imageOver de kosten van de PvdD-vragen in de Kamer zullen we het maar niet meer hebben. Wél over het punt dat de PvdD hier maakt. Varkensvlees gaat nu de koelcel om volgend jaar pas verkocht te worden. Omdat het dan mogelijk meer waard is dan nu. Een en ander is het gevolg van het heersende slachtdierenoverschot door de problemen in de sector. Zoals je weet: een groot aanbod drukt de verkoopprijs.

Voor die opslag wordt € 40 miljoen van de Europese burger gebruikt. Verstappen van de PvdD is boos, want dit is subsidie aan de varkenshouders.

Da's maar de vraag. Mevrouw Verstappen zou moeten vragen wat de varkenshouder van dat geld terugziet. De kans is nl. groot dat die niks krijgt, behalve dan een bedrag per slachtdier dat ver onder kostprijs ligt.

Dat is terecht als de opslag risico met zich meebrengt. Als echter de slachterijen het vlees in goed getimede volumes naar de markt brengen is er helemaal geen risico.

Zou het zo kunnen zijn dat de PvdD meer moet leren van economie?

Dat Brussel slachterijen subsidie geeft om varkensvlees op te slaan, in afwachting van prijsverhogingen, is ongehoord. Dat vindt Birgit Verstappen, statenlid van de Partij voor de Dieren in Noord-Brabant in een opiniestuk in BN De Stem. Dat meldt Meat&Meal.nl. 'De Europese Commissie schat 40 miljoen nodig te hebben om 100.000 ton varkensvlees gedurende 3 tot 5 maanden op te slaan. Dat zorgt ervoor dat er in het voorjaar dus opeens een grote lading vlees op de markt komt: ontdooid én vers vlees.'

Varkens-tsunami
Zij verwacht bovendien dat de prijs van veevoer alleen nog maar gaat stijgen. 'Wat betekent deze kwestie van overproductie van varkensvlees ten aanzien van de varkens-tsunami in Nederland? Welke conclusie trekken politici? Men gaat rustig op dezelfde weg door.'

Subsidie verstrekken
Zij vervolgt: 'Het vlees ligt nu eerst een paar maanden in een vriescel, voordat het - zo hoopt men althans - genoeg waard is geworden om weer te verkopen. En dit gaat de belastingbetaler om te beginnen 40 miljoen kosten. Hoeveel subsidie willen we deze sector eigenlijk blijven verstrekken?'


bron: meat&meal met dank aan distrifoods
Dit artikel afdrukken