image
koe met kalf

Het gaat er dan ook echt van komen, alle beloftes worden waargemaakt. Tot 20 augustus dit jaar kunnen wij met zijn allen laten zien dat wij wel geven om echte authentieke producten in Nederland. Dus opletten geblazen want deze zomer kunnen we smaakvolle producten kopen op diverse plaatsen.

Negen producten die op dier- en natuurvriendelijke wijze zijn geproduceerd, waaronder melk en gehakt, gaan bij wijze van proef in de aanbieding. De proef wordt gehouden in 43 supermarkten in tien plaatsen verspreid over het land. Het experiment moet uitwijzen of de prijs van invloed is op de verkoop van biologische producten.

De prijsverschillen tussen 'bio' en 'gewoon' zijn soms best groot. Zo kost een 3-kilozak bio-aardappel ongeveer 1 euro meer dan de gewone piepers (1,99 euro). Een kilo gehakt van biorunderen is zelfs twee keer zo duur: 10,29 euro tegenover 4,99 euro voor een kilo van het 'reguliere' rundergehakt.

Bij wijze van proef wordt dat prijsverschil op een beperkt aantal plaatsen tijdelijk kleiner gemaakt. Om goed te onderzoeken welke invloed de prijs heeft, zal de prijsverlaging voor de bioproducten per plaats verschillend zijn. Op die manier kan gelijktijdig worden bekeken of consumenten bereid zijn iets meer voor de biowaar te betalen en hoeveel meer dat dan mag zijn.

Minister Veerman (Landbouw), die vrijdag het officiële startsein geeft voor de proef in de deelnemende plaats Maassluis, heeft voor het experiment 1 miljoen euro uitgetrokken. Het prijsexperiment loopt tot 20 augustus.



Bron: Telegraaf

Dit artikel afdrukken