Afgelopen maand schreef ik een paar keer over de maatregelen die EU-commissaris Fischer-Boel heeft voorgesteld om de wijnplas in Europa op te ruimen:
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=533_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=537_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=552_0_1_0_C
- http://www.foodlog.nl/comments.php?id=583_0_1_0_C
Midden vorige maand leek het erop dat de EU-ministers zouden instemmen met de plannen, afgelopen week bleek dat helemaal niet het geval te zijn. Frankrijk is tegen en leidt volgens de Franse krant Libération het verzet. Maar ook Duitsland en Italië blijken het oneens.
Eigenlijk hebben we alles wel gezegd. Interessant daarom te horen wat jullie ervan vinden:
kan de EU met goed fatsoen de huidige situatie van structurele overproductie laten voortbestaan?
Jaarlijks kost deze 'grap' de facto waarschijnlijk meer dan 2 miljard, die net zo goed in de sloot had kunnen worden gegooid.
Het zou misschien heel simpel kunnen zijn door de wereldbevolking te simuleren meer wijn te gaan drinken. In Nederland zijn we wat dat betreft al jaren op de goede wijn.
Binnen Europa ben ik voostander van een normale marktwerking. Wie goede wijn maakt zal deze verkopen. Het overschot probleem zit vaak bij de mindere kwaliteiten en het lijkt me weinig zinvol om de productie van die wijnen met subsidie te laten voortbestaan.
Ik drink graag met enige mate maar dan wel lekker!