Europa beschermt jenever als een product van vooral België en Nederland. Alweer een stukje dichter bij de Verenigde Nederlanden?
Hasselt zal er in ieder geval wel bij varen. Al relativeert Davy Jacobs van het Jenevermuseum: "Niet dat ik verwacht dat de consumptie nu plots omhoog zal gaan. Maar toch wordt hiermee in de verf gezet dat jenever een product is met een sterke traditie, en niet zomaar een drankje waar je snel zat van wordt. Als de producenten die boodschap uitdragen, zal het publiek hen op middellange termijn volgen. Wij zijn blij dat er geen buitenlandse kopieën van onze jenever meer mogen worden gemaakt."
Al blijf ik er het mijne van denken, ookal ben ik content dat ook werd bepaald dat wodka voortaan alleen uit aardappels en graan mag worden gestookt. Is het niet om de smaak, dan om het gedacht.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Steven het wordt tijd dat ik de url www.foodlog.be eens actief laat worden! Of toch maar de .eu?
Ik dacht een paar dagen lang zal ik erover schrijven? Mwah, nee dus. Niet gedaan. Is jenever 'terroir'? Nee, je hebt meer en minder goede stokers. Vorige week filmde ik Diny Schouten tijdens het maken van haar bejubelde vleeswaar. Na afloop dronken we de jenever die zij erdoor doet: de oude 12 van het Dordtse bedrijf Rutte (kosten noch moeite worden gespaard). Van één kwam er nog één, helaas niet nog één want ik moest nog rijden.
We zouden hem eens moeten zetten tegen die Hasseltse van jou.
@ Steven aan de andere kant is het prettig te weten dat kopieren nu verboden is. Immers producten als bijv. vodka en whisky hebben dat verzuimd, met als gevolg dat de meeste vodka in groningen wordt geproduceerd. En de grootse whisky producent Japan is.
Wat een flauwekulmaatregel. Welke kwaliteitseisen komen er dan aan ons pikketanussie? En stoppen de Belgen nu met gin maken?
Ailko, ik geef je uiteraard gelijk. Niet zozeer vanuit kwaliteitsoogpunt. Eerder vanuit soiaal-ethisch perspectief. En 'het gedacht', ook.
Al gruwel ik (sorry, hoor) van het woord 'Hollandse Kaas'. Waarmee ik niet wil zeggen dat er gen goeie Hollandse kaas bestaat (jawel hoor). Maar hier in Vlaanderen staat het vooral voor goedkope, zoute Gouda-adepten. Beemster maakt hier veel promotie, maar ik heb het nog nooit geproefd.
Dat Hasselts jeneververhaal is, zoals ik al probeerde uit te leggen, vooral iets van een club zware liefhebbers. Ik gun hun het succes. Maar zoals veel in Hasselt, is het vooral over het paard getild. Eén keer per jaar zijn de jeneverfeesten de ideale gelegenheid om zich openbaar te kunnen bezatten. Voor de rest is het... tja ... vooral museum.
Ik hoop dat ze Frankrijk niet vergeten zijn? De beste genievres zijn immers Frans (Wambreschies, Loos)