De wereldberoemde Britse kookboekenschrijfster Delia Smith blijft liever bij haar leest: mensen leren koken.
Op de vraag of ze zich bezighield met foodmiles - het aantal kilometers dat je eten reist van de plek waar het groeit naar de plek waar je het koopt en de effecten ervan op het mileu - gaf ze toe ‘geen idee te hebben’.
In het interview had ze geen goed woord over voor de huidige preoccupatie met biologisch eten. ‘Ik doe niet aan biologisch, ik ben een kok,’ aldus Smith. Als ze ooit al biologische producten kocht, was dat omdat het de beste kwaliteit was. ‘Als de hele wereld op de biologische toer gaat, dan zal het echt twee keer zo slecht met de derde wereld gaan dan nu het geval is. Ik vind het veel belangrijker dat mensen genoeg te eten krijgen.’
Dit las ik op zestz.nl.
Verder haalde ze hard uit naar collega's Jamie Oliver en Hugh Fearnley-Whittingstall, die de wanpraktijken in de pluimveesector aan de kaak stellen. ‘Ik kan me beslist niet vinden in de manier waarop de dieren in de legbatterijen behandeld worden,’ zegt de Britse tv-kok. Maar tegelijkertijd is ze zich ervan bewust dat er nog steeds armoede is, in het bijzonder bij kinderen in Groot-Brittannië. ‘Dat is afschuwelijk. Op een of andere manier moeten we er allereerst voor zorgen dat iedereen genoeg gezond te eten heeft.’
Mijn bezorgdheid gaat ook allereerst uit naar mensen te eten geven. Zoals geweten, is er vandaag voor 11 miljard mensen eten op de planeet maar lijden er 850.000.000 iedere dag honger.
Anderzijds: tegenwoordig stappen de koks in Hasselt op mij toe. Zoeken ze naar smaakvolle, korte keten-producten.
Is mevrouw Smith een beetje 'lui' of is dit alles het resultaat van overkill en slechte 'marketing'?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik deel Delia's bezorgdheid over de verdeling van voedsel in de wereld. Wij drinken water uit flessen terwijl men in Afrika soms 3 uur moet lopen voor wat troebel water. Zo kunnen we wel even doorgaan.
Biologisch, hoe prachtig de waarden ervan ook zijn, is dan ook geenszins een manier om de wereld te voeden, maar een privilege voor hen die het kunnen betalen. De groei van biologisch geeft aan dat het bewustzijn over goede groenten toeneemt.
Als we de ongelijkheid willen aanpakken, zouden we kunnen beginnen met het minderen van de vleesconsumptie. De hoeveelheid (overzees)plantaardig materiaal en zoet water die met de productie van vlees gepaard gaan zijn excessief.
Daarnaast is een dieet met minder vlees en meer groenten beter voor de volksgezondheid.
De toekomst van de groententeelt kan samengevat worden onder de noemer 'schoon, veilig en gezond'. Pesticidenvrij geteeld in 'gesloten' kassen, in de toekomst zelfs energieneutraal. Eventueel in combinatie met viskweek, dat wordt in Bleiswijk al uitgetest in een tomatenteelt met tilapia's. De uitdaging voor de sector is om de producten lekker(der) en voedzamer te maken. Het is mijn wens dat we met zijn allen meer gaan genieten van goede groenten en deze als hoofdbestanddeel van onze maaltijd gaan zien. Met af en toe een goed, diervriendelijk stukje vlees van topkwaliteit.
Geroosterde paprika met truffelaardappeltjes en little gem sla met 'dressing' van zachte eieren...Carpaccio van de onnavolgbare 'Pacino'
tomaat en flinterdunne venkel...Pizza met 'Tommies' pruimtomaatjes, taleggio en rucola...Gewokte groene asperges met meerval (een ondergewaardeerde kweekvis!), knoflook en een flintertje rode peper...geroosterde aubergines met geitenkaas en foccacia...en dan een stukje gegrild Kloostervarken...
Tijd om de keuken in te gaan!
Bedankt voor je betoog, Maren. Het komt recht uit je hart. Hoe zou je dit alles samenvatten in vijf zinnen?
Lijkt mij erop dat Delia eens eerlijk de waarheid zegt over biologisch telen. Nu is er met moderne landbouwtechnieken (lees:kapitaal intensief) ook bij biologische landbouw een hoop mogelijk maar dan blijft het nog arbeidintensief. Biologisch zal altijd duurder uitvallen. En dat gedoe over alles lokaal riekt in veel gevallen naar ouderwets protectionisme (geen Afrikaanse boontjes alstublieft!) deze keer overgoten met een "groen" sausje.
Oh, Steven nog iets over die 850 miljoen. Stop alsjeblieft met 6 nullen achter een cijfer te zetten waar de afkorting mil/mln. voldoet. Het is een vorm van demagogie*/goochelen met cijfers die ik persoonlijk afkeur. Met zes nullen lijkt een cijfer groter/imposanter dan het is maar de FAO (wat de bron is) doet dat ook niet in haar rapporten.
Maar nu we toch bij de FAO zijn is dit nog een informatieve link met een wereldkaart waar de gebieden op staan waar honger is.
http://www.fao.org/es/ess/faostat/foodsecurity/FSMap/map14.htm
Zoals je kunt zien is een groot deel van Afrika roodgekleurd. En Jemen ook, maar daarover zometeen meer. De FAO is trouwens voorzichtig positief over de huidige ontwikkeling, absoluut gezien is het aantal mensen dat honger lijkt hoog maar relatief is het aantal mensen dat wereldwijd honger lijdt afgenomen van 20 naar 17%. Probleem is dat de bevolkingsgroei in deze regio's nog steeds hoog is.
Om dingen in wat duidelijker perspectief te zetten: Europa had in 1950 548 mln inwoners, Afrika minder dan de helft met slechts 224 mln inwoners. Tegen 2005 was de situatie volkomen omgeslagen met voor Europa 731 mln met Afrika 922 mln inwoners! Na 2005 begint de totale bevolking van Europa te krimpen om met een verlies van 67 mln in 2050 (UN world pop prospects 2006 rev) uit te komen op 664 mln. Afrika daarentegen zit op bijna 2 mld (1997 mln) inwoners! Kortom, in 100 jaar is Europa amper een kwart gegroeid (of krimpend gezien vanaf 2005) terwijl Afrika bijna is vertienvoudigd (en nog groeiend).
Voedselhulp is hier geen oplossing en de de FAO weet dat al decennia. Afrika zal haar eigen huis op orde moeten krijgen en principe kan dat want moderne landbouw technieken worden nog amper gebruikt (de infrastructuur is er ook niet), de meeste boeren doen nog steeds aan susbsistence farming. Organic farming heeft daar een rol bij maar het is simpelweg niet genoeg.
Voor Jemen is het nog gekker, dat land is van 4,3 mln in 1950 naar 21 mln in 2005 en gaat naar 58 mln in 2050. 13x over de kop binnen 100 jaar. Geen idee hoeveel landbouw potentieel daar nog over is maar ik vraag hoe dat daar gaat uitpakken.
oef, sorry voor de lange post...
*Zoals de directeur van Nestle daar verantwoordelijk voor stellen, niet waar?
Vanmiddag sprak ik een duurzame voorman in dit land. Hij wilde zich niet mengen in de vraag of bio de wereld nou wel of niet kan voeden, maar vond het wel belangrijk dat als teelt niet bio is die wel 'duurzaam' zou zijn. Maar ja, zei hij, wie weet wat dat is? Zo te horen weet Maren al stukken meer: er is meer bio dan bio alleen.
Maren's betoog kan vlgs mij voor de rest in 1 simpele zin worden gevat. Als ik de woorden van Pollan ervoor gebruik: eat food, not too much, preferably plants.
Dank je Steven. En de spreuk van Dick mag op een tegeltje in elke keuken.
Hier is de samenvatting:
Geniet vaker van verstandig geproduceerd voedsel. Liefst plant-aardig, het woord zegt het al.
Ik las in de consumentengids deze week dat EKO kippevlees antibiotica kan en mag bevatten. het moet niet gekker worden.