De internationale dierenbeschermingsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) filmde deze zomer in Italiaanse stallen, waar de melk wordt geproduceerd voor Parmigiano Reggiano en Grana Padano. Dat zijn beschermde merkkazen die aan uitgebreide kwaliteits-, herkomst en beschermingscriteria moeten voldoen. Zo moet de melk uit specifieke regio's afkomstig zijn, zijn er eisen voor het voer van de koeien en het aantal maanden dat de kazen moeten rijpen. Van de Italiaanse melkproductie wordt 40% gebruikt voor de productie van Parmezaanse en Grano Padano-kazen. De jaaromzet is meer dan €5 miljard en een groot deel daarvan is voor de export bestemd, aldus CIWF.

Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit
'Rotleven'
Voor het welzijn van de koeien gelden geen specifieke kwaliteits- en beschermingsvoorschriften, zo blijkt. CIWF filmde - undercover - op 9 bedrijven "graatmagere en kreupele koeien op smerige betonnen vloeren." Volgens CIWF zijn de koeien "doorgefokt" en geven ze onnatuurlijk veel melk, zodat ze in gemiddeld 5 jaar uitgeput zijn. Uit onderzoek blijkt dat van de koeien die de melk voor Parmigiano Reggiano produceren, maar 1% weidegang krijgt, en van de koeien die Grana Padano leveren 30% de wei in mag.
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:“Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.”

parmesan

#NietOpMijnPasta
CIWF start daarom de campagne #NietOpMijnPasta om consumenten in Nederland, "een land dat veel van uw producten importeert", per e-mail aan de Italiaanse producenten te vragen de koeien in de wei te laten (ten minste 100 dagen per jaar) en hun stallen te verbeteren. Ook vraagt de petitie om een dierenwelzijnsprogramma, te starten voor eind 2018.

Het campagnefilmpje van CIWF:


UPDATE (26/11, 18.00 uur): vanaf reactie #6 en later wordt duidelijk wat CIWF filmde. Parmezaanse, de duurste wereldwijd verkrijgbare 'echte Italiaanse en ambachtelijke' kaas, wordt gemaakt door Amerikaanse koeien: Holstein Friesians. Dat zijn hoogproductieve koeien die worden gefokt om hun optimale melkgift. Bij sommige dieren reikt die tot boven de 10.000 liter/jaar. Het echte Parmezaanse koetje kwam niet verder dan de helft. Koeienkenner Frits van der Schans meldt dat Holstein Friesians niet bepaald geschikt zijn voor het voertype dat nodig is voor Parmezaanse kaas. Andere commentatoren geven aan dat er met de koeien weinig mis is. De echte ontdekking van CIWF is dan ook opmerkelijk, maar wordt door de organisatie onbenoemd gelaten: 'echte' Italiaanse kaas wordt gemaakt met melk van de koeienvariant van de plofkip. Dat zulke koeien gebruikt worden, ondanks de strenge voereisen, is niet heel verwonderlijk. Het zijn dieren die het meest geschikt zijn om veel melk te maken. Die is nodig om zoveel honger in de hele wereld naar Parmezaanse kaas te kunnen stillen. Daar zijn harde melkwerkers voor nodig. De oorspronkelijk Parmezaanse rassen - de Rossa Reggiana en de Bianca Modenese of Valpadana - zijn nagenoeg verdwenen vanwege hun beperkte melkproductie. Kaas van Rossa Reggiana-melk wordt op heel exclusieve schaal nog wel gemaakt en heet veel beter te smaken.
Dit artikel afdrukken