Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit'Rotleven'
Voor het welzijn van de koeien gelden geen specifieke kwaliteits- en beschermingsvoorschriften, zo blijkt. CIWF filmde - undercover - op 9 bedrijven "graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren." Volgens CIWF zijn de koeien "doorgefokt" en geven ze onnatuurlijk veel melk, zodat ze in gemiddeld 5 jaar uitgeput zijn. Uit onderzoek blijkt dat van de koeien die de melk voor Parmigiano Reggiano produceren, maar 1% weidegang krijgt, en van de koeien die Grana Padano leveren 30% de wei in mag.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:“Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.”
#NietOpMijnPasta
CIWF start daarom de campagne #NietOpMijnPasta om consumenten in Nederland, "een land dat veel van uw producten importeert", per e-mail aan de Italiaanse producenten te vragen de koeien in de wei te laten (ten minste 100 dagen per jaar) en hun stallen te verbeteren. Ook vraagt de petitie om een dierenwelzijnsprogramma, te starten voor eind 2018.
Het campagnefilmpje van CIWF:
UPDATE (26/11, 18.00 uur): vanaf reactie #6 en later wordt duidelijk wat CIWF filmde. Parmezaanse, de duurste wereldwijd verkrijgbare 'echte Italiaanse en ambachtelijke' kaas, wordt gemaakt door Amerikaanse koeien: Holstein Friesians. Dat zijn hoogproductieve koeien die worden gefokt om hun optimale melkgift. Bij sommige dieren reikt die tot boven de 10.000 liter/jaar. Het echte Parmezaanse koetje kwam niet verder dan de helft. Koeienkenner Frits van der Schans meldt dat Holstein Friesians niet bepaald geschikt zijn voor het voertype dat nodig is voor Parmezaanse kaas. Andere commentatoren geven aan dat er met de koeien weinig mis is. De echte ontdekking van CIWF is dan ook opmerkelijk, maar wordt door de organisatie onbenoemd gelaten: 'echte' Italiaanse kaas wordt gemaakt met melk van de koeienvariant van de plofkip. Dat zulke koeien gebruikt worden, ondanks de strenge voereisen, is niet heel verwonderlijk. Het zijn dieren die het meest geschikt zijn om veel melk te maken. Die is nodig om zoveel honger in de hele wereld naar Parmezaanse kaas te kunnen stillen. Daar zijn harde melkwerkers voor nodig. De oorspronkelijk Parmezaanse rassen - de Rossa Reggiana en de Bianca Modenese of Valpadana - zijn nagenoeg verdwenen vanwege hun beperkte melkproductie. Kaas van Rossa Reggiana-melk wordt op heel exclusieve schaal nog wel gemaakt en heet veel beter te smaken.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waar arabieren zich druk om maken Jos van Vonderen laat ik in het midden. Wel weet ik dat het volgens de islamitische leer voedsel afkomstig moet zijn van gezonde dieren; voedsel van niet gezonde dieren is onrein.
Voor de arabische ‘dominee’ zijn de voedselwetten heel principieel, maar de arabische ‘koopman’ zal daar wel weg mee weten....... Niet anders dan in Nederland.
Zouden ze zich druk maken over weide gang Die Arabieren?
Het gaat maar over één ding en dat is voedselzekerheid.
Jopie Duijnhouwer de bestuurders van fokkerij organisaties zijn zich bewust van de juiste statements zoals Marco Maas ook aangeeft. Gelijktijdig maken genetici binnen de muren van het fokbedrijf de dienst uit en passen alle technieken toe zolang deze niet zijn verboden. (Overigens mag dat ook want zo heeft onze overheid de wet geschreven.)
Wat betreft de melkveehouderij kan niemand de bewering "anno 2017 hebben melkkoeien een langere levensduur en een hogere weerstand dan hun soortgenoten tien jaar geleden" onderbouwing. Sterker nog de levensduur van de melkkoeien is de afgelopen jaren niet toegenomen. En voor 'weerstand' hebben we nog geen goede maatstaf op basis waarvan we kunnen beoordelen of die veranderd is (positief dan wel negatief).
Jopie,
Uiteraard brengen fokkerijorganisaties nuanceringen aan, had je anders verwacht dat ze zeggen: "Euro's en verder maakt het ons allemaal echt geen donder uit"?
Het zijn standaard reacties:
- klopt dat het in het verleden niet helemaal optimaal verliep maar ondertussen zijn we op de goede weg. (bekennen en beterschap beloven, een aantal jaren later weer hetzelfde beloven enz.).
- zeggen dat critici mogelijk niet helemaal goed geinformeerd zijn. (twijfel zaaien over de deskundigheid van de tegenstanders/critici).
- huidige omstandigheden vergelijken met vroeger. (Nu is het veel beter en het word nog beter want daar werken we keihard aan).
Om te slagen voor de cursus Boerenbestuurdergezanikengezever moet er ook nog bij "we kunnen niet anders" en "de consument is medeschuldig want die betaald niet genoeg", om cum laude te slagen "we moeten de wereld voeden" en "O.O, wat werken we hard voor een honger loontje".
Het punt is natuurlijk misschien is het feitelijk wel juist dat het tegenwoordig beter is of beter gaat dan vroeger (waar dat op gebaseerd is, is overigens onduidelijk), maar het gaat er om hoe verhouden zich zaken (dierenwelzijn, duurzaamheid e.d.) t.o.v wat mogelijk is (zoals Frits van de Schans ook aangeeft).
"Spieker:
'Met genomic selection kunnen welzijnsverbeteringen worden behaald waardoor ingrepen achterwege kunnen blijven.'"
Dat kunnen we dan volgend jaar in levenden lijve gaan aanschouwen:
Kippen waarvan de snavels niet langer gekapt hoeven te worden,
en varkens die hun staarten mogen houden.
"Kanteling
Volgens Van Hoof hebben alle dierlijke sectoren een kanteling gemaakt naar het fokken van duurzame en robuuste dieren.
Anno 2017 hebben die een langere levensduur en een hogere weerstand dan hun soortgenoten tien jaar geleden."
Waar zou die van Hoof dat op baseren, die "langere levensduur"?
Runderen kunnen meer dan 10 jaar oud worden, maar gaan gemiddeld op 5 a 6 jaar naar het slachthuis wegens klauwproblemen, mastitis of verminderde vruchtbaarheid en melkgift.
Legkippen worden na zo'n anderhalf jaar nieuw "opgezet".
Van Hoof kan dus niet eens weten hoe oud landbouwdieren echt zouden kunnen worden:
Doelt de heer van Hoof dan misschien op een langere ECONOMISCHE levensduur?
Of op die zelfs nog verhoogde "uitval" van biggen, waar mevrouw Janssen zo trots op is?
"Daarnaast zijn er afgelopen jaren grote slagen gemaakt in de ontwikkeling van welzijnsvriendelijke stallen. Stallen zijn aangepast aan het dier en niet omgekeerd.
'Dat is een zoektocht die ook nog niet ten einde is', geeft Van Hoof met klem aan."
Is er hier op Foodlog dan misschien iemand die dat kan toelichten?
Doelt de heer van Hoof hier mogelijk op de varkenskraamkooien, waar zo'n zeug inderdaad
perfect in past, maar helaas haar kont wat lastiger in kan keren?
Of op het onthoornen van runderen misschien?
Hoe lang denkt de heer van Hoof zijn "zoektocht" nog te laten duren?