Bij de Britse supermarktketen Waitrose zijn sinds vorige week henneneitjes te koop. Vier eitjes in een doosje voor £1,99, zo'n €2,18. Dat is best fors aan de prijs, voor eitjes die anders 'weggegooid' zouden worden. Voor die prijs koop je er bij Albert Heijn 10.
Niets nieuws toch, zul je als Nederlander zeggen. Wij hebben al lang henneneitjes in de schappen. Toen Kipster zijn nieuwe lichting leghennen introduceerde, zat er in alle doosjes een briefje om even uit te leggen waarom de eitjes kleiner waren.
In Groot-Brittannië is het wel nieuws. Waitrose presenteert de henneneitjes als een belangrijke maatregel tegen voedselverspilling.
Leghennen leggen vanaf de leeftijd van 4 maanden hun eerste eieren. Gedurende hun eerste levensjaar zijn de eitjes wat kleiner dan gemiddeld. Te klein, gemeten naar de maatstaven van de supermarkten. Er was geen markt voor, op wat nichemarkten na (restaurants, banketbakkerijen, als seizoensproduct). Dus kwam zo'n 10% van de jaarlijkse Britse eiproductie - volgens de berichten - niet op tafel. Te gek voor woorden vond Waitrose die opeens wel brood ziet in de 'pullet eggs'.
Verschillende chefs, onder wie Jamie Oliver, probeerden in het (al dan niet recente) verleden het Britse publiek ervan te overtuigen dat henneneitjes met hun mooie ronde dooier en verfijnde smaak een 'premium product' zijn en geen bijproduct. Tot nu toe tevergeefs, al lijkt de prijsstelling van Waitrose wel de goede kant op te gaan. Een onderscheidend ei, en ook nog eens "vooral voor gebak een droomproduct," zegt Zoe Simons, Development Chef bij Waitrose.
Voor je recepten moet je het eitje wel even omrekenen: gemiddeld gaan er 3 henneneitjes in 2 gewone eieren. Worden die pullet eitjes echt 'weggegooid'? Welnee. Ze werden verwerkt, maar niet als tafelei verkocht. Het weggooi-verhaal maakt er nu opeens tafeleieren van die de super tegen een extra hoge prijs denkt te kunnen verkopen. Zie de reacties onder deze tekst. Onze lezers prikken onmiddellijk door het duurzame marketingvernis heen.
Dit artikel afdrukken
In Groot-Brittannië is het wel nieuws. Waitrose presenteert de henneneitjes als een belangrijke maatregel tegen voedselverspilling.
Leghennen leggen vanaf de leeftijd van 4 maanden hun eerste eieren. Gedurende hun eerste levensjaar zijn de eitjes wat kleiner dan gemiddeld. Te klein, gemeten naar de maatstaven van de supermarkten. Er was geen markt voor, op wat nichemarkten na (restaurants, banketbakkerijen, als seizoensproduct). Dus kwam zo'n 10% van de jaarlijkse Britse eiproductie - volgens de berichten - niet op tafel. Te gek voor woorden vond Waitrose die opeens wel brood ziet in de 'pullet eggs'.
Verschillende chefs, onder wie Jamie Oliver, probeerden in het (al dan niet recente) verleden het Britse publiek ervan te overtuigen dat henneneitjes met hun mooie ronde dooier en verfijnde smaak een 'premium product' zijn en geen bijproduct. Tot nu toe tevergeefs, al lijkt de prijsstelling van Waitrose wel de goede kant op te gaan. Een onderscheidend ei, en ook nog eens "vooral voor gebak een droomproduct," zegt Zoe Simons, Development Chef bij Waitrose.
Voor je recepten moet je het eitje wel even omrekenen: gemiddeld gaan er 3 henneneitjes in 2 gewone eieren. Worden die pullet eitjes echt 'weggegooid'? Welnee. Ze werden verwerkt, maar niet als tafelei verkocht. Het weggooi-verhaal maakt er nu opeens tafeleieren van die de super tegen een extra hoge prijs denkt te kunnen verkopen. Zie de reacties onder deze tekst. Onze lezers prikken onmiddellijk door het duurzame marketingvernis heen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"...voor eitjes die anders weggegooid zouden worden." Daar geloof ik niks van. Eieren die - om wat voor reden dan ook - niet verkocht worden als tafelei vinden hun weg naar de industrie en worden verwerkt in cake, koekjes, sauzen, mayonaise of shampoo.
“eitjes die anders weggegooid zouden worden” en “Gedurende hun eerste levensjaar zijn de eitjes wat kleiner dan gemiddeld.” van de foodlogredactie? #copy-paste
In NL wel een echt een ei tegen voedselverspilling: Oerei; plantaardige reststromen worden aan larven gevoerd die op hun beurt weer aan kippen worden gevoerd.
#1 , ik zei precies hetzelfde Carolien: het kan niet waar zijn dat de eieren worden weggegooid. Ze worden ongetwijfeld verwerkt. Volgens de Britse bronnen is dat niet zo.
Ik vond het een omissie dat we daar niet even heel expliciet achteraan zijn gegaan, maar liet het passeren om hier de vraag te kunnen stellen: wie weet wat er in Engeland met die eerste eitjes gebeurt? Gaan ze naar de stort of worden ze toch nuttig verwerkt?
En hoe gaat het hier eigenlijk precies?
Leon-Jansen, jij hebt legkippen, kun jij het antwoord geven?
Zie hier. Zie onder 'In Demand'. Er was dus - ook in het VK - al een industriële toepassing van henneneitjes, voor verwerking in Scotch eggs (gekookt), of als vloeibaar product of in de vorm van eipoeder. Omdat de beschikbaarheid van kleine eitjes nogal variabel is, was het lastig om ze via de retail te vermarkten (en de supermarkten dachten dat consumenten alleen maar grote eieren bliefden).
Ook al staat in veel persberichten dat de kleine eitjes tot nu toe werden 'weggegooid', dat geloof ik dus nog steeds niet ;-)
Carolien, prachtige link: er blijkt zelfs een tekort aan ‘weggegooide henneneitjes.’
Ook dit is weer een gevalletje marketing dat kan onstaansgeschiedenis door beeldvorming. In dit geval door Jamie Oliver, in dit geval door Greenpeace. Noch Oliver*, noch Greenpeace treft enige blaam. Ze creëren een betekenis en logica in het hoofd van mensen en een marketeer kan er brood van bakken en jou iets verkopen.
* hoewel weer eens blijkt hoe weinig zelfs TV-koks weten van de voedselketen.