2
Fotocredits: 'Smeltend ijs', pixabay

FlashIJs smelt nog 10.000 jaar door

De meeste studies naar de zeespiegelstijging kijken niet voorbij het jaar 2100. Een Belgische onderzoeksgroep nam de exponentiële curve die tot dat jaar verwacht wordt als uitgangspunt en keek waar en wanneer die zou eindigen. Dat blijkt over 10.000 jaar te zijn. Dan is het zeeniveau weer in evenwicht met de klimaatverandering en zal de stijging, die oploopt tot 1 meter per eeuw, weer dalen tot maximaal 5 centimeter per 100 jaar. In de tussentijd ligt er voor België (en dus ook Nederland) een zeespiegelstijging tussen de 9 tot 37 meter in het verschiet. Hoeveel het wordt, is afhankelijk van de mate waarin we onze uitstoot de komende 30 tot 200 jaar weten te beperken.

VRT - Zeespiegel kan 9 tot 37 meter stijgen, hoeveel van Vlaanderen verdwijnt hebben we wel nog in de hand, 9 nov 2020
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
ej van Ginkel
ej van Ginkel Land- en tuinbouw
  • #2
  • 10 nov '20
  • 13:00

Het zee oppervlak is nu 70% dat zou dan minimaal 9 meter gaan stijgen?
Zelfs als je niet meeneemt dat het oppervlak toeneemt bij een zeespiegelstijging waar zou al dat ijs dan nu moeten liggen? dan praat je over een laag ijs van 21 meter op al het landoppervlak.

Hendrik J. Kaput
Hendrik J. Kaput Landbouw & energie
  • #1
  • 10 nov '20
  • 12:49

De razendsnelle omslag die prof Dick Kroon in zijn boorkern van 50 miljoen jaar geleden zag duurde zo'n 10000 jaar. Met de huidige explosie van koolstof in de atmosfeer is de tijdspanne heel wat korter vermoed ik.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.