Bijna de helft van de Amerikanen (48%) gelooft dat ze van een 'gezonde leefstijl' uiteindelijk ongelukkig zullen worden. Dat is de opvallende uitkomst van een enquête van OnePoll onder 2.000 volwassen Amerikanen. Volgens de deelnemers zouden ze om gezond te eten dingen moeten eten die ze niet lekker vinden maar die wel goed voor hun lijf zouden zijn, vooral groente en fruit. Bovendien zouden ze hun huidige leefstijl moeten loslaten, vooral het consumeren van suiker. Daar voelt 89% niets voor.
Gevraagd naar wat volgens de respondenten een gezonde leefstijl inhoudt, scoren het eten van voedsel dat niet lekker smaakt (59%), voornamelijk eten van groente of fruit (39%) en ongeveer 4 keer per week sporten hoog en weten wat je eet (43%) hoog. Van de respondenten verkeert 55% in de waan dat ze suiker koste wat kost moeten mijden; 64% beweert suiker zoveel mogelijk te weren om aan het idee van 'gezond' te voldoen.

Maar hoewel 68% zegt precies te weten wat er op een 'gezond' bord thuishoort, klopt hun idee niet met de werkelijkheid. Volgens een gemiddelde Amerikaan bevat een 'gezond' bord 27% eiwit, 19% koolhydraten, 17% groente, 10% zuivel en 10% vetten. In werkelijkheid houdt de gezonde richtlijn van het Amerikaanse ministerie van landbouw in dat een bordje eten uit 20% eiwit, 30% koolhydraten, 30% groente, 20% fruit en gezonde vetten en zuivel met mate bestaat.

Daar blijken de respondenten zich overigens zelf bij lange na niet aan te houden: hoewel 58% denkt beter te eten dan de gemiddelde Amerikaan, eet datzelfde percentage (58%) te weinig eiwitten, en 63% minder groente dan zou moeten. Voor wat betreft de suikerinname liggen de verschillen nog verder uit elkaar. De gemiddelde respondent denkt minder dan 16 gram suiker per dag binnen te krijgen. In werkelijkheid ligt de gemiddelde Amerikaanse suikerinname op 77 gram per dag, en is de aanbeveling 25 tot 36 gram. Van de respondenten gaf 56% aan eerder naar snoep of andere zoete lekkernijen te grijpen dan naar fruit als ze trek hebben in iets lekkers.

Bijna de helft (47%) kent het verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers niet. Nog opvallender: dat er in fruit natuurlijke suikers zitten, wist twee derde van de deelnemers wel. Maar 4 op de 10 wisten niet dat ook in groene groente als selderij, sla en komkommer natuurlijke suikers voorkomen. En 7 op de 10 dachten nooit na over de hoeveelheid suiker bij het kiezen van fruit of groente.

Opdrachtgever van het onderzoek, eiwitrepenmaker ONE (sinds 2019 eigendom van chocoladefabrikant Hershey), is optimistisch. "Het eten van voedsel dat past bij je voedingsdoelen hoeft geen ellendige ervaring te zijn," zegt ceo Eric Clawson. "Er zijn heerlijke, beter-voor-jezelf-opties in supermarkten en buurtwinkels in het hele land die aan elke trek voldoen."