Onderzoekers van de universiteiten van Princeton, Beijing en Lapland kwamen tot dit inzicht door bestudering van simulaties van de Thwaites gletsjer op Antarctica. Deze gletsjer “kan de desintegratie van de hele West-Antarctische ijsplaat veroorzaken, goed voor een zeespiegelstijging van zo’n 3 meter”, aldus Michael Wolovic, een van de auteurs.

De onderwatermuur zou ongeveer de helft van het warme water tegenhouden dat onder de gletsjer stroomt en daar het smeltproces versnelt. Daarnaast verhoogt het de kans dat er ijsmassa bijkomt. Het project zou groter zijn dan enig ander constructiewerk dat de mensheid ooit heeft ondernomen.

Een tweede, eenvoudiger uitvoerbaar ontwerp voorziet in kunstmatige bergen of obstakels op de zeebodem die de aanwas van ijs stimuleren. Volgens de modellen zouden de 300 meter hoge bergen een slagingskans van 30% hebben om een snelle desintegratie van de ijskap te vermijden. Dit in vergelijking met 70% van de onderwatermuur.

De auteurs benadrukken dat terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen de primaire focus moet blijven om de klimaatverandering te stoppen.

Eerder deze week publiceerden onderzoekers het beangstigende nieuws dat de Vavilov-gletsjer in het Arctische zeegebied van Rusland met een snelheid van maar liefst 25 meter per dag 'beweegt' en 30 centimeter per dag aan dikte verliest. Tot voor kort werd gedacht dat dit soort boven zeeniveau uitstekende ijskappen stabiel waren en dat de smeltsnelheid slechts enkele centimeters per dag zou betreffen.
Dit artikel afdrukken