Eten met weinig vezels, veel verzadigde vetten en suiker lijkt direct van invloed op de kwaliteit van onze slaap.
Dat zou blijken uit een kleinschalig onderzoek door een team wetenschappers van het Institute of Human Nutrition van het Columbia University Medical Center in New York.
Eten met veel verzadigde vetten en weinig vezels lijkt tot minder lange periodes van diepe slaap te leiden. Ook zorgt eten met relatief veel suiker voor meer slaaponderbrekingen.
De onderzoekers lieten 26 proefpersonen, 13 mannen en 13 vrouwen met een normaal gewicht, 5 nachten doorbrengen in een slaaplaboratorium. De proefpersonen lagen iedere nacht van 22.00 tot 07.00 uur in bed. Van die tijd sliepen ze gemiddeld 7 uur en 35 minuten.
Gecontroleerd dieet
Gedurende de eerste vier dagen van het onderzoek kregen de proefpersonen maaltijden voorgezet die door een voedingsdeskundige waren klaargemaakt, met weinig verzadigde vetten en veel eiwitten. De vijfde en laatste dag mochten ze eten wat ze wilden. Over het algemeen was de eigen keus vetter en suikerrijker dan de maaltijden van de eerste dagen. Ook kozen de deelnemers voor minder vezelrijke producten. Dat had gevolgen voor hun slaap.
Tot verrassing van de onderzoekers bleken de proefpersonen er de laatste nacht langer over te doen om in slaap te vallen. Lukte dat de eerste nachten na gemiddeld 17 minuten, na een dag met eten naar believen duurde het 29 minuten.De onderzoekers menen een verband te hebben ontdekt tussen een hogere consumptie van verzadigde vetten en minder lange periodes van diepe slaap. Als dat waar is, is dat een belangrijke bevinding omdat onze fysieke en mentale energieniveaus zich herstellen tijdens de diepe slaap.
Meer vezelrijk eten en een langere diepe slaap bleken samen op te gaan. De onderzoekers zien ook een verband tussen de grotere hoeveelheid suiker die de proefpersonen tijdens hun dag van eten naar keuze binnenkregen en meer slaaponderbrekingen.
Onderzoeksleider Marie-Pierre St-Onge denkt, op grond van deze bevindingen, dat de 45% van de Amerikaanse bevolking die met slaapproblemen kampt, baat zou kunnen hebben bij een gezonder dieet. Vanwege de kleine onderzoeksgroep geeft ze onmiddellijk toe dat meer onderzoek nodig is om daar met zekerheid uitspraken over te kunnen doen.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Clinical Sleep Medicine.
Fotocredits: 'Allot occurs when you sleep', uitsnede, Taz
Dit artikel afdrukken
Eten met veel verzadigde vetten en weinig vezels lijkt tot minder lange periodes van diepe slaap te leiden. Ook zorgt eten met relatief veel suiker voor meer slaaponderbrekingen.
De onderzoekers lieten 26 proefpersonen, 13 mannen en 13 vrouwen met een normaal gewicht, 5 nachten doorbrengen in een slaaplaboratorium. De proefpersonen lagen iedere nacht van 22.00 tot 07.00 uur in bed. Van die tijd sliepen ze gemiddeld 7 uur en 35 minuten.
Gecontroleerd dieet
Gedurende de eerste vier dagen van het onderzoek kregen de proefpersonen maaltijden voorgezet die door een voedingsdeskundige waren klaargemaakt, met weinig verzadigde vetten en veel eiwitten. De vijfde en laatste dag mochten ze eten wat ze wilden. Over het algemeen was de eigen keus vetter en suikerrijker dan de maaltijden van de eerste dagen. Ook kozen de deelnemers voor minder vezelrijke producten. Dat had gevolgen voor hun slaap.
Als dat waar is, is dat een belangrijke bevinding omdat onze fysieke en mentale energieniveaus zich herstellen tijdens de diepe slaapSlechter slapen
Tot verrassing van de onderzoekers bleken de proefpersonen er de laatste nacht langer over te doen om in slaap te vallen. Lukte dat de eerste nachten na gemiddeld 17 minuten, na een dag met eten naar believen duurde het 29 minuten.De onderzoekers menen een verband te hebben ontdekt tussen een hogere consumptie van verzadigde vetten en minder lange periodes van diepe slaap. Als dat waar is, is dat een belangrijke bevinding omdat onze fysieke en mentale energieniveaus zich herstellen tijdens de diepe slaap.
Meer vezelrijk eten en een langere diepe slaap bleken samen op te gaan. De onderzoekers zien ook een verband tussen de grotere hoeveelheid suiker die de proefpersonen tijdens hun dag van eten naar keuze binnenkregen en meer slaaponderbrekingen.
Onderzoeksleider Marie-Pierre St-Onge denkt, op grond van deze bevindingen, dat de 45% van de Amerikaanse bevolking die met slaapproblemen kampt, baat zou kunnen hebben bij een gezonder dieet. Vanwege de kleine onderzoeksgroep geeft ze onmiddellijk toe dat meer onderzoek nodig is om daar met zekerheid uitspraken over te kunnen doen.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Clinical Sleep Medicine.
Fotocredits: 'Allot occurs when you sleep', uitsnede, Taz
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Cécile, ik vind de kop nogal gewaagt!
‘Wie gezonder eet, slaapt beter en heeft meer energie’
Toe maar, gezonder eten en je slaapt acuut beter. Tel uit je winst, je zou toch gek zijn om dit niet te doen toch?
Echter, wanneer ik de eerste zin " Dat zou blijken uit een kleinschalig onderzoek door een team wetenschappers van het Institute of Human Nutrition van het Columbia University Medical Center in New York." lees komen bij mij de eerste gereserveerde scepsis al boven drijven en al helemaal wanneer ik de link lees, dan heb ik zo mijn vragen!
Methods
Twenty-six normal weight adults (30–45 y), habitually sleeping 7-9 h/night, participated in a randomized-crossover inpatient study with 2 phases of 5 nights: short (4 h in bed) or habitual (9 h in bed) sleep. Only data from the habitual sleep phase were used for the present analyses. During the first 4 days, participants consumed a controlled diet; on day 5, food intake was self-selected. Linear regression was used to determine relations between daytime food intake and nighttime sleep on day 5.
26 mensen van een normale BMI met een leeftijd tussen de 30 en 45 jaar die normaal 9 uur op bed liggen. (Zeg nou eerlijk, hoeveel mensen van je persoonlijke kennissenkring voldoen aan die specificaties, uitgedrukt in %?)
Werkelijk, ik ben een leek op statistici niveau, maar ik als boer zie dat hier geen touw aan vast te knopen is.
Ik lees het zo: 26 mensen van een normale BMI (het gewicht doet er dus niet toe!) met een leeftijd tussen 30 en 45 jaar (leeftijd, idem) die normaal 9 uur op bed liggen (sociale omgeving hebben we voor het gemak ook maar gelijk getrokken).
Titel van de kop zou ook kunnen zijn:
'Een olifant is gelukkiger dan een gnoe'
@Jarno, als je goed leest zie je dat het onderzoek twee specifieke uitgangspunten had: de proefpersonen sliepen in een slaaplaboratorium waar ze verplicht van 22 tot 07.00 uur in bed lagen en hun slaap gemeten werd. Daarnaast kregen ze een speciaal voor de proef samengesteld dieet voorgezet, behalve op de laatste dag.
Lees nog even de reactie #6 van jaap seidell in het draadje 'Vele kleinere onderzoeken beter dan een paar grote'. Dit is een klein experiment dat al aanmerkelijk meer zegt dan n=1. Met opvallende resultaten die - volgens de onderzoekers - naar meer smaken.
Ik zette de titel tussen aanhalingstekens omdat er nog weinig met voldoende met zekerheid te zeggen valt, maar - anders dan jouw olifant en gnoe suggereren - er is geen reden het publiek het werk van deze onderzoekers te onthouden.
Tja, ik weet uit eigen ervaring dat het idd zo is, maar wie ben ik, geen wetenschapper, dus mij hoeft men niet te geloven. Gelukkig geloof ik mijn eigen lichaam wel.