Afgelopen maand schreef ik een paar keer over de maatregelen die EU-commissaris Fischer-Boel heeft voorgesteld om de wijnplas in Europa op te ruimen:
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=533_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=537_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=552_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=583_0_1_0_C
Midden vorige maand leek het erop dat de EU-ministers zouden instemmen met de plannen, afgelopen week bleek dat helemaal niet het geval te zijn. Frankrijk is tegen en leidt volgens de Franse krant Libération het verzet. Maar ook Duitsland en Italië blijken het oneens.
Eigenlijk hebben we alles wel gezegd. Interessant daarom te horen wat jullie ervan vinden:
kan de EU met goed fatsoen de huidige situatie van structurele overproductie laten voortbestaan?
Jaarlijks kost deze 'grap' de facto waarschijnlijk meer dan 2 miljard, die net zo goed in de sloot had kunnen worden gegooid.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het zou misschien heel simpel kunnen zijn door de wereldbevolking te simuleren meer wijn te gaan drinken. In Nederland zijn we wat dat betreft al jaren op de goede wijn.
Binnen Europa ben ik voostander van een normale marktwerking. Wie goede wijn maakt zal deze verkopen. Het overschot probleem zit vaak bij de mindere kwaliteiten en het lijkt me weinig zinvol om de productie van die wijnen met subsidie te laten voortbestaan.
Ik drink graag met enige mate maar dan wel lekker!
Subsidie vervalst de markt, verleidt betrokkenen tot fraude. En het tegengaan van die fraude kost ook weer geld. Dus zou je zeggen, "laat de markt haar werk doen". Daar ben ik het mee eens.
Maar als ik, als agent in wijnen en als wijnimporteur, met de auto door die die zuidelijke landen heenrijdt dan sijpelt er bij mij nog wel een vraag omhoog: Hoe om te gaan met de dan te voorziene ontvolking van het platte land?
En wat als je wijn beschouwt als een drank die niet gelijk is aan alle andere dranken?
Of nog een stap verder en wijn beschouwd als een schakel in onze voedselketen?
Volgens mij was je al off-line ;-)
Even in het Nederlands, sorry. Zeker, er zullen veel goede producenten op de vlakke stukken, overal in Frankrijk, zijn. Dat zijn mi echter de uitzonderingen die de regel bevestigen. Overal (bijvoorbeeld in de Rhone en de Bourgogne) is er dat - algemen - kwaliteitsverschil tussen (lichte) hellingen en vlakten. Historisch gezien heeft Thierry m.i. absoluut een punt, landbouwtechnisch lijkt het me ook, maar daar weet ik niet genoeg van om oordeelkundig te zijn. Zaak is waarschijnlijk: hoe krijg je producenten op de vlakten zover dat zij hun druiven opgeven en overschakelen op andere gewassen? Dergelijke bewegingen zie je in Nederland ook: varkensboeren die overschakelen naar biologische houderij, gecombineerd met wat biologische landbouw (er zijn zelfs varkensboeren die wijnboer worden, in de Achterhoek).
Uiteindelijk is het een kwestie van inzicht door het individu. Brussel zou er goed aan doen die inzichten te bevorderen.
Persoonlijk geloof ik in de kleinschaligheid. Producenten die een product gaan maken waar ze helemaal voor gaan, kwalitatief de hoogste ambities hebben, alleen een goed product op de markt willen zetten. Daarbij vooral goed kijken naar het verleden, maar met een oog voor de eisen en trends van het heden. Moderne marketingmiddelen als internet en blogs ;-) niet schuwen....
En nu moet ik ook weer offline....
Effectivement c'est un point de vue tàf orginal de quelqu'un qui vit avec la terre. Je suis très avide de connaître la suite de cette pensée très paysanne - dans le sens noble du mot!! - et très innovatrice!
Mariëlla: il y a en bel et bien ici en Languedoc. Ch. Perdiguier, p.ex., a un terroir similaire aux terroirs bordelais bien que situé parfaitement en plaine (si l'on peut parler comme cela) - les vins, au bon prix, se vendraient comme des petits pains, même dans notre pays radin!
D'autres terres riches sont à mi-chemin entre les côteaux et la plaine. Domaine très connu dans le monde entier: Colombette à Béziers (qui le remporte souvent sur les Bourgognes dits 'grands').
En voor hen die dit Frans een doorn in het oog is, ga naar Babelfish, pak de url en zet die in het balkje ''een webpagina vertalen". Babelfish zet dan de hele pagina. incl. opmaak om in Nederlands (wel even selecteren dat van Fr naar Ndl. wilt). Het blijft behelpen (en lachen) - maar helpt je een eind verder. Europa is niet zo moeilijk ;-)
J'ai besoin un peut de temps pour comprendre (et traduire avec le dictionnaire) tout que Thierry a écrit, mais je le trouve très interessant. Certainement du point de vue historique... Blé et autre choses sur les plaines, vignes sur les coteaux.
Dick, quels sont les formidables vins de plaine? Je me souviens aucun.....(sauf Bordeaux, quand tu veut indiquer les anciens paluds comme 'plaine')