Vaak wordt er naar vlees, vis of gevogelte gewezen als bron voor voedselvergiftigingen. Denk bijvoorbeeld aan de laatste grote salmonella-besmetting in Nederland, die te herleiden was naar de zalm van Foppen. In Groot-Brittannië worden de meeste voedselinfecties op het conto geschreven van campylobacter-bacteriën, die vooral met kip in verband gebracht worden. In de VS ligt het anders.

Voedselinfectie-uitbraken tussen 1998-2012
In de VS analyseerden de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en de Interagency Food Safety Analytics Collaboration alle aan voedsel gerelateerde ziektegevallen tusen 1998 en 2012 (voorzover gerapporteerd). Ze plozen zo'n 950 uitbraken uit, waarbij Salmonella (597 uitbraken), Escherichia coli O157 (170), Camplylobacter (161) of Listeria monocytogenes (24) in het spel waren.

9 miljoen ziektegevallen, 1.000 doden
In de VS worden jaarlijks naar schatting zo'n 9 miljoen mensen ziek door voedselgerelateerde ziekten. Daarvan komen er circa 55.000 in het ziekenhuis terecht en overlijden er ongeveer 1.000. Door meer inzicht te krijgen in de oorzaken van de voedselinfecties hoopt het CDC tot betere preventie te kunnen komen.

De analyse toonde aan dat 4 variabelen grotendeels bepalen hoeveel mensen er ziek worden bij een uitbraak: het type schadelijk organisme, de voedselcategorie (van 17 vastgestelde categorieën), hoe en waar is het voedsel bereid (thuis, school, restaurant etc.) en de geografische spreiding.

17 voedselcategorieën
Uit de analyse blijkt dat de verschillende pathogenen zich met name in bepaalde 'voorkeurs'-voedselcategorieën ophouden. Zo is de meerderheid van de campylobacter-besmettingen terug te voeren op 2 categorieën:
- zuivel (66%)
- kip (8%)

Voor E.coli O157 leidt het spoor in 46% van de uitbraken terug naar rundvlees, maar ook in 36% naar rijgeteelde groenten

Ook voor Listeria is het redelijk eenduidig: 50% van de besmettingen is te herleiden tot fruit en 31% tot zuivel.

Een salmonellabestemtting blijk je in de VS via een flink aantal voedselcategorieën te kunnen oplopen. Groenten en fruit blijken zelfs de belangrijkste risicofactor:
- zaaigroenten (18%)
- fruit (12%)
- eieren (12%)
- kip (10%)
- kiemgroenten (8%)
- rundvlees (9%)
- varkensvlees (8%).

Alle berekeningen zijn uitgevoerd binnen waarschijnlijkheids- en zekerheidsgrenzen.

tabel voedselinfecties cdc


Het rapport geeft goed inzicht in de diversiteit aan voedselinfectiebronnen. Voor de liefhebber is in bijlage 2 per voedselcategorie en type ziekteverwekker terug te vinden hoeveel uitbraken en ziektegevallen er zijn geweest. Op basis van het rapport concludeert VMT dat 'groenten verantwoordelijk waren voor het grootste aantal ziekten'. Dat lijkt een beetje overdreven, maar vlees en vis blijken zeker niet de belangrijkste oorzaak van voedselonveiligheid.

Fotocredits: 'XLD Agar-mixed culture of Salmonella sp and Escherichia coli', MichaelFrancisco
Dit artikel afdrukken