De dieetwensen en allergieën vliegen ons om de oren. Zo langzamerhand heeft iedereen wel wat. Maar voor mensen met een pinda-allergie is het echt een serieuze zaak. Zij kunnen niet zomaar in de kroeg nootjes van de bar eten, maar ook geen snack uit een fabriek waar pinda’s zijn verwerkt. Daar lijkt nu wat aan te doen. Australian Food News meldt dat Australische wetenschappers een behandeling hebben gevonden die mensen met een allergie voor pinda’s van hun probleem afhelpt.

Shock
Wie allergisch is voor pinda’s kan een anafylactische shock krijgen. Dat is een heftige immuunreactie die door je hele lichaam gaat; je kunt er zelfs door overlijden.
Om de allergische reactie te bestrijden, kun je jezelf met een zogenaamde epipen adrenaline toedienen. Er is nog geen genezing voor deze allergie.

Toch lijkt het erop dat preventieve bestrijding mogelijk is. Wetenschappers van het Australische Murdoch Children’s Research Institute claimen een probioticum te hebben ontdekt waarmee dat lukt.

80% niet meer allergisch
De Australische onderzoekers gaven 60 kinderen gedurende 18 maanden het probioticum Lactobacillus rhamnosus in combinatie met een oplopende dosis pinda-eiwit of een placebo. Een probioticum is een voedingsmiddel met bacteriën die vanuit de darmen aspecten van onze gezondheid kunnen reguleren. Hoe dat precies werkt, is wetenschappelijk nog verre van duidelijk.

Twee tot vijf weken na de behandeling testten de onderzoekers de pindatolerantie van de kinderen. Ze ontdekten dat maar liefst 80% van de kinderen die het probioticum kregen niet meer allergisch was. Bij de kinderen die een placebo kregen was dit minder dan 4%.

De wetenschappers denken dat dit onderzoek laat zien dat behandelingen tegen voedselallergieën denkbaar zijn. Hoofdonderzoeker Mimi Tang zegt: “Het lijkt erop dat we de allergische reactie hebben aangepast. De schadelijke shock reactie maakt plaats voor een beschermende reactie van het immuunsysteem.”
Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe lang de kinderen geen last hebben van pinda’s. Maar het begin van de oplossing is lijkt er nu te zijn. Dat wil heel wat zeggen voor pinda-patiënten, die voortaan hun epipen thuis kunnen laten en niet meer in bijna doodsangst hoeven te leven als ze per ongeluk hebben gesnoept van een gebakje waarin een beetje pinda is verwerkt.

Fotocredits: 'A pile of Planters-brand peanuts', Evan-Amos, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken