Probiotica zijn culturen van levende bacteriën die darmklachten of allergische verschijnselen kunnen verminderen en de weerstand verhogen. Ze worden door levensmiddelenproducenten ingezet voor functional food – ‘voedsel met een gezondheidsplusje’, levensmiddelen die naast voedingsstoffen ook andere mogelijk gezondheidsbevorderende ingrediënten bevatten. We vinden ze in de supermarkt bijvoorbeeld in producten als Actimel, Activia en Yakult. Daar zitten bacteriële micro-organismen die van nature voorkomen in ons darmstelsel.

Probiotica in moedermelk
Uit eerder onderzoek blijkt dat moedermelk van Westerse vrouwen heilzame bacteriën bevat. Wetenschappers vermoedden dat dit ook voor moedermelk van moeders uit de rest van de wereld gold. Om deze aanname te bevestigen hebben onderzoekers van Chr Hansen in samenwerking met het Shanghai Institute of Pediatric Research Chinese moedermelk onderzocht. Chr Hansen is een wereldwijd opererend bedrijf in voedselculturen, probiotica, enzymen en natuurlijke kleuren, gevestigd in Denemarken.

“Tussen populaties zitten verschillen. We zien verschillen in het humane microbioom. Maar we verwachtten wel ook goede bacteriën in Chinese moedermelk te vinden” aldus Mikkel Jungersen, wetenschappelijk adviseur humane voeding en gezondheid bij Chr Hansen, in DairyReporter.

Een betere benadering van de echte moederborst tussen de koeienuier en die borst in zorgt voor een nieuw marktsegment.
'Welkome aanvulling'
Bifidobacteriën en Lactobacilli kunnen volgens Jungersen een welkome aanvulling zijn voor voedzame zuigelingenvoeding. “Wat we zien in deze studie is dat er een gegronde reden is om goede bacteriën toe te voegen aan babypoeder, zodat de baby een goede darmflora kan ontwikkelen. We weten dat probiotica belangrijk zijn voor de ontwikkeling van een gezonde darmflora en een goed immuunsysteem”. Reden te meer dus om gunstige bacteriën toe te gaan voegen aan Chinees babymelkpoeder, laat Jungersen weten.

Daarom ligt er vermoedelijk binnen niet al te lange tijd babymelkpoeder van koeienmelk verrijkt met echte moedermelkbacteriën in de schappen. Net zo als Yakult, Vifit en Actimel, maar dan speciaal voor baby’s. Een en ander, ondanks initiatieven om Chinese moeders maar gewoon hun kind de borst te laten geven.

China is het land met het hoogste percentage flesvoeding ter wereld. Daar profiteren vooral de grote internationale zuivelconcerns van. En natuurlijk PostNL, dat pallets vol in Nederland ingeslagen pakken melkpoeder naar China verstuurt. Een betere benadering van de echte moederborst tussen de koeienuier en die borst in zorgt uiteraard voor een nieuw en potentieel extra winstgevend marktsegment.

Fotocredits: ‘Chronic drinker’ Micah Sittig
Dit artikel afdrukken