Voedselkilometers, obesitas, labels en keurmerken allerhande, discussies rond vlees eten, insectenflats, biologische voorheftrucks,... het passeert hier allemaal de revue. Wie iets van een gezonde Foodlife wil onderhouden, bekwaamt zich blijkbaar ook best tot culinair ethicus. Filosoof Peter Singer schreef er zelfs een boek over: The Way We Eat: Why our Food Choices matter.
Ik stelde de vraag 'Ben jij een ethische eter?' al eens eerder in een andere thread. Maar daar ging 'ie wellicht de mist in wegens onduidelijke vraagstelling en context.
Want Foodlog-lezers en -lezeressen zullen hier toch wel een mening over hebben!?
Dus, nogmaals, de vraagjes:
Heb je wat meer houvast nodig voor het beantwoorden van de vragen, dan kan je hier alvast wat inspiratie opdoen.
Dit artikel afdrukken
Ik stelde de vraag 'Ben jij een ethische eter?' al eens eerder in een andere thread. Maar daar ging 'ie wellicht de mist in wegens onduidelijke vraagstelling en context.
Want Foodlog-lezers en -lezeressen zullen hier toch wel een mening over hebben!?
Dus, nogmaals, de vraagjes:
- 1) Beschouw jij jezelf als een ethische eter?
- 2) Zo ja, waar leg jij voor jezelf de grens om dieper in de geldbeugel te tasten voor bijvoorbeeld diervriendelijke, bio- of Fairtradeproducten?
Heb je wat meer houvast nodig voor het beantwoorden van de vragen, dan kan je hier alvast wat inspiratie opdoen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik kreeg zojuist een antwoord vanuit Burkina Faso op 'prinsessenboontjes die rechtstreeks uit Afrika overgevlogen worden.'
Dick: "waarom wil je het toch met iedereen eens worden?"
Nou, ik zat hier niet te corresponderen als dat mijn bedoeling zou zijn. Ik zou het wel duidelijker/handiger vinden, mocht er wat meer over die muurtjes 'van jou' heengekeken worden.
Neen, ik refereer niet strikt naar dat 'Fair' belangrijker zou worden dan wat dan ook. Het zou nu te ver leiden om dat hieruit de doeken te doen. Het heeft met 'beweging' te maken.
Maar dit document interesseert je misschien ook wel: Organic Agriculture and Fair Trade two concepts based on the same holistic principal.
Over elkaars muurtjes kijken. Dat interesseert me. Beweging maken. Gooi een steen in de poel. Misschien gaat 'ie wel stinken. So what?
Mijn overtuiging blijft dat je beter met de neus in de wind staat. Dan ruik je wanneer het stinkt. Of net wat lekkerder gaat ruiken. Overigens, ik hou hartsgrondig van de geur van het vee op de boerderij. Ruikt net te lekker om 'fout' te zijn. En toch ben ik vooralsnog vege. Enfin... we raken hier weer op de dool, Steven.
2) dat zijn die ethische eters van jou. 'Fair' was toch bezig in the UK veel belangrijker te worden dan bio? Ik neem teninste aan dat je aan die trend refereert.
Muurvaste scholen: ik hoop dat ze blijven staan ;-) Alle gekheid op een stokje: waarom wil je het toch met iedereen eens worden?
Hoe wil je ooit de fundamenteel verschillende intentionele keuzebepalingen opheffen tussen degene die voor plofkip is omdat die beter met het milieu omgaat en degene die voor biokip is omdat die beter is voor het dier? Of de keuze tegen het eten van insecten (beter voor het milieu) en voor het eten van koeien omdat je dan per kg vlees (veel) minder individuen hoeft te doden? Of die tussen vega's omdat dat hun voedingspatroon beter is voor de wereldvoedselvoorziening en mensen die stellen dat we dierlijke eiwtten en vetten nodig hebben omdat we omnivoren zijn?
Of die tussen eters van vliegende Keniaanse bioboontjes en mensen die dat fout vinden en daarmee Keniaanse boeren de opbouw van een inkomstenbron uit handen nemen terwijl boeren hier niet aan bio kunnen beginnen omdat we de vraag wel stimuleren maar niet de prijs willen betalen?
Dick:
1) "Nee, er zijn verschillende scholen." En die scholen liggen muurvast? Neen toch.
2) Fair Foodies: wat of wie zijn dat?
In Nederland heten mensen die Ik Kies Bewust eten gezonde eters. Zijn ze het dan ook?
Ik plaats daar vraagtekens bij en vraag ze wat ze precies bedoelen. Dat kun je ook met zgn. Fair Foodies. Dat worden vast hele leuke discussies omdat ook hen dan duidelijk wordt wat ze eigenlijk doen: ergens achteraan lopen en niet hun eigen normen en verstand gebruiken.