AH gaat met de consument in gesprek over voeding, "niet reactief, niet defensief, maar actief", zei Simone Hertzberger, Senior Director Product Integrity Topics van Ahold Europa vrijdag 13 juni tijdens het symposium Eerlijk over eten van het Voedingscentrum.
Volgens Hertzberger is het niet meer voldoende om als bedrijf simpelweg uit te leggen wat je doet, om het vertrouwen te vergroten. AH kiest er voor 'helder te communiceren over het eigen beleid en misvattingen op internet te weerleggen', via twee kanalen. Ten eerste het Twitteraccount @albertheijn (17.000 volgers en in 9 maanden 32.000 posts). Hertzberger merkt daarbij op: "De tweets die het meest interessant gevonden worden, zijn als ik meld wat níet lukt. Zoals dat we het zoutgehalte van frikandellen niet kunnen verlagen omdat de klant dat niet wil…”
En als tweede kanaal heeft Hertzberger gekozen voor 'meediscussiëren op het invloedrijke forum Foodlog, dat zich richt op foodprofessionals'. “Ik praat daar mee over heikele onderwerpen”, citeert EVMI.
Dit artikel afdrukken
Volgens Hertzberger is het niet meer voldoende om als bedrijf simpelweg uit te leggen wat je doet, om het vertrouwen te vergroten. AH kiest er voor 'helder te communiceren over het eigen beleid en misvattingen op internet te weerleggen', via twee kanalen. Ten eerste het Twitteraccount @albertheijn (17.000 volgers en in 9 maanden 32.000 posts). Hertzberger merkt daarbij op: "De tweets die het meest interessant gevonden worden, zijn als ik meld wat níet lukt. Zoals dat we het zoutgehalte van frikandellen niet kunnen verlagen omdat de klant dat niet wil…”
En als tweede kanaal heeft Hertzberger gekozen voor 'meediscussiëren op het invloedrijke forum Foodlog, dat zich richt op foodprofessionals'. “Ik praat daar mee over heikele onderwerpen”, citeert EVMI.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
"(...) Zoals dat we het zoutgehalte van frikandellen niet kunnen verlagen omdat de klant dat niet wil…”
Natuurlijk kan AH het zoutgehalte van frikandellen wél verlagen; het is AH dat net zo goed niet wil - teneinde omzetrisico te vermijden. Aan de basis van het probleem ligt de frictie tussen het streven naar een optimaal bedrijfsresultaat enerzijds en het belang van de volksgezondheid anderzijds.
Helemaal gelijk natuurlijk. Ik geloof dat er met het citaat even iets mis is gegaan.
We kunnen natuurlijk zelfs alle zout weglaten. Wat ik bedoel is, dat de consument frikandel met lager zoutgehalte maar tot een bepaald punt accepteert. Op dat niveau zitten we nu. Nog lager hebben we uitgetest, maar de consument vindt de frikandel dan niet meer lekker.
Fantastisch. Open en bloot vertellen wat je doet en laat en waarom. Journalisten in de WW.
Beste Simone,
Hebben jullie bij AH ook geprobeerd hoe de frikandelconsument het vindt als je natrium- (in bepaalde mate) vervangt door magnesium- en/of kaliumchloride?
Mooi dat AH deze uitdaging aangaat.
Nu het toch even over zout gaat . . . .
Overheid noch levensmiddelenindustrie lijken bereid om natriumarm zout zoals Pansalt (Foodlog) of het wel door AH en andere supers verkochte Lo-Salt te gebruiken.
Bij een meerprijs van 5 euro per kilo Pansalt), zal de consument er maar 0,05 cent per dag op achteruit gaan. Dat kan toch niet de enige reden zijn !?
In werkelijkheid gaat consument er juist op "vooruit", want naast minder Natriumchloride dat in veel te grote hoeveelheden aan bewerkte voedingsmiddelen wordt toegevoegd, krijgen we zodoende meer Magnesium en Kalium binnen, waar ons voedingspatroon zo arm aan is.
Brood, kaas, vleeswaren, vleesproducten, conserven, sauzen en kant-en-klaar producten, daar kun je bijna niet omheen en zijn te beschouwen als een soort verplichte kost. Hiervan verwacht je op zijn minst dat er gestreefd wordt naar een goede balans van de toegepaste ingrediënten zoals zouten, mineralen en vetten.
Ik pleit niet voor Pansalt in koek, chips en andere versnaperingen, want die heb je niet (dagelijks) nodig en kun je laten staan.
Naast nieren, hart- en vaatziekten is er een heel scala aan andere gezondheidsproblemen die nadeel ondervinden van de tekorten aan Magnesium en Kalium.
(Lo-salt heeft niet mijn voorkeur, want daaraan ontbreekt het zo belangrijke Magnesium.)