Het Paleodieet is in de mode. De hype is gebaseerd op veel theorievorming; inmiddels deinen de nodige kookcelebrities mee op de trend. Toch is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar de werkelijk meetbare gezondheidseffecten. Daarom besteden we graag aandacht aan een weliswaar kleinschalige, maar echte praktijkstudie.
Zojuist gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek vormt een sterke aanwijzing dat Paleolitische voeding patiënten met type 2 diabetes meer te bieden heeft dan een ‘normaal’ dieet. Ook zorgt het voor een gunstiger cholesterolspiegel. Foodlog schreef in het verleden al veel over paleo.
Aanhangers en kritikasters
Het Paleodieet zou bestaan uit voedsel waar mensen als jager-verzamelaars op gebouwd zijn: vis, vlees, groenten, fruit en noten. Het mijdt granen, zuivel, zout, toegevoegde suikers en olie. Dat aten onze voorvaderen immers niet omdat de natuur het niet beschikbaar maakt. Paleo heeft trekken van het mediterrane dieet, met wat uitzonderingen – zoals brood en pasta - daargelaten.
Het dieet kent een even grote groep aanhangers als criticasters. De levensstijl wint sinds de jaren '70 van de vorige eeuw aan populariteit. Toch kwam het daadwerkelijke praktijkonderzoek nauwelijks op gang. Volgens wetenschappers als de Amerikaan Loren Cordain en de Groningse hoogleraar Frits Muskiet is het een uitstekende manier om van onze welvaartsziekten af te komen. Een recent gepubliceerde studie in European Journal of Clinical Nutrition vergeleek het effect - op mensen met type 2 diabetes - van paleolitische voeding en het ‘gebruikelijke’ dieet gebaseerd op richtlijnen voor deze groep.
Het onderzoek
Het onderzoek was een kleine gerandomiseerde, metabolische dieet studie. Onderzoekers deelden patiënten met type 2 diabetes op in twee groepen. Een groep van 10 patiënten kreeg een dieet gebaseerd op voedingsaanbevelingen van de ADA – American Diabetes Association. Hun testdieet bestond uit vetarme zuivel, volle granen, peulvruchten en matige inname van zout. De andere groep met 14 patiënten kreeg een ‘Paleolithic’ dieet. Dit bestond uit mager vlees, fruit, groenten en noten. Dus geen laag koolhydraten gehalte, maar wel uit andere bronnen: fruit, groenten en honing. Hun testdieet was gebaseerd op veel vezels, antioxidanten, mono- en meervoudig onverzadigde vetten, weinig natrium en veel kalium. Toegevoegd zout, granen, zuivel en peulvruchten - allemaal non-paleo - waren uitgesloten van hun voeding.
De deelnemers kregen drie ramp-up diets gedurende 7 dagen; daarna volgden ze 14 dagen een testdieet.
Beide groepen verbeterden hun metabolisme onder invloed van hun dieet. De Paleogroep scoorde echter beter op het gebied van hun suikerspiegels en cholesterolwaarden. Daarnaast lieten de meest insuline-resistente patiënten van de Paleogroep een significante verbetering zien van hun insulinegevoeligheid; ze werden dus minder diabeet. Dat effect werd niet waargenomen bij het ADA dieet. Hieruit concluderen de onderzoekers dat patiënten met type 2 diabetes zelfs op korte termijn voordeel hebben van een paleolithisch type voeding, vergeleken met een gebruikelijk dieet gebaseerd op de aanbevelingen van de ADA.
De metabole verbeteringen waren niet duurzaam. Beide groepen keerden één maand na het voltooien van de diëten en de overgang naar hun gangbare voedingspatronen terug naar hun uitgangswaarden. Door de korte duur van de studie kan er niets gezegd worden over de lange termijn uitkomsten.
Fotocredits: ‘Spaceship Earth Cavemen’ Benjamin Esham
Dit artikel afdrukken
Aanhangers en kritikasters
Het Paleodieet zou bestaan uit voedsel waar mensen als jager-verzamelaars op gebouwd zijn: vis, vlees, groenten, fruit en noten. Het mijdt granen, zuivel, zout, toegevoegde suikers en olie. Dat aten onze voorvaderen immers niet omdat de natuur het niet beschikbaar maakt. Paleo heeft trekken van het mediterrane dieet, met wat uitzonderingen – zoals brood en pasta - daargelaten.
Het dieet kent een even grote groep aanhangers als criticasters. De levensstijl wint sinds de jaren '70 van de vorige eeuw aan populariteit. Toch kwam het daadwerkelijke praktijkonderzoek nauwelijks op gang. Volgens wetenschappers als de Amerikaan Loren Cordain en de Groningse hoogleraar Frits Muskiet is het een uitstekende manier om van onze welvaartsziekten af te komen. Een recent gepubliceerde studie in European Journal of Clinical Nutrition vergeleek het effect - op mensen met type 2 diabetes - van paleolitische voeding en het ‘gebruikelijke’ dieet gebaseerd op richtlijnen voor deze groep.
Het onderzoek
Het onderzoek was een kleine gerandomiseerde, metabolische dieet studie. Onderzoekers deelden patiënten met type 2 diabetes op in twee groepen. Een groep van 10 patiënten kreeg een dieet gebaseerd op voedingsaanbevelingen van de ADA – American Diabetes Association. Hun testdieet bestond uit vetarme zuivel, volle granen, peulvruchten en matige inname van zout. De andere groep met 14 patiënten kreeg een ‘Paleolithic’ dieet. Dit bestond uit mager vlees, fruit, groenten en noten. Dus geen laag koolhydraten gehalte, maar wel uit andere bronnen: fruit, groenten en honing. Hun testdieet was gebaseerd op veel vezels, antioxidanten, mono- en meervoudig onverzadigde vetten, weinig natrium en veel kalium. Toegevoegd zout, granen, zuivel en peulvruchten - allemaal non-paleo - waren uitgesloten van hun voeding.
De deelnemers kregen drie ramp-up diets gedurende 7 dagen; daarna volgden ze 14 dagen een testdieet.
De Paleogroep scoorde echter beter op het gebied van hun suikerspiegels en cholesterolwaarden’Paleo beter dan ADA’
Beide groepen verbeterden hun metabolisme onder invloed van hun dieet. De Paleogroep scoorde echter beter op het gebied van hun suikerspiegels en cholesterolwaarden. Daarnaast lieten de meest insuline-resistente patiënten van de Paleogroep een significante verbetering zien van hun insulinegevoeligheid; ze werden dus minder diabeet. Dat effect werd niet waargenomen bij het ADA dieet. Hieruit concluderen de onderzoekers dat patiënten met type 2 diabetes zelfs op korte termijn voordeel hebben van een paleolithisch type voeding, vergeleken met een gebruikelijk dieet gebaseerd op de aanbevelingen van de ADA.
De metabole verbeteringen waren niet duurzaam. Beide groepen keerden één maand na het voltooien van de diëten en de overgang naar hun gangbare voedingspatronen terug naar hun uitgangswaarden. Door de korte duur van de studie kan er niets gezegd worden over de lange termijn uitkomsten.
Fotocredits: ‘Spaceship Earth Cavemen’ Benjamin Esham
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ben voor elk dieet dat volwaardig is. Dus paleo is wat mij betreft prima (als mensen in staat zijn dat te implementeren) maar ik ken ook n=1 die diabetes 2 had, die gewoon volwaardige volkoren granen en zuivel gebruikte en verder 'gezond' en niet te veel at en daarmee ook medicatie tot 80 jaar kon uitstellen. Daarna weinig mobiel meer en toen pas was medicatie nodig. Wellicht gaat het wel om een betere energiebalans, volwaardige voeding en voldoende bewegen. Net die elementen die ook gelden voor paleo, maar er zijn ook andere voedingspatronen denkbaar waar dit voor geldt.
Op twitter zegt marktonderzoeker Goos Eilander dat dit onderzoek van niks is. Die paar proefpersonen stellen niets voor. Onzinonderzoek dus wat hem betreft.
Hebben de mensen die voor gezondheids- of medisch onderzoek hebben doorgeleerd op deze site daar een mening over?
Jammer dat die mensen dan zelf niet zo wijs zijn om door te gaan met hun aangepaste voeding wanneer ze zien dat het helpt. Als het immers na een maand al een positief effect heeft is het toch niet handig om dan maar weer te stoppen! Er zijn al meer andere onderzoeken en praktijk toepassingen waar dit goede effect ook bevestigd wordt, maar helaas mogen goede effecten pas na heeeel veeeel onderzoek goedgekeurd worden. Terwijl iets dat ongezond is wel na een maand testen en niet al te veel negatief resultaat enthousiast wordt onthaald. Om dan pas 50 jaar later van de markt te worden gehaald of zelfs dan nog niet terwijl iedereen weet dat het ongezond is.
Ik kan uit eigen ervaring en ook in mijn omgeving zeggen dat Paleo zoals omschreven wel heel verstandig is.
@Dick, zo kan je ongeveer 99.9% van al het interventie onderzoek afwijzen. Als je hier de boodschap van het onderzoek niet in ziet dan moet je je vooral bij je eigen leest houden dunkt mij.
Prima studie met veel potentie en er is altijd wel wat op aan te merken. Maar meten van fysiologisch zeer betrouwbare parameters (gouden standaarden zelfs) en dan in zo'n relatief korte tijd effecten meten met die meetmethoden, prima. Merendeel van de voedingsinterventie studies kijken niet eens naar zulke uitgebreide parameters. Zeker voor realiteit aannemen!
Peter, je kunt iemand als Goos verwijten gewoon dom te zijn en niets van een ander vak te snappen, maar: als intelligente leden van onze samenleving zo denken en zelfs zover gaan de vergelijking met Stapel te maken (bewijs zoeken voor een leuke stelling die sexy is), hoe wil je dan verder? Zeker gezien de leden van de scientific community die ook al niets zien in paleo.
Met andere woorden: hoe leg je uit dat er wel degelijk een mate van bewijskracht in dit type kleinschalig onderzoek zit?