Onder de kop 'Zwitserse melk terug in de tijd', brengt Boerderij een opmerkelijk berichtje. Roland Frefel, directeur zuivel van Zwitserlands op 1-na grootste retailer Coop, zei tijdens het jaarcongres van de European Dairy Farmers (EDF) dat Zwitserse melk weer moet komen van grondgebonden bedrijven die hun dieren gras voeren, met minimaal en liefst geen gebruik van krachtvoer.
De reden voor de opstelling is commercieel. Melk als gewoon wit spul uit willekeurige welke koe, kan niet meer in Zwitserland geproduceerd worden. Daar zijn de productiekosten te hoog voor. Dan dus maar liever terug naar lagere producties in liters en hogere opbrengsten in geld. Volgens Boerderij zei Frefel het zo: "alleen als de Zwitserse producent beantwoordt aan het beeld en de beleving die de consument bij de Zwitserse zuivel heeft is de hoge melkprijs in stand te houden."
De Nederlandse boeren zetten in op minder maar grotere bedrijven en meer productie zonder eigenheid. Daarmee willen ze produceren voor de wereldmarkt die gevoed zou moeten worden. De Zwitserse retailer zegt dat zijn boeren beter minder voor meer kunnen gaan maken omdat ze anders in de vrije markt het risico lopen helemaal te moeten stoppen. Dat is een opzienbarende uitspraak, die zowel in boeren- als in supermarktland opzien zou moeten baren.
Overigens, een boer vertelde tijdens hetzelfde congres dat de supermarktman zich zorgen voor niks maakt en oplossingen verzint voor niet-bestaande problemen. Na de afschaffing van de quota en de liberalisering van de Zwitserse markt redden de boeren het prima, volgens deze boerenvoorman. Misschien zei de supermarktman dus wel: mocht je straks komen klagen, dan weet je dat je niet bij mij moet wezen.
Dit artikel afdrukken
De reden voor de opstelling is commercieel. Melk als gewoon wit spul uit willekeurige welke koe, kan niet meer in Zwitserland geproduceerd worden. Daar zijn de productiekosten te hoog voor. Dan dus maar liever terug naar lagere producties in liters en hogere opbrengsten in geld. Volgens Boerderij zei Frefel het zo: "alleen als de Zwitserse producent beantwoordt aan het beeld en de beleving die de consument bij de Zwitserse zuivel heeft is de hoge melkprijs in stand te houden."
De Nederlandse boeren zetten in op minder maar grotere bedrijven en meer productie zonder eigenheid. Daarmee willen ze produceren voor de wereldmarkt die gevoed zou moeten worden. De Zwitserse retailer zegt dat zijn boeren beter minder voor meer kunnen gaan maken omdat ze anders in de vrije markt het risico lopen helemaal te moeten stoppen. Dat is een opzienbarende uitspraak, die zowel in boeren- als in supermarktland opzien zou moeten baren.
Overigens, een boer vertelde tijdens hetzelfde congres dat de supermarktman zich zorgen voor niks maakt en oplossingen verzint voor niet-bestaande problemen. Na de afschaffing van de quota en de liberalisering van de Zwitserse markt redden de boeren het prima, volgens deze boerenvoorman. Misschien zei de supermarktman dus wel: mocht je straks komen klagen, dan weet je dat je niet bij mij moet wezen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Melk ?
Melk is niet meer te koop.
Ten zij een ‘obscuur’ dealtje met een melk-‘boer’.
We trouwden in ’73.
Tegenover ons huisje een boer, waar we elke morgen van wakker werden door gerammel, geloei: werk aan de winkel.
Om half zeven ik of mijn geliefde met een melkbusje (1,5/2 liter) naar de overkant.
Paar kwartjes. (guldenkwartjes)
Vette rauwe melk. Heerlijk om koud te drinken.
Op advies eerst gekookt en dan in de koelkast.
’s Avonds pudding. Met een vel er op.
Waarom zit er godver geen vel meer op de pudding ?
Wie heeft nondeju dat vel ingepikt ??
Hans, jij wilt rauwe ouwe. Toeval wil dat ik daar gisteren een proeverijtje van kreeg voorgeschoteld (nix gekookt, alleen gekoeld). Met gevaar voor eigen leven heb ik ervan geproefd. En verdomd: het is net als wijn, ze smaken allemaal verschillend.
Maar meen je dat nou: moeten we mensen weer in levensgevaar brengen met rauwe melk?
Het dorp Zwitserland.
Melk is naar spul. Alleen voor zuigelingen, mens en dier. Maak er wat van en het is opwindend. Kaas, boter, karnemelk, yoghurt. Maar melk?
Het ergste wat een mens kan overkomen, nou ja relatief bekeken als het je verder goed gaat, is een vel. Ik had fantastische ouders, maar hoe kon ik ze haten als ik het vel op de griesmeelpudding eten moest, vellen in slappe koffie. Ik kokhals alweer.
Jesses Pollemans. Maar in het absurde theater, lijntje hiernaast, ben ik t met je eens.
@Dick, werkelijk levensgevaar.....?????
Peter, dat zeggen ze allemaal, maar jij hebt er echt verstand van. Vertel: hoe is rauwe melk wél veilig te distribueren en serveren?