imageSommige automatenkoffie bevat ongezond veel cafestol, een verbinding die het gehalte LDL cholesterol verhoogt. Daarmee neemt de kans op hart- en vaatziekten toe. De metingen naar cafestol komen uit ongepubliceerde gegevens van onderzoekers van de afdeling Humane Voeding aan de Wageningen Universiteit.

In gewone filterkoffie wordt nauwelijk cafestol gevonden, stelt onderzoeker dr. Mark Boekschoten. Het papieren filterzakje vangt de stof weg. Koffie die wordt bereid zonder filterzakje, bijvoorbeeld in een cafétière, bevat de verbinding wel. In een kopje cafétièrekoffie of kookkoffie zit 3 tot 6 milligram cafestol. Sommige soorten automatenkoffie bevatten vergelijkbare hoeveelheden. De hoeveelheid die in automatenkoffie werd gevonden varieerde van 0,3 tot 3,4 milligram per kop, meldt Boekschoten.
Hoe het komt dat er in sommige typen automatenkoffie zoveel cafestol bevat, kan de onderzoeker niet zeggen. Mogelijk dat het met de werking van de machine samenhangt. Er zijn automaten met een papieren filter en andere gebruiken een ander principe. Sommige machines die wel filters gebruiken persen de koffie door het papier heen. Door die druk kan cafestol het filter toch passeren.

De koffiepads die voor Senseomachines worden gebruikt zijn ook van papier en daar wordt de koffie ook doorheen geperst. Toch bevat de koffie uit deze machines weinig cafestol. Het is mogelijk dat er voor de pads een speciaal papier wordt gebruikt om te voorkomen dat er cafestol in de koffie komt, stelt Boekschoten. De voedingswetenschapper is minder enthousiast over de opmars van de espressomachines in Nederland. Espresso gaat niet door een filter en er zit in kopje espresso gemiddeld 2 milligram cafestol.

bron: Resource
Dit artikel afdrukken