26
Fotocredits: 'Zeedijk', Pixabay

FlashKNMI voorziet ‘einde van het Koninkrijk der Nederlanden’

Op basis van het jongste IPCC-klimaatrapport sloeg ook het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) aan het rekenen. Het wordt langer droog in de lente en zomer, vaker hoog water in de winter en het gaat 's zomers extremer hozen. Het meest urgent is de bijstelling - naar boven - van de te verwachten zeespiegelstijging in Klimaatsignaal'21, het rapport van de KNMI. Als de uitstoot van broeikasgassen onverminderd blijft toenemen, zal de zeespiegel in 2100 met 1,2 meter stijgen. Daar moeten de Nederlandse dijken en waterkeringen nog tegen kunnen. Maar zet de opwarming versneld door en gaat de ijskap op de Zuidpool onomkeerbaar smelten, dan stijgt de zeewaterspiegel eind 2300 met ruim 17 meter wereldwijd. En dat, waarschuwt hoogleraar fysische oceanografie en KNMI-onderzoeker Sybren Drijfhout, "is dan het einde van het Koninkrijk der Nederlanden."

de Volkskrant - KNMI stelt verwachte zeespiegelstijging Nederland naar boven bij: tot 1,2 meter in 2100, 25 okt 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #26
  • 1 nov '21
  • 14:29

Indrukwekkend.... ook over de oorzaak ... en kinderslavernij (voor onze mobieltjes enzo en elektrische auto's), Apple en Tessla etc profiterend zonder er iets aan te doen
en Elon Musk maar zijn miljarden kostende Space X ten koste van vele (kinder)levens lancerend naar Mars als uitzichtloos vluchtend einddoel ipv daar iets aan te doen op Aarde... de vervuiling en uitbuiting toenemend ondersteunend.
Typerend voor een groot deel van de heersende sociopathische elite. Al zijn er dappere grote bedrijven - werknemers zelfs, zoals bij onmisbare Tata, die met een beter plan komen dan hun directie - die nu wel hun verantwoordelijkheid proberen te nemen ('Koninklijke' Shell met zoveel VVD aandeelhouders, en zelfs PvdA-er switchdoor ex premier Bos, heeft daar nooit bij behoord... die gaat maar door met machtspolitiek, als in Nigeria, vernietigen van milieu en levens zonder verantwoordelijkheid te nemen)
ps
Zag gisteren een 'expert' uit Utrecht over Sahara energie aan het woord... wat een slecht comment, slechte docu... niets over waterstof ipv haast onmogelijke lange elektriciteitskabels, een net hier dat dit niet aankan voor bedrijfs benodigde energie, waterstof als brandstof ipv accu's die maar heel beperkt inzetbaar zijn, en weinig kunnen opslaan, het probleem van opladen, brandgevaarlijkheid. Over woestijnisering tegengaan, ontwikkeling van Afrika die vluchtelingenstormen kan tegengaan. Professor van Wijk niet uitgenodigd in deze discussie.
Shame on you Atlas! Wat een 'wetenschap'.
pps
ook het verlies door deze kabels is meer dan het verlies dat optreedt bij waterstofproductie in de Sahara (al schakel ik andere verwoestijnende gebieden, als Zuid Spanje, niet uit). Waterstof dat bij de huidige fossiele prijzen direct rendabel is geworden. Naast veel meer indirect (en dalende prijzen bij massale productie, toenemende rentabiliteit van steeds betere technologische ontwikkelingen zoals die optreden)

Frank Buurman
  • #25
  • 30 okt '21
  • 17:46

.maar ja... dat geld is juist vaak verdiend met mens/ milieu onvriendelijke praktijken... kan je een switch verwachten dan van die - vaak sociopathische, zelfs haast autistische (als Zuckerberk) - biljonairs?

Frank Buurman
  • #24
  • 30 okt '21
  • 11:19

Een 'verhelderend' interview met ijskapexpert Professor Martin Sieger.
Die het nog niet echt heeft over extra verhittende woestijnen/ verwoestijning (waar zaken als het Sahara project een grote quadrafonische rol zouden kunnen spelen - en de opwarmende oceanen (ook uitzettend watervolume door de warmte) - wel over salinatie, die onze dijken ook niet tegenhouden, daar kan Wouter/ Wageningen misschien een rol in spelen - waarvan de effecten nog lang nablijven op zeemilieu, stormen en afsmelting, zelfs al zouden we in 2030 compleet gestopt zijn met fossiel... en de snel accumulerende broeikaseffecten van de events waar ik het hieronder over had.

ps al zouden ónze dijken de stijging van het zeewater voorlopig tegen kunnen houden tegen groeiende grote kosten, zonder optredende tsunami/ stormen (dat geld had beter geïnvesteerd kunnen worden), het verdwijnen van de Wadden op de koop toe nemend, dan geldt dat niet voor vele andere gebieden op de Aarde.... en het totaalplaatje telt.... ook voor ons

pps verontrustende rapporten nu over de versnelde afkalving van de klifkusten van de UK....hoe hoog ook (al zal dat ons een zorg wezen met onze perfecte veel lagere dijken en duinen?) (het gaspompstation op Ameland lag eerst ver van de branding vandaan... nu liggen er plastic dekens tegen de opbeukende branding vlak ernaast... een strandwandeling daar bij vloed onmogelijk nu, zelfs niet 50 cm naast de duinen... helaas kan ik hier geen foto's posten)

ppps Chans spliterwten nog 1,69 de kilo bij sommige Jumbo's... sla je slag zolang het nog kan. Heb een voorraad aangelegd vandaag. Jarenlang houdbaar. Met 100% rente. Anders kan je je snert voortaan (voorlopig, zolang die prijs niet verandert, de voedsel superinflatie - die de armen het meeste treft, ook hier... het marginale minimumsalaris stijgt niet met 50% - rijst steeds meer de pan uit) beter met groene linzen maken... (ook lekker... maar niet de echte) (ps die index die gehanteerd wordt adhv sommige producten is behoorlijk scheef). BTW afschaffen op basic voeding zou al iets helpen. Zoals de Belastingdienst al heeft laten zien... jagen ze op de kwetsbaren in de samenleving (wat nu veel meer extra geld gaat kosten) ipv op de triljarden Grote Jongens/ ontduikers, waarvoor ons land een paradijs is (en als zodanig bekend staat in de wereld). Die alle milieuproblemen al hadden kunnen oplossen met hun geld.
Bedankt Rutte en VVD!

Frank Buurman
  • #23
  • 28 okt '21
  • 13:26

Ik denk dus niet dat lineaire 15 cm zeespiegelstijging een reële inschatting is met al deze accumulerende effecten die nu al optreden. Maar dan nog is het - bijna - te laat om de wereld (mens) te redden (al blijven er mogelijk een deel van de mensen over, zijn de gevolgen - zoals misschien een nucleaire oorlog in een totaal instabiel geworden wereld - totaal niet te overzien... vele doden, oorlogen om resources, nog leefbare(?) plekken en vluchtelingenstromen zullen sowieso het gevolg zijn... maar het leven/ civilisatie wordt er moeilijk door... wat er overblijft in een totaal ontwrichte oververhitte wereld... wie nog voor wat kan zorgen? Niets of iets?) De les van de geschiedenis is dat civilisaties opeens verdwijnen door eigen schuld of overmacht.... maar die hadden niet de mogelijkheid om de wereld 20x compleet te vernietigen met atoomwapens en met massale natuurvernietiging.
Wie/ wat de oplossing brengt? Rutte(Klaver)? Biden(Trump)? Xi? Poetin? Niets van te verwachten. Die wentelen in machtsbehoud zonder fundamenteel inzicht.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #22
  • 28 okt '21
  • 13:24

#20 Het KNMI was afgelopen zomer ondanks inzet van satellieten en radar niet eens in staat het weer van over drie dagen fatsoenlijk te voorspellen." En dat zegt iets over het klimaatonderzoek? Laat het klimaat onderzoek nu eens van eens van een geheel andere orde zijn. Deze week had je mee kunnen doen aan een webinar van IMAKA. Uitkomst van dit onderzoek van groot belang voor landbouwers.

On Oktober 25th is our next eMAKA lecture. Dr. Femke de Jong will give a lecture on the measurements of ocean circulation and their variability.

Summary
The Atlantic ocean circulation consist of a complicated system of smaller and larger currents that together transports large amounts of heat northwards. This heat transport affects weather in western Europe, but also conditions in the Arctic Ocean and melting of Greenland's calving glaciers. The strength of the ocean circulation shows natural variability, but is also predicted to decrease in the future as a result of climate change. In this talk Femke de Jong will go into why and how we directly measure the Atlantic ocean circulation and what we are learnings about the processes responsible for its variability.

About our speaker
Dr. Femke de Jong is a researcher at the Royal Netherlands Institute for Sea Research at Texel. She received a Vidi Talent grant from the Dutch Research Council in 2018 with which she was able to continue her study of the 'engines' of the world. She regularly embarks on research vessels such as RV Pelagia to sample the subarctic waters off Greenland's south coast.

Time and date
The lecture (in English) will be Monday 25 October 2021, from 19:30 CEST and will last about 1 hour. Afterwards there is plenty of room for questions in the chat, of which we will make a selection and read out. The lecture will not be recorded.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.