image

Een combinatie van krokodillentranen en overmoed?

Topman Patrick Cescau van Unilever, de man die het bedrijf weer op de lijn omhoog bracht na de moeizame jaren onder de Nederlander Burgmans, wil dat de voedingsmiddelenindustrie sneller en ingrijpender inspeelt op de gezondheidseisen die we tegenwoordig aan voeding stellen.

Cescau stelde afgelopen week een manifest voor de Europese levensmiddelensector voor. Dit manifest moet zes belangrijke topics regelen: productformulering, etikettering, gezondheidsclaims, verantwoorde marketing en adverteren, gezondheid op de werkplek en gezondheidseducatie.

Daarmee neemt Cescau de leiding in het moreel réveil van de industrie, waarop Unilever financieel nog altijd achter loopt.

Hij stelt voor dat de industrie diepgaand zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen in de strijd tegen te hoge doses zout, suiker, verzadigd vet en transvet. Prima!
Hoe beangstigend ver Cescau die verantwoordelijkheid wil laten gaan, maakte hij duidelijk met een niet mis te verstane uitspraak:

‘Etikettering moet zo eenvoudig mogelijk zijn. De consument moet op basis hiervan snel een verantwoorde keuze kunnen maken. Het gaat er niet om wat de consument wil, maar welke optie het juiste aankoopgedrag tot gevolg heeft.’ (sic)

Bij monde van Unilever, vindt dus ook de voedingsindustrie de burger een achterlijke dombo die niets heeft te willen. Uiterst verhelderend zou ik zeggen, zeker in het licht van de opkomende discussie over burgerrechten ten aanzien van voeding.

Zou de industrie nou ook de verantwoordelijkheid nemen als er straks toch wat mis blijkt te gaan met het volgen van dit Grote en Verantwoordelijke Leiderschap? Voor wat betreft het verleden ziet de track record van de industrie er in ieder geval niet onverdeeld gunstig uit. Kan het dus misschien wat rustiger met zulke voorbehoudsloze claims?

Om het zonder omweg of kwinkslag te zeggen: ik denk dat dit juridisch bepaald een onverstandige uitspraak is. Stel je de claims maar eens voor tegen de industrie die hier een vrijbrief vraagt om ongecontroleerd zijn gang te kunnen gaan.

Ik ben bang dat het vooral veel zegt over de speelruimte die men meent te hebben en dus waarschijnlijk ook krijgt. Natuurlijk: het is uiterst verheugend dat de industrie zijn verantwoordelijkheid wil nemen. Maar laten we niet meteen doorschieten in het andere uiterste. Dat is ongeloofwaardig.

We hebben daar een nuchter Nederland's gezegde voor: 'je moet de kat niet op het spek binden'.

Regulering is een zaak van de overheid, niet van de industrie. Zeker niet als die doodleuk - en kennelijk zonder zich rekenschap te geven van de portée daarvan - in het openbaar durft te zeggen dat de burger helemaal niets heeft te willen. En dat helemaal in het geval van een inzet - obesitas - waar diezelfde industrie debet aan is.
Dit artikel afdrukken