image Voer voor psychologen of harde noodzaak?

Veel huishoudens in Amsterdam Zuidoost leven op de rand van armoede. De situatie is nu al schrijnend en zal verergeren. Die conclusie trekt de huisarts Nizaar Makdoembaks in een nieuw boek. Hij wil dat voedsel als medicijn in de ziektekostenverzekering wordt opgenomen.
Volgens Makdoembaks worden veel ziektes en psychische problemen veroorzaakt door armoede. Zelf voerde hij in de jaren negentig een opmerkelijke actie door patiënten recepten te geven waarop stond dat ze brood nodig hadden. Nu pleit hij ervoor om voedsel als een soort medicijn te zien. De zorgverzekering zou het voedsel gratis moeten verstrekken aan iedere Nederlander die het nodig heeft.

Makdoembaks gidst ons langs plekken in Amsterdam Zuidoost waar de armoede voelbaar is. Hij wijst naar een winkel die tweedehands kleren verkoopt. De eigenaar is een kleermaker die veel kleren verstelt. "Ik maak de gaten in kleding dicht. Mensen hebben geen geld om nieuwe kleren te kopen. Mensen komen hier ook om tweedehands kleren voor hun kinderen te kopen."

Verborgen armoede
De armoede is vaak verborgen. Arme mensen praten niet over deze problemen, schrijft Makdoembaks. "Mensen schamen zich. Maar voor de huisarts kunnen ze de armoede niet verbergen. Ik ga op huisbezoek. Ik zie hoe mensen leven", zegt Makdoembaks.

Er is een klein winkelcentrum in Zuidoost met veel winkels die tweedehands spullen verkopen. Een eigenaar van een café zegt: "Mensen kunnen amper een biertje en een patatje bestellen." Makdoembaks leidt ons naar een persoon die de armoede met zijn eigen ogen ziet. De man zegt: "Als de markt bijna voorbij is, gaan mensen met kinderen op zoek naar de restjes."

Merkwaardige titel
Het nieuwe boek van Makdoembaks heeft een merkwaardige titel: 'Melkert misleidde Beatrix', met als ondertitel 'Muskens' broden-op-doktersrecepten worden voedselbanken'.
Makdoembaks refeert hier aan de uitspraak van bisschop Muskens, waarin hij zei dat hongerige mensen een brood mogen stelen. Zijn uitspraak veroorzaakte in Nederland behoorlijk wat commotie, met name vanuit de politiek.

Makdoembaks: "In 1998 schreef ik brood voor als medicijn voor zieke mensen. Een vriendin van koningin Beatrix vroeg haar hoe armoede in Nederland mogelijk was. De koningin stuurde de brief door naar de toenmalige minister van Sociale Zaken, Ad Melkert. Melkert ontkende dat er armoede was. Had hij de koningin toen de juiste informatie gegeven, had ze er misschien wat aan gedaan."

Ondanks de inhoud en de titel, ziet de politiek niets in het plan om voedsel als medicijn op te nemen in de zorgverzekering. Vooral de politiek in Amsterdam Zuidoost meent dat er genoeg aan armoedebestrijding wordt gedaan.


bron:Radio Nederland Wereldomroep
Dit artikel afdrukken