2
Fotocredits: 'Smeltend ijs', pixabay

Flash Dagelijkse KostNatuurijs uit Groenland in een cocktail in Dubai

‘Pure ijsklontjes’ uit de Groenlandse fjorden voor in de cocktails in Dubai. Het levert start-up Arctic Ice bakken kritiek op, schrijft the Guardian. Het bedrijf kan zich beter bezighouden met het tegengaan van klimaatverandering dan met het exporteren van ijs, vinden de critici.

Toch bedoelt Arctic Ice het goed: het bedrijf verzamelt ijsblokken die van gletsjers zijn afgebroken uit de fjorden rondom Groenland. Deze ijsblokken zijn volgens Arctic Ice bijzonder omdat het ijs geen bubbels bevat en langzamer smelt dan normaal ijs. Bovendien zou het ijs ‘puur’ zijn, omdat het meer dan duizenden jaren bevroren is geweest en daarom niet in contact is gekomen met verontreinigende stoffen. Arctic Ice vervoert de ijsblokken in kratten op grote gekoelde containerschepen vanuit Groenland naar Denemarken. Vervolgens zet Arctic Ice de kratten op een ander containerschip richting Dubai.

Arctic Ice verdedigt zichzelf tegen de social media-critici door te wijzen op de lage export uit Groenland. Omdat Groenland meer importeert dan exporteert, varen de containerschepen anders leeg naar Denemarken terug. Zo bezien is het eerste stukje van het transport dus nog CO2 neutraal ook.

Toch blijft de vraag waarom dat ijs nou per se helemaal naar Dubai moet om een cocktail te koelen. In de EU is er vast ook wel een markt voor.

The Guardian - Greenland startup begins shipping glacier ice to cocktail bars in the UAE, 10 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ralf Hartemink
Ralf Hartemink Wetenschap
  • #2
  • 12 jan '24
  • 9:57

Regelmatig drankjes gekoeld op de boot in Groenland. Stukjes ijs uit het water vissen, kapot slaan en in het glas. Geeft een leuk geluid, de luchtbelletjes in het ijs staan zo onder druk dat ze open barsten bij smelten (vandaar ook de herrie als een ijsberg breekt, dat zijn miljarden luchtbelletjes).

Anderzijds, in Groenland ligt ook Nieuw-Zeelands lam in de vriezer in de supermarkt, goedkoper dan eigen lam (in het zuiden worden schapen gehouden) of IJslands lam.....

Wouter Klootwijk
  • #1
  • 11 jan '24
  • 8:37

Het blijft de verbeelding tarten, eeuwen oud water. Hier wat jaren oud nieuws:
https://www.parool.nl/ps/ijsberg-in-een-flesje~bbea44bb/

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.