Zout uit de pannen van Bretagne, zout van Bali, zout uit de Dode Zee. Het is hip en bijzonder maar kan ook dodelijk zijn.
Mycoloog, ofwel schimmeldeskundige Kathie Hodge van de Amerikaanse Cornell University ontdekte wisselende concentraties schimmels in commerciële zeezouten, meldt Science Daily.
"Deze ontdekking is in tegenspraak met de algemene opinie dat zout een steriel ingrediënt is", zegt onderzoeker Megan Biango-Daniels. De onderzoekers slaagden erin uit elk monster levende schimmels op te kweken en vast te stellen om welke soorten het ging. Ze vonden 85 verschillende schimmelsoorten, met als koplopers Aspergillus, Cladosporium en Penicillium. Ook troffen de onderzoekers mycotoxine, schimmelgif, aan in de zeezout-monsters.
Voor de consument die wat van dit zout op zijn eitjes strooit bestaat weinig gevaar - per gram zout werden er gemiddeld 1,7 schimmelsporen aangetroffen. Anders wordt het wanneer het zout gebruikt wordt om voedsel te conserveren. In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen de schimmels uit het zout zich vermenigvuldigen en tot bederf leiden. Besmet zeezout verziekte al eerder de gedroogde worst van een Sloveense worstenfabriek.
"Schimmels kunnen in verrassend vijandige plaatsen overleven. In een potje zeezout zullen ze niet groeien of toenemen - daar groeit niets - maar de sporen van sommige schimmels overleven daar zonder enig probleem. Later kunnen ze 'ontwaken' en voor problemen zorgen in ons voedsel", waarschuwt Kathie Hodge.
Dit artikel afdrukken
"Deze ontdekking is in tegenspraak met de algemene opinie dat zout een steriel ingrediënt is", zegt onderzoeker Megan Biango-Daniels. De onderzoekers slaagden erin uit elk monster levende schimmels op te kweken en vast te stellen om welke soorten het ging. Ze vonden 85 verschillende schimmelsoorten, met als koplopers Aspergillus, Cladosporium en Penicillium. Ook troffen de onderzoekers mycotoxine, schimmelgif, aan in de zeezout-monsters.
Voor de consument die wat van dit zout op zijn eitjes strooit bestaat weinig gevaar - per gram zout werden er gemiddeld 1,7 schimmelsporen aangetroffen. Anders wordt het wanneer het zout gebruikt wordt om voedsel te conserveren. In vleeswaren, gefermenteerde of gepekelde levensmiddelen kunnen de schimmels uit het zout zich vermenigvuldigen en tot bederf leiden. Besmet zeezout verziekte al eerder de gedroogde worst van een Sloveense worstenfabriek.
"Schimmels kunnen in verrassend vijandige plaatsen overleven. In een potje zeezout zullen ze niet groeien of toenemen - daar groeit niets - maar de sporen van sommige schimmels overleven daar zonder enig probleem. Later kunnen ze 'ontwaken' en voor problemen zorgen in ons voedsel", waarschuwt Kathie Hodge.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat is nu toch pure bangmakerij!
Kent iemand in het gewone leven producten, kledingstukken, zetels, meubels of voeding waar GEEN schimmelsporen op voorkomen?
Geheel eens met Nick Trachet. Ik vermoed dat een mens meer schimmelsporen inademt tijdens een stevige boswandeling in dit jaargetijde. Of in de gemiddelde, slecht of niet geluchte, badkamer.
Eens met Nick.
Je kunt alles wel uit z'n verband rukken.
In ieder geval 1000x maal meer vertrouwen, gebaseerd op zeer lange ervaring, in het Guerande zout van Delhaize, dan in welke vloer van welk zwembad dan ook.
Over schimmels gesproken.
(De chirurg sprak lachend over 'aardappels pitten' tegen onze dochters, toen schoolzwemmen nog niet afgeschaft was in dit waterland, en hun voetjes er weer aan moesten geloven..)
Malle Appie verkoopt het voor € 3,00 per 125 gram, da's dus € 24,00 per kilo met een lulverhaal er bij dat het Keltisch zout zou zijn. € 24,00 per kilo.. Dat ze zich niet het apezout schamen...
Delhaize hanteert sinds de overname door Appie ook zo'n prijs, maar als je even rondkijkt, dan zijn er ook nog altijd halve kilo-zakken (dat waren voordien kilo-zakken) Guerandezout voor maar € 3,70 per kilo..!!
Het ziet er net zo 'vuil' en grof uit. Dat 'vuil' komt gewoon van de zeer kleine organische restjes die met het zeewater mee komen als de bassins weer vol lopen.
Flor of geen flor.
Toegegeven...:
Het zout wordt niet verpakt zoals bij Malle Appie door de Kelten...
Tip:
Koop de goedkoopste elektrische koffiemolen dat je vindt; doe er een paar eetlepels grof zout in; maal gedurende hooguit 4 seconden, en je heb mooi strooizout om in een klein open potje op tafel te zetten. Nadien goed schoonmaken; meestal malen we er dan de grovere mix van Provençaalse kruiden gedurende 5-6 seconden in (droogt het weer mooi uit) en doen dat in een strooivaatje. Handig voor het kruiden van tal van baksels en kooksels. Koffiemolen goed uitkwasten; zout is corrosief.
Nick, hoeveel schimmels worden aangetroffen op ordentelijk jozozout?
Dat lijkt me de juiste vergelijking.
't Is weer typisch Amerika.
Hoe kan zeezout nou een steriel ingrediënt zij? Het wordt uit de zee geschept en verpakt, het is een biologisch vers product. Wereldwijd werd en wordt voornamelijk zeezout gebruikt, al duizenden jaren. In tegenstelling tot dat poeder van AKZO en het geraffineerde witte zeezout met antiklontermiddel in de supers, krijg je met zeezout meer dan 80 verschillende mineralen en sporenelementen cadeau. Er zijn slechts 3 nadelen: het is grijs, en altijd grof en vochtig en is hier alleen in geraffineerde vorm verkrijgbaar. Wordt ook als bodemverbeteraar toegepast.
Als je weinig groentes van volle grond en zeevis eet, dan heb je pech en zou je supplementen jodium in de vorm van gejodeerd tafelzout of bakkerszout moeten gebruiken.
Overigens licht "Gros Sel Gris de Guérlande" in Frankrijk in de supers voor ca. 1,50/kg in een plastic zak, luchtdicht verpakt anders wordt het kledder nat, en onbeperkt houdbaar.
Vraag aan de Redactie: in welke Duitse super is de foto genomen?