Bepaalde onderdelen van de biologische landbouw belasten het milieu zwaarder dan gangbare landbouw. Ze dragen soms meer bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Dat geldt onder andere voor de productie van biologische melk, pluimveevlees en tomaten. Die conclusie trekken wetenschappers van de Manchester Business School in het Verenigd Koninkrijk in een studie die zij in opdracht van het Britse ministerie van Landbouw DEFRA hebben uitgevoerd. In de sectoren waar de biologische productie minder duurzaam uit de bus komt is de emissie aan broeikasgassen hoger en worden het water en de bodem zwaarder belast. Ook vraagt de biologische productie meer energie.

Professor Ken Green van de Manchester Business School vindt dat in biologische productiemethoden meer aandacht moet worden gevestigd op de uitstoot van CO2. Voor het onderzoek analyseerde zijn team de productie en verwerking van de 150 belangrijkste biologische levensmiddelen en de effecten daarvan op het milieu. Naast de teelt werden ook de toelevering, het transport en de verwerking in de studie betrokken.

bron: DEFRA
Dit artikel afdrukken