Voedingspatronen in China zijn verwesterd geraakt en vormen een risico voor de volksgezondheid. De traditionele keuken maakt plaats voor een westers dieet. Waar het menu van Chinezen vooral bestond uit groenten en weinig dierlijke producten, eten ze inmiddels meer vlees en geraffineerde graanproducten met weinig vezels. Veelal worden ze bereid in (afhaal)restaurants.

Die verandering is het resultaat van de snelle economische groei, verstedelijking en stijgende inkomens. Voeding in China begint op die in Amerika en Engeland te lijken. Dat eist zijn tol. Inmiddels heeft meer dan de helft van de Chinezen overgewicht en de laatste jaren is het aantal mensen dat last heeft van diabetes gestegen van minder dan 1% rond 1980 naar 12% nu, schrijft Nature. Daarmee is het aantal diabeten inmiddels groter dan in de VS waar het precentage blijft steken op 11,3%. In de VS lag het aantal diabeten rond 1980 op 2,5%.

Om de volksgezondheid te bevorderen heeft de Chinese regering Gezond China 2030 en een nationaal voedingsplan opgezet, maar lukt het vooralsnog niet om de plannen lokaal te implementeren. De regering lijkt andere prioriteiten te hebben. Volgens Jikun Huang, directeur van het Centrum voor Chinees Landbouwbeleid van de Universiteit van Peking, is de aanpak van de regering gericht op voedselzekerheid en niet op gezonde voeding.

Westerse eetgewoonten laten de Chinezen in hoog tempo te dik en ziek worden. Het imiteren van de TikTok trend Hoe Witte Mensen Eten met een boterhammetje met kaas is misschien heilzaam. Met die woorden worden de eetgewoontes van westerlingen belachelijk gemaakt.
  • Deel
Druk af