Tot nu toe dachten onderzoekers dat de Duitse gletsjers het nog tot in 2050 zouden volhouden. Maar uit een wereldwijde studie naar (bijna) alle gletsjers ter wereld, exclusief de ijskappen van Antarctica en Groenland, blijkt dat het smelten van de gletsjers de afgelopen decennia in een stroomversnelling is gekomen. In de periode 2000-2004 verloren de gletsjers op aarde gemiddeld 227 miljard ton ijs per jaar. In de periode 2015-2019 was het smelttempo opgelopen tot 298 miljard ton per jaar. De cijfers in het nieuwe onderzoek zijn gebaseerd op de gegevens van NASA's Terra-satelliet.
De onderzoekers hebben nog een (onaangename) verrassing in petto: smeltende gletsjers dragen meer dan een derde bij aan de zeespiegelstijging, meer nog dan het (ook al snellere) smelten van Antarctica. Dat blijkt uit het jongste European State of the Climate Report. Alleen al tijdens de bestudeerde periode was 21% van de waargenomen zeespiegelstijging toe te schrijven aan het gesmolten gletsjerijs, 0,74 millimeter per jaar, aldus Scientias. In 2100 zal het smelten van de gletsjers 79 tot 159 mm bijdragen aan de stijging van de zeewaterspiegel.
De snelsmeltende gletsjers hebben een grote impact op de waterhuishouding in hun directe omgeving. Voor de Duitse gletsjers geldt dat de drinkwatervoorziening en biodiversiteit in gevaar kunnen komen, als de gletsjers er niet langer zijn om 's winters neerslag vast kunnen houden en die 's zomers weer af te staan. Ook wordt door het verdwijnen van de permafrost op hoogte het risico op modderstromen en vallende rotsblokken groter.
In de Himalaya is de situatie nog zorgwekkender, omdat daar honderden miljoenen mensen in landen als India en Bangladesh - in totaal 1,9 miljard mensen - afhankelijk zijn van het seizoensgebonden smeltwater voor irrigatie, waterkracht en drinkwater. Zij kunnen al op korte termijn te maken krijgen met water- of voedseltekorten, zegt onderzoeksleider Romain Hugonnet in Scientias.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toch maf dat het laagst liggende land het slechtste jongetje in de Europese Noordelijke/ Westerse klas is met klimaatmaatregelen
ps de situatie met de prehistorie is niet goed vergelijkbaar. de factoren verschillen enorm (ook bijv het lagere diepzee reliëf, dat daardoor meer water kon bergen - en extra erosie betekent extra opvulling - overigens is het oceaanvolume overschat, en de impact van smeltijs groter) en het kan verschillende kanten op gaan. geen daarvan valt positief uit voor de wereldbevolking.
#2: het water gaat van 2 kanten komen. Uiteindelijk zullen de westelijke provincies het niet kunnen bolwerken... de Rijndelta opgeschoven naar het oosten (Atlantis Amsterdam en Borssele - met haar 20.000 jaar actief desastreus afval en monumentale stralende centrale).
Maar ik verwacht eerder bij onze zeeweringen grote problemen. (gisteren was op Euronews te zien hoe ieder jaar in versneld tempo meter tot meters van de (alle) kusten van Engeland afkalven - op Ameland ligt een gaspompstation nu direct tegen de branding aan, 20 jaar geleden nog ver er vandaan - sprak hier een opzichter over, die dit niet alleen weet aan de natuurlijke 'eilandverplaatsing'... netto moet er veel zand bij tegenwoordig, en dat pompstation heeft geen lang leven meer....)
Daarom hopen dat als Nederland weer aan Ruimte Ordening gaat doen er links van Utrecht niet meer gebouwd mag worden met beton met het oog op huizen die 100 honderd jaar moeten kunnen meegaan.
Als je duurzaam bouwen serieus neemt kijk je hiernaar.
Als je hier naar kijkt kom je uit op 2 punten:
- Erg zonde om nu CO2 uit te stoten (beton / cement) waarvan je weet dat het risico erg groot is dat je het gaat verliezen.
- Bouw 'tijdelijke' gebouwen. Zorg ervoor dat constructies demontabel en verplaatsbaar zijn voor wederopbouw elders. #volksverhuizing
Ik moet dan o.a. denken aan nieuw bank gebouw van Triodos Gebouw kan weer uit elkaar geschroefd worden . Met deze bouwmaterialen en constructie vang je 2 vliegen in 1 klap qua visie en strategie.
1) verplaatsbaar
2) bouwmateriaal (in dit geval hoofdzakelijk hout) gaat minimaal verloren
#2 Arend, wat houdt de mens tegen om nu al aan de slag te zijn/gaan met Build back better?
Hollanders konden land maken, staan we om bekend. Op naar Hollanders maken verplaatsbare gebouwen?* Nederland is niet het enige land wat hiermee te maken heeft / krijgt.
* Ik heb niet scherp voor ogen hoe ver deze ontwikkelingen al zijn in Nederland, Europa en de wereld.
Kwamen we niet uit een ijstijd, dan is het niet zo gek dat groenland weer groen wordt en Antarctica de palmbomen weer kan laten uitlopen. Ja dan gaan de gletsjers als eerste zichtbare teken bij ons in de buurt.
Als wij dan nog eens het process versnellen maakt voor de aarde niet veel uit, we maken alleen onszelf onmogelijk met tipping points tot gevolg (build back better zal een ander dan moeten doen).
P.S. veel van het Duitse water komt ook naar onze streken.