Dierenwelzijnsorganisatie CIWF start een Europese actie onder consumenten om Italiaanse koeien de wei in te krijgen onder de naam #NietOpMijnPasta. De beelden beloven weinig goeds voor het imago van de 'ambachtelijke' van een strenge Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) voorziene Parmezaanse kaas, één van de duurste ter wereld.
De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) filmde deze zomer in Italiaanse stallen, waar de melk wordt geproduceerd voor Parmigiano Reggiano en Grana Padano. Dat zijn beschermde merkkazen die aan uitgebreide kwaliteits-, herkomst en beschermingscriteria moeten voldoen. Zo moet de melk uit specifieke regio's afkomstig zijn, zijn er eisen voor het voer van de koeien en het aantal maanden dat de kazen moeten rijpen. Van de Italiaanse melkproductie wordt 40% gebruikt voor de productie van Parmezaanse en Grano Padano-kazen. De jaaromzet is meer dan €5 miljard en een groot deel daarvan is voor de export bestemd, aldus CIWF.
Voor het welzijn van de koeien gelden geen specifieke kwaliteits- en beschermingsvoorschriften, zo blijkt. CIWF filmde - undercover - op 9 bedrijven "graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren." Volgens CIWF zijn de koeien "doorgefokt" en geven ze onnatuurlijk veel melk, zodat ze in gemiddeld 5 jaar uitgeput zijn. Uit onderzoek blijkt dat van de koeien die de melk voor Parmigiano Reggiano produceren, maar 1% weidegang krijgt, en van de koeien die Grana Padano leveren 30% de wei in mag.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:“Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.”
#NietOpMijnPasta
CIWF start daarom de campagne #NietOpMijnPasta om consumenten in Nederland, "een land dat veel van uw producten importeert", per e-mail aan de Italiaanse producenten te vragen de koeien in de wei te laten (ten minste 100 dagen per jaar) en hun stallen te verbeteren. Ook vraagt de petitie om een dierenwelzijnsprogramma, te starten voor eind 2018.
Het campagnefilmpje van CIWF:
UPDATE (26/11, 18.00 uur): vanaf reactie #6 en later wordt duidelijk wat CIWF filmde. Parmezaanse, de duurste wereldwijd verkrijgbare 'echte Italiaanse en ambachtelijke' kaas, wordt gemaakt door Amerikaanse koeien: Holstein Friesians. Dat zijn hoogproductieve koeien die worden gefokt om hun optimale melkgift. Bij sommige dieren reikt die tot boven de 10.000 liter/jaar. Het echte Parmezaanse koetje kwam niet verder dan de helft. Koeienkenner Frits van der Schans meldt dat Holstein Friesians niet bepaald geschikt zijn voor het voertype dat nodig is voor Parmezaanse kaas. Andere commentatoren geven aan dat er met de koeien weinig mis is. De echte ontdekking van CIWF is dan ook opmerkelijk, maar wordt door de organisatie onbenoemd gelaten: 'echte' Italiaanse kaas wordt gemaakt met melk van de koeienvariant van de plofkip. Dat zulke koeien gebruikt worden, ondanks de strenge voereisen, is niet heel verwonderlijk. Het zijn dieren die het meest geschikt zijn om veel melk te maken. Die is nodig om zoveel honger in de hele wereld naar Parmezaanse kaas te kunnen stillen. Daar zijn harde melkwerkers voor nodig. De oorspronkelijk Parmezaanse rassen - de Rossa Reggiana en de Bianca Modenese of Valpadana - zijn nagenoeg verdwenen vanwege hun beperkte melkproductie. Kaas van Rossa Reggiana-melk wordt op heel exclusieve schaal nog wel gemaakt en heet veel beter te smaken.
Dit artikel afdrukken
Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit'Rotleven'
Voor het welzijn van de koeien gelden geen specifieke kwaliteits- en beschermingsvoorschriften, zo blijkt. CIWF filmde - undercover - op 9 bedrijven "graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren." Volgens CIWF zijn de koeien "doorgefokt" en geven ze onnatuurlijk veel melk, zodat ze in gemiddeld 5 jaar uitgeput zijn. Uit onderzoek blijkt dat van de koeien die de melk voor Parmigiano Reggiano produceren, maar 1% weidegang krijgt, en van de koeien die Grana Padano leveren 30% de wei in mag.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:“Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.”
#NietOpMijnPasta
CIWF start daarom de campagne #NietOpMijnPasta om consumenten in Nederland, "een land dat veel van uw producten importeert", per e-mail aan de Italiaanse producenten te vragen de koeien in de wei te laten (ten minste 100 dagen per jaar) en hun stallen te verbeteren. Ook vraagt de petitie om een dierenwelzijnsprogramma, te starten voor eind 2018.
Het campagnefilmpje van CIWF:
UPDATE (26/11, 18.00 uur): vanaf reactie #6 en later wordt duidelijk wat CIWF filmde. Parmezaanse, de duurste wereldwijd verkrijgbare 'echte Italiaanse en ambachtelijke' kaas, wordt gemaakt door Amerikaanse koeien: Holstein Friesians. Dat zijn hoogproductieve koeien die worden gefokt om hun optimale melkgift. Bij sommige dieren reikt die tot boven de 10.000 liter/jaar. Het echte Parmezaanse koetje kwam niet verder dan de helft. Koeienkenner Frits van der Schans meldt dat Holstein Friesians niet bepaald geschikt zijn voor het voertype dat nodig is voor Parmezaanse kaas. Andere commentatoren geven aan dat er met de koeien weinig mis is. De echte ontdekking van CIWF is dan ook opmerkelijk, maar wordt door de organisatie onbenoemd gelaten: 'echte' Italiaanse kaas wordt gemaakt met melk van de koeienvariant van de plofkip. Dat zulke koeien gebruikt worden, ondanks de strenge voereisen, is niet heel verwonderlijk. Het zijn dieren die het meest geschikt zijn om veel melk te maken. Die is nodig om zoveel honger in de hele wereld naar Parmezaanse kaas te kunnen stillen. Daar zijn harde melkwerkers voor nodig. De oorspronkelijk Parmezaanse rassen - de Rossa Reggiana en de Bianca Modenese of Valpadana - zijn nagenoeg verdwenen vanwege hun beperkte melkproductie. Kaas van Rossa Reggiana-melk wordt op heel exclusieve schaal nog wel gemaakt en heet veel beter te smaken.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik lach me eigenlijk dood, 100 dagen weidegang, 8 uurtjes per dag.. dat is minder dan 10%.. de dagen dat het mogelijk is zijn vaak de heetste dagen en dan zijn de dieren liever op stal..
Beetje mislukt filmpje.
Het overgrote deel van de koeien ziet er prima uit, op ca. 3-4 koeien na, die mogelijk een (tijdelijk) conditie-probleem hebben na 'afkalven'.
En wat betreft de koeien 'van lagere rangorde', is me dat niet zo duidelijk.
De argumentatie is minder gebaseerd op de werkelijkheid, dan op hun drang tegen de exploitatie van dieren te moeten ageren.
Het filmpje is mogelijk voor burgers van 'stedelijke rangorde' bestemd, die nog nooit op een boerderij waren.
Zelfs niet 'under cover'..
note:
Het afkalven en de periode daarna is een kritische periode die sterk afhankelijk is van de opgebouwde conditie. In grote stallen kan dat IT-gemonitord worden.
Weinig overtuigend het filmpje.
De koeien aan het begin van het filmpje waren juist in goede conditie, de koe waarbij het ging over bewegingsruimte stond vast tijden het melken. Een paar waren wel mager (melktypische koeien) maar leken mij niet ziek. Eentje lag op de beton, heeft misschien als kalf/vaars op de roosters gelegen tijdens de opfok en doet dit nu nog of lag op de betonnen vloer vanwege de warmte.
Stal was behoorlijk open en er waren ventilatoren, zaagsel lag in de boxen.
In Nederland is het vaak verplicht i.v.m. ammoniakemissie om de schuif vaker over de dichte vloeren te laten schuiven daardoor oogt het ook schoner en het is beter voor de klauwen.
M.b.t. het ontbreken van weidegang dat is uiteraard waar, of langdurige weidegang in dat klimaat realistisch is voor dergelijke holsteinkoeien is weer een andere vraag.
Dus als deze manier van koeien houden verboden zou moeten worden dan hebben we in Nederland ook een gigantisch probleem.
Na de grupstal de ligboxenstal ook maar uitfaseren?
Dus, boerencommentatoren, is dit beeld ook typisch voor Nederlandse koeien die niet buiten komen?
Omdat - om Marco's worden te gebruiken - melktypische koeien (en dat zijn dit: kampioenen melkgeven in een traditionele kaas) er nu eenmaal zo uitzien. Dit is gewoon de melkkoeienvariant van de legkip: geoptimaliseerd op melkgift en niet op vlees. Moeten we het zo zien?
Als ik bezoekers in mijn stal krijg leg ik ze altijd eerst uit dat je het bedrijf en wat je gaat zien moet vergelijken met een klein dorp, daar heb je ook magere of hele vetten mensen, mensen die slecht ter been zijn of een flinke griep te pakken hebben. Wji doen er alles aan om ziektes te voorkomen, dieren die perspectief hebben om te genezen behandelen maar soms moeten we ook harde beslissing nemen om een dier te euthaniseren.
Je moet maar eens voorstellen dat je je dorp wilt promoten, er komt een filmploeg en die laat daarna alleen maar de niet 100% gezonde mensen zien en roept dat je dorp hardstikke ongezond is.. terwijl ondertussen 97% van de mensen kerngezond zijn, hard werken, en voor alles en iedereen goed zorgen. Allemaal leuk en aardig dat framen, maar ik snap ook wel dat een filmpje met alleen grotendeels gezonde dieren niet spectaculair is. Al ben ik hardstikke blij als ik die laatste film zich dagelijks op mijn bedrijf afspeelt.