Altijd gedacht dat eiwitten zorgen voor verzadiging? Een nieuw onderzoek suggereert dat een maaltijd met minder eiwitten en meer vezels zorgt voor een hogere verzadiging.
Maaltijden met plantaardige eiwitten, afkomstig van bonen en erwten, blijken beter te verzadigen dan maaltijden met dierlijke eiwitten, afkomstig van kalfs- en varkensvlees. Dat concludeert een nieuwe studie van de Universiteit van Kopenhagen.
In het onderzoek kregen 43 mannen 3 verschillende hamburgermaaltijden voorgeschoteld. De burger kon bestaan uit bonen en erwten of uit kalfs- en varkensvlees. In de maaltijd ná de burger bleken de proefpersonen 12% minder calorieën te eten als ze de plantaardige burger hadden gegeten in plaats van de dierlijke burger. Volgens onderzoeker Anne Raben is het waarschijnlijk dat dit te maken had met het vezelgehalte: “De eiwitrijke maaltijd bestaand uit peulvruchten bevatte significant meer vezels dan de eiwitrijke maaltijd van varkens- en kalfsvlees. Dat zorgde waarschijnlijk aan het verhoogde gevoel van verzadiging.”
Een andere interessante ontdekking uit de studie, was dat een minder eiwitrijke maaltijd gebaseerd op bonen en erwten even verzadigend én lekker was als de eiwitrijke maaltijd met kalfs- en varkensvlees. Volgens Raben weerspreekt dat het wijdverspreide geloof dat je veel eiwit moet nuttigen omdat dat meer verzadigend zou werken. Het onderzoek suggereert dat een maaltijd met meer vezels en minder eiwit voor dezelfde verzadiging kan zorgen. “Hoewel er meer studies nodig zijn voor definitief bewijs, lijkt het erop dat plantaardige maaltijden – met name als ze gebaseerd zijn op bonen en erwten – kunnen dienen als een lange termijn basis voor gewichtsverlies en als duurzame eetgewoonte”, zegt Raben.
Is dit inzicht helemaal nieuw? Een onderzoekje van de universiteit van Minnesota kwam al eerder tot dezelfde conclusies.
Dit artikel afdrukken
In het onderzoek kregen 43 mannen 3 verschillende hamburgermaaltijden voorgeschoteld. De burger kon bestaan uit bonen en erwten of uit kalfs- en varkensvlees. In de maaltijd ná de burger bleken de proefpersonen 12% minder calorieën te eten als ze de plantaardige burger hadden gegeten in plaats van de dierlijke burger. Volgens onderzoeker Anne Raben is het waarschijnlijk dat dit te maken had met het vezelgehalte: “De eiwitrijke maaltijd bestaand uit peulvruchten bevatte significant meer vezels dan de eiwitrijke maaltijd van varkens- en kalfsvlees. Dat zorgde waarschijnlijk aan het verhoogde gevoel van verzadiging.”
Een andere interessante ontdekking uit de studie, was dat een minder eiwitrijke maaltijd gebaseerd op bonen en erwten even verzadigend én lekker was als de eiwitrijke maaltijd met kalfs- en varkensvlees. Volgens Raben weerspreekt dat het wijdverspreide geloof dat je veel eiwit moet nuttigen omdat dat meer verzadigend zou werken. Het onderzoek suggereert dat een maaltijd met meer vezels en minder eiwit voor dezelfde verzadiging kan zorgen. “Hoewel er meer studies nodig zijn voor definitief bewijs, lijkt het erop dat plantaardige maaltijden – met name als ze gebaseerd zijn op bonen en erwten – kunnen dienen als een lange termijn basis voor gewichtsverlies en als duurzame eetgewoonte”, zegt Raben.
Is dit inzicht helemaal nieuw? Een onderzoekje van de universiteit van Minnesota kwam al eerder tot dezelfde conclusies.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Arjan van Groningen Er zijn grote verschillen in gasvorming a.g.v. bonenconsumptie. Bijvoorbeeld tuinbonen en kikkererwten zijn minder gas-vormend, en horen tegelijk bij de meest gezonde (samen met zwarte bonen en rode linzen). De bereidingswijze van bonen is van belang. Gewenning speelt een rol.
Gasvorming heeft ook te maken met de darmflora. Bij een slechte flora is er veel meer... dat geldt niet alleen voor bonen maar ook bijv. voor de eveneens gezonde koolsoorten.
Ook bepaalde kruiden spelen hierbij een grote rol (zoals geelwortel, koriander, komijn - allemaal gecombineerd in kerrie - mint en gember), net zoals rauwkost, tomaat en gefermenteerde producten, waarbij zeewier ook een rol kan spelen (en ook bonen kunnen gefermenteerd worden).
Het totaaldieet telt dus sterk mee. Niet alleen bij gasvorming - dat een symptoom is. Maar vooral voor een potentieel grandioos totaaleffect.
In het goede oostelijke Mediterrane dieet (ontbijt) met veel vezels worden eigenlijk al deze zaken gecombineerd (bijv. falafel uit tuinbonen of kikkererwten, kruiden, gefermenteerde zuivel en zuidvruchten, groenten etc.).
Een originele 'gladde' Marokkaanse rode linzensoep met Marokkaanse kruiden en groenten heeft bij mij nooit gasvorming veroorzaakt... wel verzadigingsgevoel en smaakgenot. Zo een gladde soep is blijkens onderzoek uiterst effectief voor een goede verzadiging en tegen diabetesfactoren. Ik heb er een goed gevoel bij.
In het Japanse dieet zijn deze combinaties ook terug te vinden.
Die 12 procent minder calorieën die de proefpersonen in de volgende maaltijd consumeerden, zou ook te maken kunnen hebben met de explosieve gasvorming die bonen niet zelden teweeg brengen.
Fred,
Die afsluitende zin begint toch ook met >> Hoewel er meer studies nodig zijn voor definitief bewijs, <<
Fred, kun je dat nader uitleggen? Raben beweert het immers, maar jij zegt dat het niet hard te maken valt.
De concrete vraag is dus: snellere en langduriger verzadiging leidt dus niet bij implicatie tot gewichtsverlies onder omstandigheden waarin alle andere factoren verondersteld worden gelijk te blijven?
Uit het MINNESOTA (Bonen blijken even verzadigend als rundvlees.) onderzoek kwamen dus NIET dezelfde conclusies.
De afsluitende zin "lijkt het erop dat plantaardige maaltijden – met name als ze gebaseerd zijn op bonen en erwten – kunnen dienen als een lange termijn basis voor gewichtsverlies' is uit de lucht gegrepen en niet hard te maken op basis van dit onderzoek.