Het Nederlandse bedrijf Cublend belooft in een persbericht een flinke stap te zetten in voedselveiligheid. Voedseltoevoegingen zouden veiliger worden door kruisbesmetting met bacteriën en allergenen te verminderen met behulp van een geautomatiseerd grondstof-managementsysteem. Hoe groot is deze "forse stap"? Anneloes van Boven zocht het uit.
Cublend levert poedermengsels als halffabricaten aan de voedingsindustrie. De range gaat van kruidenmengsels tot coatings voor borrelnootjes en van conserveringsmiddelen tot volledige maaltijdvervangers. Het grondstof-managementsysteem dat Cublend ontwikkelde, staat in verbinding met het magazijn en waarborgt de veiligheid van de producten die het bedrijf levert.
Die veiligheid werkt als volgt. Voordat een schep in aanraking komt met ingrediënten voor de poedermixen, moet worden vastgesteld dat het de juiste is. Dat gebeurt door middel van een scan. Zo weet het bedrijf zeker dat altijd de juiste schep wordt gebruikt en er geen kruisbesmetting met ongewenste allergenen kan optreden. Ook bepaalt het systeem de volgorde waarin poedermengsels worden gemaakt aan de hand van allergenen en, in mindere mate, de kleur van de ingrediënten. Mocht het nodig zijn om apparatuur tussendoor te reinigen, dan geeft het systeem dat aan en blokkeert het de productie totdat het gebeurd is. ‘’Vroeger vertrouwden veel bedrijven op werknemers, maar mensen kunnen fouten maken. Dit systeem helpt dat soort fouten te voorkomen’’, zegt Richard Rasens van Cublend.
Volgens Wieke van der Vossen-Wijmenga, expert voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum is het heel belangrijk dat bedrijven aandacht geven aan allergenen en het voorkomen van kruisbesmetting door allergenen. Er gebeuren weinig dodelijk ongelukken door kruisbesmetting van allergenen, maar klachten over onverhoopt aanwezige allergenen komen wél regelmatig voor. In het Rapid Alert System for Food and Feed zijn in 2015 138 meldingen binnengekomen over allergenen. Ze betroffen vooral niet op het etiket vermelde allergenen.
Van der Vossen-Wijmenga is niet bekend met de precieze werkwijze van Cublend maar vindt het verbeteren van de werkprocessen beslist een mogelijkheid ongewenst aanwezige allergenen te vermijden. Een andere optie is uiteraard de inrichting van aparte productielijnen. Ook de NVWA blijkt nog niet bekend met Cublend. Om allergenen onder controle te houden verwijst de voedselveiligheidswaakhond naar de geldende hygiënevoorschriften voor voedselverwerkers.
Cublend biedt een dienst voor bedrijven die zelf geen veilige productielijnen voor poedermengsels kunnen of willen inrichten. Daarom ontstaat ruimte voor zo'n gespecialiseerd bedrijf. Voor systeemgerichte voedselveiligheid in eigen beheer hebben we imiddels de nagelnieuwe website ketenborging.nl. De gelinkte website geeft aan welke kwaliteitssystemen aan de eisen van de NVWA voor voedselveiligheid en productintegriteit voldoen.
Dit artikel afdrukken
Cublend biedt een dienst voor bedrijven die zelf geen veilige productielijnen voor poedermengsels kunnen of willen inrichten. Daarom ontstaat ruimte voor zo'n gespecialiseerd bedrijfMensen maken fouten
Die veiligheid werkt als volgt. Voordat een schep in aanraking komt met ingrediënten voor de poedermixen, moet worden vastgesteld dat het de juiste is. Dat gebeurt door middel van een scan. Zo weet het bedrijf zeker dat altijd de juiste schep wordt gebruikt en er geen kruisbesmetting met ongewenste allergenen kan optreden. Ook bepaalt het systeem de volgorde waarin poedermengsels worden gemaakt aan de hand van allergenen en, in mindere mate, de kleur van de ingrediënten. Mocht het nodig zijn om apparatuur tussendoor te reinigen, dan geeft het systeem dat aan en blokkeert het de productie totdat het gebeurd is. ‘’Vroeger vertrouwden veel bedrijven op werknemers, maar mensen kunnen fouten maken. Dit systeem helpt dat soort fouten te voorkomen’’, zegt Richard Rasens van Cublend.
Volgens Wieke van der Vossen-Wijmenga, expert voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum is het heel belangrijk dat bedrijven aandacht geven aan allergenen en het voorkomen van kruisbesmetting door allergenen. Er gebeuren weinig dodelijk ongelukken door kruisbesmetting van allergenen, maar klachten over onverhoopt aanwezige allergenen komen wél regelmatig voor. In het Rapid Alert System for Food and Feed zijn in 2015 138 meldingen binnengekomen over allergenen. Ze betroffen vooral niet op het etiket vermelde allergenen.
Van der Vossen-Wijmenga is niet bekend met de precieze werkwijze van Cublend maar vindt het verbeteren van de werkprocessen beslist een mogelijkheid ongewenst aanwezige allergenen te vermijden. Een andere optie is uiteraard de inrichting van aparte productielijnen. Ook de NVWA blijkt nog niet bekend met Cublend. Om allergenen onder controle te houden verwijst de voedselveiligheidswaakhond naar de geldende hygiënevoorschriften voor voedselverwerkers.
Cublend biedt een dienst voor bedrijven die zelf geen veilige productielijnen voor poedermengsels kunnen of willen inrichten. Daarom ontstaat ruimte voor zo'n gespecialiseerd bedrijf. Voor systeemgerichte voedselveiligheid in eigen beheer hebben we imiddels de nagelnieuwe website ketenborging.nl. De gelinkte website geeft aan welke kwaliteitssystemen aan de eisen van de NVWA voor voedselveiligheid en productintegriteit voldoen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
""Die veiligheid werkt als volgt. Voordat een schep in aanraking komt met ingrediënten voor de poedermixen, moet worden vastgesteld dat het de juiste is. Dat gebeurt door middel van een scan. Zo weet het bedrijf zeker dat altijd de juiste schep wordt gebruikt""
Waar hangen die scheppen dan? Zouden die niet gewoon direct BIJ het te verwerken product moeten hangen en ELKE dag grondig gereinigd moeten worden? Als dat gebeurt hoeft er niks mis te gaan, als er 10 scheppen op 1 plek hangen voor diverse producten EN ze worden niet grondig gereinigd, tja.........
Overigens is de beste manier om besmetting van dit bedrijf te voorkomen om geen poeders enz te eten, dus ook geen borrelnootjes enz, gewone noten in de oven geroosterd zijn veel gezonder.