We hebben het hier al eens genoemd, het boek, maar nu las ik dat er in Rotterdam een tentoonstelling is gemaakt.
Wat kun je allemaal van een varken maken? De Rotterdamse ontwerpster Christien Meindertsma zocht het uit en toont haar resultaten vanaf 21 juni in de Rotterdamse Kunsthal.
Wat gebeurt er na de slacht met een varken? Een deel van het dier is natuurlijk voor de vleesconsumptie, maar wat gebeurt er met de rest? Ontwerpster Christien Meindertsma onderzocht drie jaar lang wat er van een varken wordt gemaakt. Haar speurtocht levert haar 187 producten op en leidt haar langs de tatoeëerder, tandarts, apotheker, boer en wapenspecialist. Tiramisu en een lucifer
De gelatine uit de varkenshuid zit in drop en winegums, maar ook in kwarktaart en tiramisu. In de wapenindustrie dient diezelfde gelatine als geleidingsmiddel voor kogels. Varkensvet zit onder meer in antirimpelcrème en shampoo - informatie die fabrikanten niet graag prijsgeven. Een lucifer dankt zijn stevigheid aan de lijm uit varkensbotten en porselein uit het as daarvan. Proteïne uit varkenshaar geeft brood zijn zachtheid. Kortom, alles aan het varken wordt opgegeten of verwerkt. En mocht er dan nog iets overblijven, dan wordt er groene stroom van gemaakt.
met dank aan zestz.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
We kunnen met z'n allen heel lief proberen iets minder vlees te gaan eten voor het helpen van de co2-gelovigen of misschien zelfs voor het enigszins verminderen van dierenleed.
Dat gaat pas werken als als er voor 187 (veel meer nog, want er zijn meer dan één soort winegums) producten een alternatief ingrediënt is gevonden...
Gelatine is er op plantenbasis (agar agar). Het punt is natuurlijk: zolang we nog varkens eten, is het helemaal niet verkeerd dat álles van het varken gebruikt wordt.
Agar en alginaten gelifiëren wel, maar zijn geen proteïnen, zoals dierengelatine dat wel is (collageen/elastine). Agar is een lange suiker, een poly-galactose, als ik mij niet vergis.
In het licht van onze algemene overconsumtpie van suikers is dit misschien geen wijs substituut.
Dan maar minder winegums eten? Die zijn oorspronkelijk trouwens op basis van gom, maar ja, dat is dan weer duur.