Veel Nederlanders weten nauwelijks wat cholesterol is en hebben geen wetenschap van de werking van gezonde vetten.
Desondanks maken consumenten zich wel grote zorgen over hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo voor de Nationale Hartmonitor. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Hartstichting en Becel.
Uit onwetendheid doen Nederlanders vaak weinig tot niets om hun gezondheid te verbeteren. Eén op de vijf mensen weet niet wat cholesterol is.
De helft van de mensen is niet op de hoogte van het feit dat sommige vetten juist goed zijn tegen hart- en vaatziekten. Gedragsverandering
Van de Nederlanders weet 80 procent niet dat hart- en vaatziekten te voorkomen zijn en 89 procent wil zijn gedrag veranderen om de levensverwachting met minimaal vijf jaar langer te leven. Vooral vrouwen schatten de kans dat ze worden getroffen door hart- en vaatziekten veel te laag in.
Doodsoorzaak
Hart- en vaatziekten zijn in Nederland doodsoorzaak nummer één. Dit terwijl 80 procent van de aandoeningen is te voorkomen door aanpassing van de levensstijl en eetpatroon. Het gebruik van margarine in plaats van boter scheelt 10 procent in het risico.
bron: AD
Dit artikel afdrukken
Desondanks maken consumenten zich wel grote zorgen over hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo voor de Nationale Hartmonitor. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Hartstichting en Becel.
Uit onwetendheid doen Nederlanders vaak weinig tot niets om hun gezondheid te verbeteren. Eén op de vijf mensen weet niet wat cholesterol is.
De helft van de mensen is niet op de hoogte van het feit dat sommige vetten juist goed zijn tegen hart- en vaatziekten. Gedragsverandering
Van de Nederlanders weet 80 procent niet dat hart- en vaatziekten te voorkomen zijn en 89 procent wil zijn gedrag veranderen om de levensverwachting met minimaal vijf jaar langer te leven. Vooral vrouwen schatten de kans dat ze worden getroffen door hart- en vaatziekten veel te laag in.
Doodsoorzaak
Hart- en vaatziekten zijn in Nederland doodsoorzaak nummer één. Dit terwijl 80 procent van de aandoeningen is te voorkomen door aanpassing van de levensstijl en eetpatroon. Het gebruik van margarine in plaats van boter scheelt 10 procent in het risico.
bron: AD
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De Nederlandse Hartstichting wordt betaald door Unilever, Unilever is fabrikant van het cholesterolverlagende Becel Pro.activ. Een onderzoek betaald door deze twee heeft als uitkomst dat Nederlanders zich grote zorgen maken over hart- en vaatziekten.
Dat vinden ze vast jammer...
Maar Jacobus, Hartstichtingen zijn toch nog geen spreekbuizen van ondernemingen omdat ze sponsorgelden aannemen? (wie moet ze anders betalen, ook al ontstaat ergens een spanningsveld in die relatie?)
Ik hoorde afgelopen zaterdag Louise Fresco iets zeggen over vet dat zich aansluit bij het 'verzadigd vet is slecht'- paradigma. Het lijkt me niet dat ze dat doet op verzoek en betaling van de industrie. Daarvoor is ze te onafhankelijk en te zeer op haar eigen missie en agenda gericht.
Dick, krijg jij geen last van jeuk als je door een supermarkt loopt en je krijgt een cholesteroltest door de Nederlandse Hartstichting aangeboden? Waarna je vervolgens bij een "slechte" uitkomst door wordt gestuurd naar het Becelvak?
Ik heb er verschrikkelijk veel moeite mee waarde te hechten aan dit soort propaganda tegen een hoog cholesterolgehalte...
Wiens brood men eet..... Louise Fresco wordt betaald uit gemeenschapsgelden, dan ben je wat makkelijker onafhankelijk dan wanneer je als instituut afhankelijk bent van inkomsten vanuit de industrie. De Consumentenbond hanteert het argument in elk geval om af te zien van advertenties in haar bladen.
Hoe het ook zij, van wie moet Jean-avec-la-casquette eigenlijk te horen krijgen dát, en zo ja welke vetten er goed zijn voor hem? Ik moet de eerste diëtiste nog tegenkomen. En blijkens het artikel over het 'Balandsdag-logo' hoef je van de kant van het Voedingscentrum ook geen snuggere suggesties te verwachten......
Jacobus, ik moet er inderdaad nogal van lachen en zal het niet nalaten te vertellen dat ik voor roomboter kies. Om met Joan Gussow, Michael Pollan én onze eigen Prof. Frans Kok te spreken: omdat ik koeien nog steeds meer vertrouw dan een tijdelijke wetenschappelijke mening obv een tijdelijke stand van kennis in de life sciences ;-)