We schreven hier er al eerdere over. Boze tongen beweren dat het meeste van wel heel ver buiten onze grenzen vandaan komt. Een boerensuper of een allochtone boeren super - net zoals nogal veel bio?

Boerensupermarkt Marqt is een marktplaats waar boeren uit de regio hun producten verkopen. Doel van Marqt is de keten tussen stad en regio te herstellen, consumenten lekkere, gezonde streekproducten aan te bieden en minder te transporteren. Marqt is sinds drie weken gevestigd aan de Overtoom in Amsterdam. Initiatiefnemer en mede-oprichter Quirijn Bolle wil van Marqt uiteindelijk een keten maken. Marqt verkoopt producten van boeren uit de regio, die een percentage van de omzet krijgen. De producten zijn duurder, maar ook lekkerder, aldus Bolle. Voordeel van dit verkoopkanaal is volgens spruitenboer Peter Spekken dat zijn product dezelfde dag op de markt ligt. Via de veiling duurt dat een paar dagen.

Biologische boer en actief deelnemer aan boerenverband Mijnboer Jaap Hoek Spaans pleit voor een uitwisseling tussen stad en regio. Landbouwproducten moeten voor verkoop naar de stad en stedelingen moeten voor recreatie en zorg naar het platteland. Volgens Hoek Spaans is Marqt een succes omdat de consument op zoek is naar mooie, verse en betaalbare producten. Boeren hebben succes als ze produceren wat de consument wil hebben. Marqt biedt daarvoor een verkoopkanaal.


Bron: HP/De Tijd - p. 85 met dank aan MKB net

Dit artikel afdrukken