. De zoutinname komt voor ongeveer 75% uit bedrijfsmatig bereide levensmiddelen en buitenshuisgebruik. Een doelstelling van de overheid is daarom het zoutgehalte in bedrijfsmatig bereide levensmiddelen geleidelijk te verlagen met 20 tot 30%. Het bedrijfsleven speelt hierop in met behulp van zijn Taskforce Zout in Levensmiddelen.Om inzicht te krijgen in het zoutgehalte van het huidige productaanbod heeft de VWA een inventariserend onderzoek uitgevoerd over de jaren2004 tot en met 2007. Opmerkelijk is dat er grote verschillen zijn in zoutgehaltes tussen en binnen de onderzochte productgroepen. Het onderzoek geeft ook een beeld van de zoutinname omgerekend naar portiegrootte. Inmiddels zijn er al bedrijven gestart met de verlaging van de hoeveelheid zout. Daardoor kunnen de zoutgehaltes van sommige producten reeds lager zijn dan dit onderzoek vermeldt. De VWA blijft de komende jaren de zoutgehaltes monitoren.Op weg naar een minder gezouten tijdperk
We krijgen onbewust veel meer zout binnen dan goed voor ons is. Dit komt grotendeels door het hoge zoutgehalte in industrieel bereide of bewerkte voedingsmiddelen, zoals pizza, brood of pastasaus. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft onlangs in kaart gebracht wat de zoutgehaltes zijn van diverse voedingsmiddelen over de periode 2004 tot en met 2007. Zo blijkt de ene soep vijfmaal zoveel zout te bevatten dan de andere soep. Het is daarom volgens het Voedinmgscentrum in Den Haag belangrijk dat producten op basis van hun zoutgehalte met elkaar worden vergeleken.Van te veel keukenzout (natrium) krijg je een hoge bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten is dan groter. De Gezondheidsraad adviseert maximaal 6 gram zout per dag. Wij krijgen gemiddeld 9 gram binnen, waarvan 25% uit het zoutvaatje komt. De rest zit al in ons eten en drinken. In de nieuwe Voedingsnota staat dat fabrikanten het zoutgehalte met 30% moeten verlagen, zodat we minder zout binnenkrijgen en wennen aan een minder zoute smaak. Het doel is dat we in 2011 niet meer dan 6 gram zout per dag binnenkrijgen.Er zijn verschillende soorten zouten, waarvan keukenzout de bekendste en meest gebruikte is. Eén gram keukenzout bevat 400 mg natrium. Een tekort aan natrium komt eigenlijk niet voor, omdat er meer dan genoeg zout in ons voedsel zit. Waar onze aandacht naar uit moet gaan is:minder zout eten. Let op ‘verborgen’ zout, dus lees het etiket en laat het zoutvaatje zoveel mogelijk staan. Probeer in plaats van zout andere smaakmakers zoals verse kruiden en knoflook. Pas op met zoute smaakmakers, zoals bouillonblokjes, maggi, ketjap en kruidenzout. Zeezout is ook niet ‘beter’ dan keukenzout, aldus het Voedingscentrum.


bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken