Iedereen heeft van tijd tot tijd een leaky gut, of lekkende darm. Tot voor kort werd dit beeld gezien als een wat alternatieve diagnose en zetten wetenschappers er hun vraagtekens bij. Inmiddels is er eigenlijk geen twijfel meer over dat de ‘leaky gut’ echt bestaat. Het is zelfs behoorlijk goed aan te tonen. Dat vertelden wetenschappers van verschillende universiteiten op het 9e Internationale Yakult Congres in Gent.
Hoe het zit. De inhoud van de darm is door een enkelvoudige laag van cellen (mucus) afgeschermd van de rest van het lichaam. Deze laag zorgt ervoor dat bacteriën in de darm niet in de rest van het lichaam terecht komen. De cellen van de mucuslaag worden bij elkaar gehouden door eiwitten die de zogenoemde tight junctions vormen. In 2000 ontdekte de Italiaanse arts en onderzoeker Alessio Fasano dat het eiwit zonuline een belangrijke rol in speelt in het ondoorlaatbaar maken van de darmwand naar de bloedbaan.
Als die tight junctions in topvorm zijn, dan laten ze niets door van de darmen naar het bloed. Maar onder invloed van allerlei factoren, kunnen ze hun kracht verliezen en minder goed functioneren. Als dat gebeurt, kunnen bacteriën wel uit de darm in de bloedbaan terecht komen en kan er een immuunreactie ontstaan.
Oorzaken en gevolgen
De factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een lekkende darm zijn zo algemeen dat vermoedelijk iedereen van tijd tot tijd wel eens een lekkende darm heeft. Het kan ontstaan door stress, een verkeerd eetpatroon en het leveren van een topsportprestatie. Maar een leaky gut kan ook chronisch worden, zoals bijvoorbeeld bij mensen met morbide obesitas. Het Westerse eetpatroon lijkt bij te dragen aan het ontstaan van een lekkende darm. Uit een muizenstudie bleek dat bij muizen die voeding met een hoog vetpercentage kregen, al na enkele weken een lekkende darm ontstond.
Een leaky gut kan voor allerlei problemen zorgen. Ten eerste kan het leiden tot fysieke problemen, zoals darmklachten, laaggradige chronische ontstekingen, voedselintolerantie, auto-immuunziektes of een bacteriële infectie. Ten tweede lijkt het ook samen te hangen met psychische klachten als depressie en een laag zelfbeeld.
Wat is eraan te doen?
Een lekkende darm is over het algemeen weer te herstellen door een gezond voedingspatroon dat laag in suikers en vet is. Ook kan het gebruik van probiotica de klachten verminderen. Die kun je uit een supplement halen, maar komen ook in gewone groenten als asperges, artisjok, ui, knoflook voor of in gefermenteerde producten als yoghurt, karnemelk en kefir. Ook bij een lekkende darm komt het dus vooral aan op de leefstijl: gezond eten en het verminderen van stress. Je hebt er niet eens Yakult voor nodig, als je je een beetje aan de spelregels voor gezond eten en leven houdt.
Dit artikel afdrukken
Als die tight junctions in topvorm zijn, dan laten ze niets door van de darmen naar het bloed. Maar onder invloed van allerlei factoren, kunnen ze hun kracht verliezen en minder goed functioneren. Als dat gebeurt, kunnen bacteriën wel uit de darm in de bloedbaan terecht komen en kan er een immuunreactie ontstaan.
Oorzaken en gevolgen
De factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een lekkende darm zijn zo algemeen dat vermoedelijk iedereen van tijd tot tijd wel eens een lekkende darm heeft. Het kan ontstaan door stress, een verkeerd eetpatroon en het leveren van een topsportprestatie. Maar een leaky gut kan ook chronisch worden, zoals bijvoorbeeld bij mensen met morbide obesitas. Het Westerse eetpatroon lijkt bij te dragen aan het ontstaan van een lekkende darm. Uit een muizenstudie bleek dat bij muizen die voeding met een hoog vetpercentage kregen, al na enkele weken een lekkende darm ontstond.
Een leaky gut kan voor allerlei problemen zorgen. Ten eerste kan het leiden tot fysieke problemen, zoals darmklachten, laaggradige chronische ontstekingen, voedselintolerantie, auto-immuunziektes of een bacteriële infectie. Ten tweede lijkt het ook samen te hangen met psychische klachten als depressie en een laag zelfbeeld.
Wat is eraan te doen?
Een lekkende darm is over het algemeen weer te herstellen door een gezond voedingspatroon dat laag in suikers en vet is. Ook kan het gebruik van probiotica de klachten verminderen. Die kun je uit een supplement halen, maar komen ook in gewone groenten als asperges, artisjok, ui, knoflook voor of in gefermenteerde producten als yoghurt, karnemelk en kefir. Ook bij een lekkende darm komt het dus vooral aan op de leefstijl: gezond eten en het verminderen van stress. Je hebt er niet eens Yakult voor nodig, als je je een beetje aan de spelregels voor gezond eten en leven houdt.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mucus is niet een cellaag, maar een soort slijm dat wordt geproduceerd door de Gobletcellen in het darmepitheel en een beschermende laag vormt op de darmwand. De tight junctions (kitlijsten) verbinden de epitheelcellen onderling. Goed functionerende tight junctions voorkómen paracellulair transport (opname van stoffen uit de darminhoud tussen de darmcellen door); bij paracellulaire opname zijn minder controlemechanismen actief en is de kans dus groter dat ongewenste stoffen de bloedbaan bereiken. Bij opname via de epitheelcelinhoud is de 'douane' strenger en wordt 'rommel' onschadelijk gemaakt of teruggestuurd.
Ik moet hierbij meteen denken aan LCHF. Is er ook onderscheid gemaakt tussen het soort vetten (onverzadigde, verzadigde, transvetten) dat ze die muizen gaven?
Carolien #1, juist in het dossier 'mucus-problemen' valt mij op dat diervoederaars daar al minstens 10 jaar over spreken als de normaalste zaak van de wereld. Dat wil zeggen: ze doen er alles om die te voorkomen.
Ik herinner mij dat ik een jaar of 10 geleden sprak voor pluimveehouders (eierboeren). Voor mij was een spreker die mucus en de scharrelstal besprak. Scharrelen en de voerketting in relatie tot mucusgezondheid was een ding van jewelste om antibioticagebruik terug te dringen, weet ik nog.
Hier komt alweer die vraag naar boven: waarom weten humane gezondheidswetenschappers zo weinig van wat dierlijke gezondheidswetenschappers, nee - practici, al heel lang weten?
Dick Veerman : m.b.t. je laatste vraag: geen idee, cultuurverschil, gescheiden werelden? Al 25 jaar geleden deed ik samen met Jan Dijkstra een verkennende studie voor de Nationale Raad voor Landbouwkundig onderzoek. Daarin adviseerden we al dat meer samenwerking tussen 'dier' en 'mens' op het terrein van stofwisselingsfysiologie nuttig kan zijn voor beide partijen.
De praktijk is blijkbaar weerbarstig ;-)
Begrijp ik het goed, (verslaggever van) Foodlog adviseert weinig suiker en weinig vet voor herstel van lekke darmen?
Ik meen dat journalisten en journalistieke media beter niet zelf dokter kunnen spelen. Laat advies over aan deskundigen. Citeer uit hun onderzoeksverslag en laat ze aan het woord. Zoals in een andere draad een dokter over voedingspatronen vertelt.
In de laatste alinea van het bericht hierboven verandert de verslaggever plompverloren in een geneesvrouw.