imageDat meldt P-plus vandaag in zijn nieuwsbrief:

Het tijdschrift P+ en consumentenorganisatie Goede Waar & Co roepen 2007 nu al uit tot ‘Het Jaar van de Duurzame Doorbraak’. Iedereen praat over duurzaamheid. Paus Benedictus tijdens zijn Nieuwsjaarstoespraak. De managementgoeroe Michael Porter. Internationale trendwatchers. Beroemde sterren. Bekende Nederlanders. Internationale politici als Al Gore en Bill Clinton. Topondernemers. MKB-ondernemers. Wetenschappers. Kranten, tijdschriften en televisieprogrammas. En ook het nieuwe kabinet. Steeds meer mensen voeren gesprekken met elkaar waarin duurzame keuzes aan de orde komen. Over voeding. Over kleding. Over wonen. Over mobiliteit en reizen. En wie alleen gelooft in het hardste van alle harde criteria: ook het geld schuift steeds meer in de richting van duurzame ontwikkelingen. Burgers doen dat. Maar ook het ABP, de grootste institutionele belegger van ons land. De duurzame banken ASN en Triodos groeien harder dan de traditionele banken.

Je bent dus gewaarschuwd. Vanaf heden is het echt opletten geblazen: is het duurzaam of is het echt? Let wel: sinds jaar en dag roep ik dat er niets mis is met keiharde economische duurzaamheid. Mensen die me in zakelijke omgevingen meemaken kennen mijn lijfspreuk: 'als de duurzame economie niet kan overleven in de liberale kunnen we beter meteen stoppen'.

Maar laten we het wel over 'echt' gaan hebben en niet over ge-marketing-ver-communiceerde 'nep'. Echt? Dat is in ieder geval niet de huidige Toyota Prius. Omdat die al strandt in de tweede afgeleide van duurzaamheid: het restafval in de vorm van batterijen. Ernstig chemisch afval zonder vervolgnut. Prima als experiment en eye-opener, maar niet als grootschalige oplossing.

Duurzaamheid is niets anders dan het doordenken van een totale samenhang en het zo efficient mogelijk gebruiken van 'afval' en bij-/restproducten als grondstof voor nieuwe producten en diensten. Dat geldt voor het klassieke varken als stadse mensenvriend en eetbaar vuilnisvat. Dat geldt voor de bouwrichting van woningen op de zon zodat de energie niet verloren gaat en bijv. olie - een hoogwaardig basisproduct dat we zomaar verstoken - voor nuttiger doeleinden beschikbaar houdt.

Duurzaamheid - wat zullen we een flauwekul over ons heen krijgen nu Benedictus en Michael Porter plotseling in hetzelfde kamp blijken te zitten!

Ik ben voor écht duurzaam en écht liberaal - dat zorgt voor resultaat.
Dit artikel afdrukken