Eens
Over een aantal producten zijn de experts en de doorsnee Amerikanen het eens. Producten als boerenkool, olijfolie, amandelen, appels en havermout worden door iedereen als gezond beschouwd. Ook over een groot aantal ongezonde producten zijn ze het eens. IJs, bacon, frietjes, chocolate chip cookies, wit brood en gewone frisdrank vinden ze samen niet gezond.
Wat uit het onderzoek vooral naar voren komt, is dat zelfs voedingsexperts in het duister tasten over wat wel of niet gezond isOneens
Tussen die uitersten zorgen allerlei producten voor fikse discussies. Het grootste verschil tussen voedingsexperts en gewone mensen zit in granola-repen (een soort muesli-repen); 71% van de Amerikanen beschouwt ze als gezonde voeding, tegenover 28% van de voedingsexperts. Hetzelfde geldt voor granola zelf met een verschil 80% (leken) ten opzichte van 47% (experts). Ook over kokosnootolie en frozen yoghurt denken de 'gewone mensen' duidelijk positiever dan de experts.
Andersom zijn voedingsexperts enthousiaster over onder meer quinoa, sushi, tofu, hummus, garnalen en wijn dan het publiekspanel.
Grote vraagtekens
Experts zijn uiteraard meer op de hoogte van de meest recente onderzoeken, terwijl de 'gewone' mens zich meer laat beïnvloeden door gezondheidsclaims, hypes en andere marketingtechnieken. Daarom denkt het publiek anders over bepaalde producten.
Toch zijn er ook producten waarover binnen de panels mixed feelings bestaan. Zo zijn de voedingsexperts het onderling niet eens of popcorn, varkensvlees, volle melk, steak en cheddar kaas gezond of ongezond zijn. Ook het 'gewone publiek' weet niet zo goed in welke categorie deze producten vallen. Vier ervan bevatten verzadigd vet en de huidige discussies over de (on)gezondheid hiervan zorgen voor verwarring.
Keuzes
Wat uit het onderzoek vooral naar voren komt, is dat zelfs voedingsexperts in het duister tasten over wat wel of niet gezond is. Op de vraag welke voedingsregels experts zelf aanhouden bij hun eigen eetpatroon, zei 25% te kiezen voor het mediterrane dieet. Het overgrote deel zei zich niet aan specifieke regels of restricties te houden.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Grappig, brood, vlees, groente en kaas wordt door iedereen redelijk positief gewaardeerd, maar als je het op elkaar stapelt en 'hamburger' noemt, dan daalt het geweldig in gezondheids-perceptie. Misschien daarom de populariteit van fast-food-ketens waar je zelf de ingrediënten kunt kiezen die op een broodje worden gestapeld?
"Wat uit het onderzoek vooral naar voren komt, is dat zelfs voedingsexperts in het duister tasten over wat wel of niet gezond is." & "Over een aantal producten zijn de experts en de doorsnee Amerikanen het eens. Producten als boerenkool, olijfolie, amandelen, appels en havermout worden door iedereen als gezond beschouwd."
N.a.v:
Wat dacht je van het gebruik van olijfolie? Dat is naar mijn weten 191 graden C (maximaal! Sommige bronnen hebben het zelfs over 160 graden C max.). Bij grillen e.d. wordt de verhittingsgraad te hoog, dus de olijfolie 'verbrandt', niet echt gezond. Sowieso gaan bij verhitting de goede stoffen verloren.
Olijfolie prima, maar op het laatst (extra vierge) toevoegen voor een romig effect.
Tegenwoordig gebruik ikzelf steeds meer 'ghee' (een meer intensieve vorm van geklaarde boter; het bevat geen water zelfs meer). Deze kan een verhittingsgraad aan van 250 graad C.
Sorry hoor, maar wel weer al te nadrukkelijke framing in de titel. Laat het liever wat zweven, met bijv. -Expert en gewone-man-met-de-pet verschillen nogal in hun gezondheidsclaims-. Wat was trouwens de heading in de NYT?
Merkwaardig die grote verschillen in waardering van bonen!
Interessanter onderzoek lijkt mij om te checken in hoeverre gewone mensen en nutritionisten zich laten leiden door gezondheidsoverwegingen bij eet-, drink- en snackgedrag, daar zijn de grootste verschillen te vinden vrees ik! Bij mij (als gewone man, maar wel in voeding geinteresseerd, anders zou ik niet op dit blog zitten) is het vrij simpel: mijn keuzes heb ik nog bij geen enkele gelegenheid in mijn leven ooit laten leiden door de vraag: is dit nou wel gezond? Bij een vrees of vermoeden van giftigheid (paddestoelen, bessen, mosselen, visgercht in de Caraiben) of van besmetting bij sla in een eethuisje in tropisch land ligt dat anders natuurlijk.
Marjolein, stick to the facts! Het slot ("keuzes") sluit (ook) niet 100% aan bij het oorspronkelijke artikel. Waarom is die "99%"-zin weggelaten? Op deze manier wordt een onderzoek net ff anders gelezen. "Het overgrote deel zei zich niet aan specifieke regels of restricties te houden" doet voorkomen alsof 75% NIET gezond eet. Vertaal berichten zo nauwkeurig mogelijk en voorkom dat het anders wordt geïnterpreteerd - of zet er bij dat het naar jouw MENING anders is, met onderbouwing uiteraard.
We also asked our experts whether they considered their own diet healthful, and how they described it. Ninety-nine percent of nutritionists said their diet was very or somewhat healthy. The most popular special diet type was “Mediteranean”; 25 percent of our nutritionists picked it. But the most common answer, even for experts, was “no special rules or restrictions.”
Adriaan, uiteraard met alle respect voor je gevoelens, maar zou je het artikel in de NYT nog eens goed willen lezen en dan vertellen hoe je wat jij 'feiten' noemt, moet lezen?
Ik heb met name genoten van die heerlijk droge laatste alinea.